[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

Prawda jest taka, że temperatura i prędkość fermentacji ma wpływ na jakoś i smak efektu końcowego, ale przy cukrówce chyba najmniejszy, i tak często dwa razy destylujemy i trzeba by nie lada speca, żeby odróżnił fermentację w niższej lub wyższej temperaturze.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: robert4you »

Co prawda to prawda. Temperatura fermentacji ma wpływ na jakość produktu, jednak przy dwukrotnej rektyfikacji pomijalny. Niedoskonałości rektyfikacji okresowej skutecznie niwelują wartości dodane powolnej fermentacji. Moim zdaniem oczywiście. A czy trunek jest przedni, czy tylny to są bardzo indywidualne odczucia.
************************************************************************

Razor1996
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 17 kwie 2015, 19:01
Podziękował: 14 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Razor1996 »

radius pisze:Szanowne Bractwo Bimbrownicze :!:

Po 60 godzinach nastaw zaczął się samoczynnie klarować a więc pomogłem mu bentonitem i po kolejnych 36 godzinach, ładnie sklarowany nastaw poszedł na ruręDSC01337.JPG
Można wiedzieć jakie proporcje i jaki bentonit został użyty, ponieważ efekt jest świetny, a klarowanie turboklarem niestety do tanich nie należy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

A to tak trudno znaleźć? http://alkohole-domowe.com/forum/postin ... 97&p=84086
Pełna łycha żwirku do 300 ml wody i co parę godzin wstrząsać. Po rozpuszczeniu - do beczki z nastawem :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Chciałbym się podzielić moimi wrażeniami z ostatniego psocenia.
Standardowo do nastawu użyłem drożdże SF Moskva Style, z tym, że w 22l wody rozpuściłem 8kg cukru. Właściwie rzecz biorąc, jakoś się nie przykładałem do tej pracy. Ot tak, na szybko-byle jak. Nawet nie zadbałem o właściwą temperaturę na starcie i nie zmierzyłem startowego Blg. Grzybki rozpuściłem bezpośrednio w zbiorniku a woda miała ok. 18st i w takiej temperaturze pomieszczenia pracował ten nastaw.
Ruszył troszkę leniwie. Dopiero nazajutrz zaczęła się normalna praca. I tu napiszę,że nie była to aż tak burzliwa fermentacja. W niższej temperaturze grzybki nie miały dużego zapału do pracy. Czekałem, czekałem i w końcu nastaw zatrzymał się po 9 dobach. W międzyczasie nie badałem Blg, nie chciałem mu przeszkadzać, więc nie potrafię teraz opisać, ile drożdżaki zjadły cukru po pierwszej dobie, a ile po trzech. Po kolejnych, dwóch tygodniach, ładnie sklarowany, odgazowany i pachnący nastaw poszedł na rurę, a jego Blg wynosiło -4. Żeby wzbogacić go jeszcze o te kilka volt dolałem do niego 0,6l pogonu 75%. Moje wrażenia właściwie są takie, że szczerze napisawszy nie mam wrażeń. Nigdy tak się nie nudziłem przy tej robocie. Nastaw zawrzał przy 88,0 stopniach, czyli miał ok.22% a temperatura w głowicy "psotmaszyny" po godzinie grzania, ustabilizowała się na poziomie 68,4 st. Jakoś mało, ale zaczęło się.
Przedgon odbierałem kropelkowo przez 45 minut i było go prawie 300ml. Zakręciłem zawór LM i następnie, powoli odkręcałem zawór pary, aż do momentu uzyskania wydajności na poziomie ok.10ml/minutę. Alkomiarka w papudze przez cały okres odbierania serca wskazywała 96%, a wahania na termometrze nie były większe niż 0,2st.
Po ponad 6h temperatura podskoczyła nagle o 0,3.To czas żeby szybko zmienić naczynie.
W sumie czystego, pachnącego wyłącznie % i biszkoptem serca było ok.3,75l.
Reasumując.
Po raz kolejny wielki plus dla tych drożdży i szczerze napiszę,że już ich nie zmienię.
Pozdrawiam

lecze
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: lecze »

A czy ktoś nastawiał już cukrówkę na Puriferm Moskva? Są trochę tańsze od sprawdzonych Spiritfermu i wg info na opakowaniu mogą osiągnąć woltaż 21%.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Właśnie, ogarniał to ktoś? Zakupiłem tylko czekam na dotarcie i ciekaw jestem czy to co piszą choć w części jest prawdą...

:D

Saccharomyces
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Saccharomyces »

Mam bardzo pozytywne doświadczenie z SF Moskva Style. Wypracowały wszystko jak trzeba . Bez pośpiechu w dwa tygodnie wsad samoistnie wyklarował się pięknie.

zielu
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 13 lut 2016, 12:19
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zielu »

Używam Mockba purifermu, ładnie pracują, lekko ostrzejsze od Moskva style ,mają siłę :) 8kg na pojemnik 30l w trzy dni.

AlphaBeta
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 21:23
Krótko o sobie: Inżynier dobrej zabawy
Ulubiony Alkohol: Johnnie Black
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: AlphaBeta »

Widziałem te drożdże, Puriferm to marka producenta Alcoteców, więc wstydu być nie powinno. Aż prosi się, żeby zrobić test SF Moskva Style vs. pF MOCKBA :D

HomerSimpson
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 4 lis 2016, 17:48
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: HomerSimpson »

Sam chcę wypróbować te grzybki, znalazłem za niecałe 7 zł http://.../produkt/2543/puriferm-moskva ale chcę użyć glukozy, bo na sacharozie ciężko będzie wypracować taki woltaż. Spiritfermy to już klasyk i trudno będzie im dorównać, no ale zobaczymy.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Puriferm MOCKBA STYLE nastawiony.
Zapodałem dwie paczki na potrójna ilość. 27kg cukru ze stonki i 57l wody (z kranu).
Temperaturę nastawiłem pośrednią pomiędzy tym co pisze producent czyli 23stopnie C. I teraz czekamy na obiecane 20% :D

:D
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Jeśli możesz to zrób notatki: jak szybko spada Blg, jaka temp nastawu i otoczenia podczas pracy... Ciężka praca ich czeka.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

No i jestem. Po równo 48 godzinach blg na moim cukromierzu spadło z 28 (chociaż wiem, że z tych proporcji powinno wyjść 32,ale biowin to biowin) na 12. Temperatura nastawu 33.3C a chłopaki pracują aż miło. Temperatura otoczenia 27C. Na razie to tyle. Teraz wyjeżdżam także następne sprawozdanie w niedzielę wieczorem.

:D

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

33,3*C ?
Nie za ciepło ?
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Skurczybyki są odporne na taką temperaturę :) niedługo spadnie jak będzie mniej papu

:D

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

żeby Ci się nie ugotowały bo ja jak nastawiłem MS 27blg 20st otoczenie ok 25 to podbiły do 35 i się ugotowały i skończyły na +2
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Hehe nie @Zbynek80 już nie podbija bo za mało papu zostało. Teraz będą powoli zasypiać. Myślę, że do następnej soboty będzie już wszystko na tip top.

:D

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Mnie stanęły na +2 więc jeszcze trochę masz
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: DoktorPio »

Osobiście byłem i jestem wielkim orędownikiem drożdży Moskva Style do momentu jak przetestowałem drożdże ALCOTEC 48 TURBO PURE. ostatnio nastawiłem dwa osobne nastawy jedne na moskwiakach a drugie na alcotekach 48. Jeden jak i drugi nastaw na tym samym poziomie blg 23 temperatura i czas fermentacji ten sam !
Ale wielkie różnice wyszły podczas destylacji, praca destylatora przy podobnych warunkach zewnętrznych temperatura, ciśnienie atmosferyczne tempo odbioru i refluxu itp. Na moskwiakach było o wiele więcej przedgonów i pogonów niż na alcotekach ! Nastaw zalany do kega 45l na alcotekach miałem 150ml wczesnych przedgonów , a następnie szło czyściutkie serce 5,5l a następnie lekko tracony pogon 0,5l, natomiast na moskwiakach 250ml wczesnych przedgonów 4,2l serca i 1,5l destylatu w którym można czuć nuty pogonów.
Generalnie na alcotekach uzyskuję produkt czystszy i z mniejszą ilością przed i pogonów !
Obecnie jak dla mnie najlepsze drozdze to:
nr 1 Coobra Pure i Alcotec 48 turbo pure
nr 2 Moskva Style

Myślę że moje odczucia zapewne by potwierdził jeden z nieśmiałych ;) kolegów tego forum który przerobił już tysiące litrów nastawów na tych drożdżach o których wspominałem i ma również ma podobne odczucia :D

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Ja robię większe blg tak ok 26, więc przedgonów czy pogonów może być więcej. Odbieram zawsze określoną ilość przedgonu i na przód, później pogon to na temp.
Teraz zamówiłem z chłopakami z forum modne ostatnio Prestige Black Label zobaczymy co z tego będzie

Saccharomyces
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Saccharomyces »

DoktorPio pisze:jak przetestowałem drożdże ALCOTEC 48 TURBO PURE.
na cukrze czy na glukozie ?

M

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Ja przetestowałem od Cobry po Vodka Style i powiem jedno. Jak były Alcoteci 24 nic ich nie przebije, szczególnie nastawy 120l wzwyż. Moskwa są średniej klasy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: DoktorPio »

Saccharomyces pisze: na cukrze czy na glukozie ?

Cukier ;)
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: olo 69 »

Coobra 48 extreme też bardzo fajne drożdże. Podczas fermentacji wydzielają chyba najmniej zapachu z wszystkich drożdży, które stosowałem. Można powiedzieć, że prawie bezzapachowe.
Pozdrawiam,olo 69

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

U mnie ważne jest by dawały radę z dużymi nastawami, Moskwa są średnie w tym. Do tego wrażliwe na początkową temperaturę nastawu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Michał278 jaki robisz ten duży nastaw(cukru, drożdży)?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Cukier do wody 1:4, nastaw 220 litrów -3 paczki. edit do Mod. Telefon szaleje..
Ostatnio zmieniony sobota, 12 lis 2016, 14:48 przez michal278, łącznie zmieniany 2 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Karniaczek
5
Posty: 8
Rejestracja: środa, 9 lis 2016, 16:18
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Karniaczek »

Zauważyłem że w tym temacie kilka osób poleciło drożdże Alcotec 48. Wyszukałem je na allegro z tym, że zauważyłem że występują w kilku wersjach. Znalazłem czarne opakowanie za 6,89 zł (http://allegro.pl/turbo-drozdze-alcotec ... 98590.html ), niebieskie za 8,88 zł i srebrne za 10,50 zł. Czy to te same drożdże, tylko różne opakowania? Te pierwsze mają jednak nieco inną nazwę Alcotec 48 Classic i są najtańsze, jestem ciekaw czy będą działać tak samo jak zachwalane przez Panów Alcotec 48 Turbo Pure.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Michał 278 spytałem bo robię też takie duże, BLG na poziomie 21.
Przy Moskva Style nastaw pracował od 7 do 10 dni przy 3 torebkach.
Teraz na innych drożdżach nastawiłem 50kg cukru i dwie paczki no i kończą pracę.
14 dni i zeszły do -4, niezły wynik i oszczędność kasy jak się ma czas.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

U mnie Alcoteci stare 60kg przerabiały i to w zimnie. Blg nie mierzyłem, ale do 23 max robiłem zawsze. Moskwa różnie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 13 lis 2016, 16:29 przez michal278, łącznie zmieniany 3 razy.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Witam ponownie. Po trzech dniach (łącznie już 5) blg nastawu spadło z 12 na 7. Temperatura nastawu 25.5C.
Wszystko jeszcze w miarę ładnie pracuje. Niestety teraz delegacja więc następny raport w piątek wieczorem (chyba, że żona będzie współpracować :) )

:D
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Witam. Środowy wieczór i współpraca z żoną. Blg po łącznie 8dniach spadło z niedzieli na dziś z 7 na 2. Jak widać drożdże dają radę i się nie ugotowały co mnie cieszy. Do soboty powinny dać radę do końca o czym poinformuję. Co do temperatury nastawu, to ustawiłem grzałke na 29 stopni. Ustawiłem bo ze względu na małą ilość cukru same nie dały by już rady i mogły by mieć za chłodno. Nastaw cały czas pracuje.

:D

Lysy1984m
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lysy1984m »

Witam szanownych kolegów.Jestem użytkownikiem forum i strony alkohole-domowe już jakiś czas.Jednak do tej pory bylem tu tylko biernie.Dziś postanowiłem napisać coś od siebie.W tym dziale,ponieważ dotyczy on drożdży których używam.Mój nastaw na tych drożdżach(moskva style)jest dosyć mocno powiększony.To znaczy-40 kg.cukru i dwie paczki drożdży.Do tego dwa koncentraty pomidorowe i okolo kilogram blendowanych jabłek.Wszytko wymieszane i rozcięczone do około 22-23blg.Drożdże wsypane do nastawu o temperaturze okolo 23 stopnie Celsjusza. Temperatura pomieszczenia okolo 10 stopni.W nastawie grzałka akwariowa w butelce.Termostat ustawiony na 26 stopni Celsjusza.Czas i przebieg fermentacji- po tygodniu blg. na poziomie okolo 9blg.Po 14 dniach,poziom blg.wynosil 2.Zwiększyłem temperature na grzałce do 30 stopni.Fermentacja zakończyła się na poziomie -4 blg. po 18 dniach.Pracuję na tych drożdżach już dłuższy czas.Moge je polecić z czystym sumieniem.

Lysy1984m
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lysy1984m »

Witam ponownie.Jeszcze raz chciałem napisać o nastawie na Moskva Style.Wprowadziłem kilka modyfikacji.Mianowicie; beczkę owinąłem dwiema karimatami(ostatnio tylko jedną od dołu a reszta koc),beczka ustawiona na styropianie 5 cm.Na górze styropian 15cm. i poduszka.Grzałka ustawiona na 26 stopni.Proporcje nastawu jak wyżej z wyjątkiem jednej rzeczy.Dodałem dwie saszetki pozywki Browin,którą zakupiłem w Bricomarche.Koszt 2.50 zł.za sztukę.Nastaw sporządzony w zeszłą sobotę(tj.14.01.17r.).Dziś Blg. już na poziomie -1, a drożdze dalej intensywnie pracują.Dodam że temperatura w mojej piwniczce spadła do 4 stopni.Momentami nawet do 3.Czyli pożywka zdecydowanie pomogła drożdżom w pracy.Nie spodziewałem się jednak że będzie miała aż taki wpływ :klaszcze: Współpraca na linij Moskva-Browin wzorowa :D

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Czy oby nie przesadzasz z pożywką, ociepleniem, dogrzewaniem ?
Bo...
Pożywka jest już zawarta razem z drożdżami !
Drożdże maja tendencję do nagrzewania nastawu. Ostatni mój nastaw na tych samych drożdżach był chłodzony poprzez wyniesienie na taras, gdzie było -9st. Po 1,5h temperatura spadła do 25st, a były 33st. W ten sposób chyba nie ugotowałem drożdży i uratowałem nastawy.
Zrobisz jak zechcesz, ale im niższa temperatura pracy drożdżaków, tym mniej syfu po sobie zostawiają.
Pozdrawiam

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Ja na 2 paczkach ciągnąłem 60kg cukru przez dwa tygodnie plus 2 sloiki koncentratu i nic więcej. Beczka 220l . Temperatura otoczenia ok. 8stopni. Temperatura nastawu ok 18 jak dodawałam drożdże. Ale Moscva niestety ma czasem partie trefne.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zygmunt »

Używanie grzałek akwariowych do grzania nastawu musi być robione z głową, inaczej przynosi skutek odwrotny do zamierzonego. Tanie grzałki z termostatem dopóki nie osiągną założonej temperatury grzeją na maksa- nierzadko wręcz gotując płyn obok siebie. Taką grzałkę można wrzucić do napełnionej wodą butelki plastikowej i dopiero taka butelkę wrzucić do beczki- zwiększy to powierzchnię grzania, skutecznie obniżając ryzyko miejscowego przegrzania nastawu. Samo podgrzewanie powinno być stosowane tylko, jeżeli nastaw jest od początku robiony w warunkach zewnętrznych lub w np. nieocieplanym garażu. A jeżeli drożdże oddamy do ciepłej wody (20-30C), to drożdże nawet wtedy utrzymają sobie temperaturę przez cały czas fermentacji nie wymagając dogrzewania.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Lysy1984m
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 5 gru 2015, 19:58
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lysy1984m »

Grzałka jest oczywiście w butelce.W moich warunkach dogrzewanie,ocieplenie i dokarmianie okazało się niezbędne.Zdarzyło się ze nastaw bez tych czynności zatrzymał się około 0 blg.

użytkownik usunięty
Niepokojąca pianka na powierzchni nastawu cukrowego.

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam wszystkich.
Zapodałem cukrówkę składającą się z 7kg cukru i 21.5 l wody na 1 paczce SF Moskva Style.
Mija prawie 4 dzień, nastaw jeszcze pracuje, Blg wynosi 0 a na powierzchni unosi się delikatna pianka wysokości do 1cm. Nie wygląda mi ona jak przy zafermentowaniu, lecz przypomina piwną piankę :hmm:. Zawsze używam tych drożdży i przeważnie tyleż cukru, lecz już po raz drugi zauważam takie dziwne zjawisko. Drożdże dodane były do syropu cukrowego o temperaturze ok.24st a nastaw pracuje w nieogrzewanym pomieszczeniu.
Nigdy mi się w ten sposób nie pienił, może jakaś bakteria, lub wina wody. :scratch:
Zna ktoś może przyczynę ?
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”