Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
[test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: Ryba64 » czwartek, 23 sty 2014, 15:01

Dzisiaj dostałem po raz pierwszy nowy produkt ze sklepu http://alkohole-domowe.pl i postanowiłem zrobić test.

szlacheckie-t3-test.JPG


Zgodnie z instrukcją rozpuściłem 7 kg cukru, nastaw łącznie miał 27 litrów. Balling startowy 24 Blg przy temperaturze nastawu 25 stopni C.

szlacheckie-ts-test1.JPG


Po wsypaniu zawartości torebki drożdże ułożyły się na powierzchni

szlacheckie-ts-test2.JPG


Po kolejnych 20 minutach utworzyły gęstą drobniutką pianę o małych pęcherzykach

szlacheckie-ts-test3.JPG


Zapach bardzo delikatny, miły. Jutro zbadam balling po 24 godzinach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lubię to co naturalne


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: Ryba64 » piątek, 24 sty 2014, 13:46

Po 24 godzinach cukromierz pokazuje 17% Blg - oczywiście tylko natychmiast po zanurzeniu, gdyż już po kilku sekundach pęcherzyki CO2 oblepiają go i windują do góry na wskazanie 28% Blg :geek:

Pracują aż miło :)
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: Ryba64 » piątek, 24 sty 2014, 18:42

Spadło po kolejnych 4 godzinach do 15 Blg, śmieszne bąbelki lecą. Kobieta mówi, że to będzie szampan.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: Ryba64 » sobota, 25 sty 2014, 14:01

Po 48 godzinach wynik - 2 Blg. Ale pracusie ! :D

szlacheckie-ts-test4.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: Ryba64 » niedziela, 26 sty 2014, 10:05

Dzisiaj o 10-tej rano cukromierz pokazał minus 3 Blg. Tak więc Drożdże Szlacheckie T3 zakończyły pracę po niecałych trzech dobach :respect:
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

JanOkowita
1450
Posty: 1471
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: JanOkowita » niedziela, 26 sty 2014, 19:32

Dziękuję kol.Ryba64 za fajny test. Będę wdzięczny za podanie informacji uzupełniającej:

W jakiej temperaturze otoczenia stał nastaw ?
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
Ryba64
100
Posty: 130
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: Ryba64 » poniedziałek, 27 sty 2014, 08:11

W temperaturze pokojowej, czyli 21 stopni C.
Lubię to co naturalne

Awatar użytkownika

jajek12
300
Posty: 328
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Kontakt:
Załączniki
Re: [test] Drożdże Szlacheckie T3

Postautor: jajek12 » poniedziałek, 27 sty 2014, 17:10

Witam. Też będę testował jak tylko opróżnię fermentor. Szkoda tylko, że nie dostałem T3. Chciałem je wypróbować na zbożu :( , ale te do owoców też przetestuje. Czekamy jeszcze na ocenę
organoleptyczną.
jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość