[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: 9kaczor6 »

Zbynek80, BLG na pewno stanęło -4, mam cukromierz z Biowina, zanurzył się ok. 1 cm poza skale, także wychodziło by na -4.
Ostatnio również w 4 dni w podobnych warunkach Moskva przerobiła mi 26kg do 90l, również dwie paczki i na drobno jabłka. :)
Jabłka to na prawdę dobry dodatek do nastawu, może w smaku ich nie czuć ale ja odniosłem wrażenie, że dużo łatwiej podzielić frakcje podczas destylacji, serce ma bardzo przyjemny, aż słodki zapach. :)
Tyle ode mnie, na razie przerwa, na święta wystarczy :)
alembiki

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Jabłka mogą przyspieszyć fermentację, same drożdże by tak nie przerobiły szybko. To dużo nagotowałeś na święta ? Ja zaraz odpalam maszynę

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Te szybkie fermentacje są nie dobre dla produktu końcowego. Jak wolniej i dlużej chodzi wychodzi jest chyba mniej przedgonów i lepszy spirytus.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Drupi niby tak, też się tego obawiałem ale jak zalałem ok. 27 l kega to już po 0,2 l praktycznie nie wyczuwałem smrodu, brałem jeszcze setke dla pewności i serce.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Witam. Doszedłem do ostatecznych wniosków z drożdżami moskva style w warunkach garażowych - aktualnie temperatura u mnie utrzymuje średnią na poziomie 15 stopni Celsjusza. Używając dwóch paczek drożdży, rozpuszczam 25kg cukru wlewam w beczkę i dopełniam do 90l. Do chłodnej już wody (niestety nie mierze temp. wody) wrzucam dwie paczki drożdży i intensywnie mieszam, mieszalnikiem na wiertarce przez 5 minut. Następnie ścieram na tarce kilka jabłek ze skórką bezpośrednio do beczki. BLG na starcie 22.
Beczka stoi przy grzejniku, który jest ciepły w godz. 15/22 beczka owinięta kocem. Gdy drożdże zaczną pracować, zakręcam grzejnik i zdejmuje koc, ponieważ w mojej ocenie beczka dość mocno się nagrzewa. Tak jak pisałem wyżej nie mam termometru więc robię to na czuja, kiedy nastaw po dwóch dniach zaczyna się wystudzać, wtedy owijam kocem, i odkręcam grzejnik. Po czterech dniach BLG - 4, lecz ja zawsze zostawiam jeszcze na dobę. Klaruję i psocę. Z jednego pędzenia osiągam 3.3 / 3.5 l serca. :)
Moim zdaniem w tych warunkach opcja 25kg do 90l wody jest najlepsza. :)

Przed świętami zrobiłem nastaw 27kg do 96l wody, warunki podobne, równica niby nie duża ale mogłem zejść z BLG, stanęło mi po 11 dniach na -2BLG...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Piszesz :
Z jednego pędzenia osiągam 3.3 / 3.5 l serca. :)
Ale to chyba kurde nie z tych 25 kg cukru ?

solohan
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 1 wrz 2015, 17:16
Ulubiony Alkohol: wódka
Lokalizacja: na końcu Irlandii
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: solohan »

Pewnie chodziło o jednorazowy wsad do kega.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Hehe ^^ no rzeczywiście, przepraszam mała poprawka. KEG 30l więc zalewam 26/27litrów. :)
Do tego litr pogonu(ok. 80%), więcej pogonu nie odbieram.

Rozzi
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 17 lut 2016, 17:26
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Rozzi »

Witam serdecznie. Jestem "Świeżakiem" na forum aczkolwiek już kilka nastawów mam za sobą i to z dosyć dobrymi opiniami smakoszy!! Osobiście robię tylko na Moskwa Style, bo tak mi ktoś polecił. Chcę Wam powiedzieć szanowni "klubowicze", że u mnie zawsze jest tzw. "nastaw rewizyjny" czyli do każdego zaczynu wpadają stare wiejskie kompoty, dżemy, soki itp. Ma to kolosalne znaczenie dla walorów smakowych i efektu końcowego. Co do proporcji zacieru uważam, że trzeba stosować się do zaleceń producenta drożdży.
Ps. nie mierzę nigdy BLG ale z nastawu 27 litrów wychodzi około 3,2 - 3,5 litra mocnego serca (wszystko poniżej 82% idzie na ponowną destylację).
Pozdrawiam.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Do jakiego zaczynu ? Co ty ciasto drożdżowe robisz ? I na czym destylujesz ?
To ile ty masz tych starych przetworów, że zawsze je dodajesz ? I czy muszą być wiejskie takie zrobione w mieście się nie nadadzą ?

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Rozzi- spotkałem się kiedyś z opińją znanego doświadczonego użytkownika " Akas " któremu zawdzięczamy wiele ulepszeń w budowie sprzętów , i pisał on że takie dolewanie kompotów, konfitur, do cukrówek, daje więcej szkody niż pożytku, bo jest więcej przedgonów i trudniej ich oddzielić od serca, i mogą powodować pienienie się nastawu podczas gotowania itd. Ja bym odradzał takie dolewanie przy sprzętach z wypełnieniem.
I like noble drinks.

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: markus383 »

Pracowaliście na tych drożdżach w temperaturze niższej niż 20*C? U mnie jest 19*C przez całą dobę, więc fermentacja zachodziłaby wolniej i według tego co czytałem dałaby lepszy produkt. Użyłbym 6 kg cukru i ok. 24-25 L wody.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Ja pracowałem, w piwnicy miałem w zimie 15-18'C. Moskwicze wyrabiały się w 5-6 dni, do tego klarowanie bentonitem 1-2 dni i na rurki. W lato przy temp w piwnicy 20-22'C pracowały ok 3 dni.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

W pomieszczeniu mam zawsze powyżej 20, ale 19 to spokojnie dadzą sobie radę one i tak podniosą temp, daj wodę na ok 22 i będzie git, co najwyżej końcówka będzie wolniejsza. A cukru możesz dać więcej.
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: DoktorPio »

Ja również używam drożdże Moskva Style według mnie są bardzo dobre i wydajne drożdże dające czysty profil smakowy. Ja używam dwóch typowych paczek na nastaw czyli 120l wody +35kg cukru co daje 141l . Cukier podaje w dwóch porcjach pierwsza 20kg i druga 15kg fermentacja przebiega nieco spokojniej niż przy nastawie na 50l ale i tak jest tendencja do przegrzewania się. Temperatura początkowego nastawu ma 25*C niestety wzrasta do temp. 33-34*C temperatura w pomieszczeniu około 22-24*C
Czas fermentacji to 7-8dni :ok:

Kapusta
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 21 sie 2016, 20:44
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kapusta »

Jeśli chcę wstawić nastaw na 50 litrów to potrzebuję dwa opakowania czy wystarczy jedno?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

Na 50 litrów nastawu w zupełności wystarczy jedna paczka. Fermentacja będzie trochę dłuższa, ale bez problemu dadzą radę.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Witaj Kapusta. Jeśli planujesz nastaw na 50L to daj około 12kg cukru.
Wtedy w około 7 dni będzie przerobione(BLG około 22).
Awatar użytkownika

ansyn
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2014, 23:46
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 22 razy
Re: RE: Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: ansyn »

golec269 pisze:Witaj Kapusta. Jeśli planujesz nastaw na 50L to daj około 12kg cukru.
Wtedy w około 7 dni będzie przerobione(BLG około 22).
Podłączę się do tematu... Te 12kg dodać jednorazowo czy podzielić?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Spokojnie daj jednorazowo. Ja robię nastaw z 45 kg cukru na raz w beczce 220L.
3 paczki Moskwa i po 7dniach jest -4BLG.
Awatar użytkownika

ansyn
20
Posty: 29
Rejestracja: czwartek, 6 lut 2014, 23:46
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 22 razy
Re: RE: Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: ansyn »

golec269 dzięki za info, w weekend robię nastaw ;)


Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: wawaldek11 »

golec269 pisze:Spokojnie daj jednorazowo. Ja robię nastaw z 45 kg cukru na raz w beczce 220L.
3 paczki Moskwa i po 7dniach jest -4BLG.
W jakiej temperaturze startują drożdże i w jakiej przebiega fermentacja?
Pozdrawiam,
Waldek

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Dlaczego nie czytasz co pisze na drożdżach > :?: Przecież pisze. Wystartuj najlepiej 25* a jak ruszą postaraj się niczym nie docieplać beczki, żeby fermentowały 18 do 22 stopni. Blg. 21 i jak masz dobry sprzęt i wiedzę to wydzie super spiryt. Nie zapomnij odciąć przedgonu. :lol:
I like noble drinks.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Jak dla mnie 25 to dla MS za dużo przy założeniu blg ok 25 bo takie mają przerobić. Ja zalewam tylko cukier ciepłą, potem do pełna zimna i wychodzi mi ok 20*C a w mieszkaniu potrafią spokojnie do 30 podbić.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Witaj wawaldek11. Start drożdży w temperaturze 25-26C. Beczka stoi w garażu a temperatura wacha się od 18 do 20 C. Beczka jest okryta kołderką. Temperatura po dobie około 29C a potem powoli spada . Pod koniec pracy nastawu schodzi do 20C.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Jeśli doszło ci do 29 st. to zaponij że wyjdzie z tego dobry spirytus.
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Drupi a dlaczego Twoim zdaniem ma nie wyjść?
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 744
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Podziękował: 94 razy
Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: kmarian »

No właśnie. Dlaczego, Kolego Drupi, temperatura 29°C (krótki czas) podczas fermentacji uniemożliwia uzyskanie dobrego spirytusu?

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Dlatego że bez względu na rodzaj użytych drożdży szybka fermentacja powoduje więcej fuzli, i innych substancji przedgonów i pogonów. Tak jak samochód na większym gazie bardziej dymi. Jak zrobicie więcej destylacji, to spróbujecie.W gorzelniach robią szybką fermentacje ale potem muszą walić w spirytus chemie, żeby pozbyć się trucizn. Dziś nie mam czasu szukać linków o destylacji, a poza tym za dużo tutaj się udzielam, spróbuje troche się ograniczyć. Na początku mnie też inni koledzy stukali w klawiaturę odpowiadając na moje pytania. Bo zawsze dążę do uzyskania wykwintnego delikatnego trunku.A żeby to uzyskać musi być wiedza, sprzęt, i dyscyplina operatora.Tu są odpowiedzi na wszystkie pytania tylko trzeba posiedzieć i poczytać forum.
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Czy 7 dni to szybka fermentacja? 2 dni to tak ale 7 jak już to średnia. Chętnie poczytam jak Ty robisz nastaw, może czegoś się nauczę? Może wymienimy próbki by ocenić co można uzyskać z takich na stawów bo dyskusja tu nie pomoże. Uważam, że spiryus wychodzi przedni, ale chętnie spróbuję wykwintnego trunku ;)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Prawda jest taka, że temperatura i prędkość fermentacji ma wpływ na jakoś i smak efektu końcowego, ale przy cukrówce chyba najmniejszy, i tak często dwa razy destylujemy i trzeba by nie lada speca, żeby odróżnił fermentację w niższej lub wyższej temperaturze.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: robert4you »

Co prawda to prawda. Temperatura fermentacji ma wpływ na jakość produktu, jednak przy dwukrotnej rektyfikacji pomijalny. Niedoskonałości rektyfikacji okresowej skutecznie niwelują wartości dodane powolnej fermentacji. Moim zdaniem oczywiście. A czy trunek jest przedni, czy tylny to są bardzo indywidualne odczucia.
************************************************************************

Razor1996
20
Posty: 25
Rejestracja: piątek, 17 kwie 2015, 19:01
Podziękował: 14 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Razor1996 »

radius pisze:Szanowne Bractwo Bimbrownicze :!:

Po 60 godzinach nastaw zaczął się samoczynnie klarować a więc pomogłem mu bentonitem i po kolejnych 36 godzinach, ładnie sklarowany nastaw poszedł na ruręDSC01337.JPG
Można wiedzieć jakie proporcje i jaki bentonit został użyty, ponieważ efekt jest świetny, a klarowanie turboklarem niestety do tanich nie należy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

A to tak trudno znaleźć? http://alkohole-domowe.com/forum/postin ... 97&p=84086
Pełna łycha żwirku do 300 ml wody i co parę godzin wstrząsać. Po rozpuszczeniu - do beczki z nastawem :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

użytkownik usunięty
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.
Chciałbym się podzielić moimi wrażeniami z ostatniego psocenia.
Standardowo do nastawu użyłem drożdże SF Moskva Style, z tym, że w 22l wody rozpuściłem 8kg cukru. Właściwie rzecz biorąc, jakoś się nie przykładałem do tej pracy. Ot tak, na szybko-byle jak. Nawet nie zadbałem o właściwą temperaturę na starcie i nie zmierzyłem startowego Blg. Grzybki rozpuściłem bezpośrednio w zbiorniku a woda miała ok. 18st i w takiej temperaturze pomieszczenia pracował ten nastaw.
Ruszył troszkę leniwie. Dopiero nazajutrz zaczęła się normalna praca. I tu napiszę,że nie była to aż tak burzliwa fermentacja. W niższej temperaturze grzybki nie miały dużego zapału do pracy. Czekałem, czekałem i w końcu nastaw zatrzymał się po 9 dobach. W międzyczasie nie badałem Blg, nie chciałem mu przeszkadzać, więc nie potrafię teraz opisać, ile drożdżaki zjadły cukru po pierwszej dobie, a ile po trzech. Po kolejnych, dwóch tygodniach, ładnie sklarowany, odgazowany i pachnący nastaw poszedł na rurę, a jego Blg wynosiło -4. Żeby wzbogacić go jeszcze o te kilka volt dolałem do niego 0,6l pogonu 75%. Moje wrażenia właściwie są takie, że szczerze napisawszy nie mam wrażeń. Nigdy tak się nie nudziłem przy tej robocie. Nastaw zawrzał przy 88,0 stopniach, czyli miał ok.22% a temperatura w głowicy "psotmaszyny" po godzinie grzania, ustabilizowała się na poziomie 68,4 st. Jakoś mało, ale zaczęło się.
Przedgon odbierałem kropelkowo przez 45 minut i było go prawie 300ml. Zakręciłem zawór LM i następnie, powoli odkręcałem zawór pary, aż do momentu uzyskania wydajności na poziomie ok.10ml/minutę. Alkomiarka w papudze przez cały okres odbierania serca wskazywała 96%, a wahania na termometrze nie były większe niż 0,2st.
Po ponad 6h temperatura podskoczyła nagle o 0,3.To czas żeby szybko zmienić naczynie.
W sumie czystego, pachnącego wyłącznie % i biszkoptem serca było ok.3,75l.
Reasumując.
Po raz kolejny wielki plus dla tych drożdży i szczerze napiszę,że już ich nie zmienię.
Pozdrawiam

lecze
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 09:55
Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: lecze »

A czy ktoś nastawiał już cukrówkę na Puriferm Moskva? Są trochę tańsze od sprawdzonych Spiritfermu i wg info na opakowaniu mogą osiągnąć woltaż 21%.
Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 215
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lis098 »

Właśnie, ogarniał to ktoś? Zakupiłem tylko czekam na dotarcie i ciekaw jestem czy to co piszą choć w części jest prawdą...

:D

Saccharomyces
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Saccharomyces »

Mam bardzo pozytywne doświadczenie z SF Moskva Style. Wypracowały wszystko jak trzeba . Bez pośpiechu w dwa tygodnie wsad samoistnie wyklarował się pięknie.

zielu
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 13 lut 2016, 12:19
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zielu »

Używam Mockba purifermu, ładnie pracują, lekko ostrzejsze od Moskva style ,mają siłę :) 8kg na pojemnik 30l w trzy dni.

AlphaBeta
10
Posty: 10
Rejestracja: czwartek, 27 paź 2016, 21:23
Krótko o sobie: Inżynier dobrej zabawy
Ulubiony Alkohol: Johnnie Black
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: AlphaBeta »

Widziałem te drożdże, Puriferm to marka producenta Alcoteców, więc wstydu być nie powinno. Aż prosi się, żeby zrobić test SF Moskva Style vs. pF MOCKBA :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”