[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:

Post autor: michal278 »

Ja ich mam jeszcze z 20 paczek ale alkotec 24 mi bardziej podchodzi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Jednak w ramach eksperymentu nastawiłem właśnie 14 kg cukru plus około 40 litrów wody plus jedynie 1 paczuszka moskwiczy.
To że przerobi to wiadomo ale czy uwinie się z tym w tydzień ?
Bo u mnie tradycyjnie w sobotę rano gotowanie - ale jak tym razem się nie uda to trudno.
Będę wiedzieć że jeszcze 13 to jest ok a 14 za dużo żeby w tydzień przerobiło :)

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Tydzień może być mało...
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

To się przekonam i wrócę do 13 kg :) Z rana zasuwają już jak ta lala :)

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: boxer1981228 »

No mnie ostatnio MS troszkę rozczarowały, 2 nastawy z 6 kg cukru dopełnione wodą do blg 23 i do każdego zaaplikowanie pół paczki drożdży, nastawione 05.05 do tej pory nie skończyły pracować a mało tego dalej nie są na minusie. Pracują już bardzo powoli, poczekam aż się zaczną klarować i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

U mnie nastaw testowy z aż 14 kg cukru w w beczce o łącznej pojemności 50 L ale wiadomo nie pełno zalana - tak około 38-39 litrów wody i jedna paczka Moskva od piątku od 20:00 BLG startowe 27 - teraz ma już jedynie Blg 3.
Więc pracuje jak ta lala.

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: tomektz »

To i ja się wtrące. Beczka 200 litrów nastaw 175 litrów ( 42 kilogramy cukru reszta woda ) co daje 6 wsadów 28 litrowych i 25 blg startowe, daję jedną paczkę drożdży coobra mega pack, napisane że na 100 litrów. za pierwszym razem czekałem ok dwóch tygodni aż blg osiągnie 0 za drugim razem dodałem ok 1kg zmiksowanych jabłek blg 0 osiągnąłem bo 5 dniach. Polecam jabłka
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Zakładając, że oba nastawy stały w tych samych warunkach nasuwa się pytanie co mają jabłka w sobie, że tak przyspieszyły tempo fermentacji? Tutaj z kolei nasuwa się kolejne pytanie, czy dodanie jabłek wpłynie na końcowy destylat ? Pracuję na LM ze sprężynkami i zastanawiam się nad nastawem powiększonym tj. 21/24kg cukru i dwie paczki drożdży (75litrów).

Mod.
Nie cytuj postów poprzedzających, zwłaszcza w całości!

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Można dać troszkę więcej cukru np 9kg na paczkę i 3l/1kg jak chcesz dać więcej cukru to już musisz zejść z blg, dać więcej wody i jakiejś pożywki .
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Jeżeli bym zrobił z 21kg i 75l wody BLG powinno być ok. 22BLG. Jeżeli dobrze liczę ... Analizując cały temat dwie paczki spokojnie wystarczą. Chodzi mi tylko o sam temat tych jabłek... czy to co napisał tomektz ma jakieś wytłumaczenie. Ma ktoś jakieś informacje ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Jabłka są pożywką dla drożdży, i dzięki nim mają na czym siedzieć. Co pozwala im na lepsze opanowanie nastawu. Coś jak z winnymi - jak mają na czym siedzieć to zasuwają, a tak to się wleką. Wystarczy zrobić eksperyment na cukrówce.
Myślę, że to najbardziej racjonalne wytłumaczenie. :D
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: wawaldek11 »

Znowu bajeczka z "siadaniem" drożdży :hahaha: Myślałem, że już wszyscy wiedzą ;)
Żywe drożdże są ciągle w ruchu. Jak siądą, to koniec fermentacji.
Składniki zawarte w jabłkach czy pomidorach działają jak pożywka i stąd ich dobroczynne działanie na nastawy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Że działają jak pożywka też napisałem w pierwszych słowach... :czytaj: :D
K.
Obrazek

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: janik »

Waldku,"siadanie drożdży" to była metafora obrazowa do efektywności fermentacji z użyciem owocowego nastawu ,którego "jakość owocowa " działa pobudzająco na pracę drożdży.
Drożdże mogą "siąść" w przypadku braku cukru, przekroczenia bariery % ,lub niskiej temp. fermentacji dla danego szczepu drożdży. :czytaj:
Jeśli nie zastosujemy dezaktywacji drożdży to wykorzystają każdą lukę w procedurze aby przetrwać. :punk:
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Mhm. Dzięki za proste wytłumaczenie :D czyli nie zaszkodzi wrzucić do powiększonego zestawu troszkę jabłek... Dobra rada, tak jak z przecierem z pomidorów.
Kiedyś kiedyś jak jeszcze nie miałem pojęcia o nastawach dodałem do pierwszego sporo jabłek, w moim odczuciu zapach podczas fermentacji był bardziej przyjemny coś jak szampan ...
Mam nadzieje, że nie zmieni mi to smaku destylatu, bo ten teraz mi bardzo odpowiada. Delikatny i mało gryzący :-)

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: wawaldek11 »

Ja wiem o co chodzi z tym siadaniem, ale kolejne pokolenia hobbystów będą powielać to określenie bez metafory jako prawdę objawioną. Nawet ktoś dawno temu napisał, że mają gdzie "przycupnąć" :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Lootzek »

@9kaczor6 jabłka dodane do nastawu cukrowego, nawet na spirytus, mogą tylko dodatnio wpłynąć na jego smak :)

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: boxer1981228 »

wawaldek11 pisze:Ja wiem o co chodzi z tym siadaniem, ale kolejne pokolenia hobbystów będą powielać to określenie bez metafory jako prawdę objawioną. Nawet ktoś dawno temu napisał, że mają gdzie "przycupnąć" :mrgreen:
.

Może powinno być że dodajemy owoc żeby drożdze miały się na czym rozkręcić a nie przycupnąć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: radius »

Kurna, a nie lepiej napisać, że dodajemy w celu szybszej i wydajniejszej pracy?
Za niedługo to będziemy im robić mini zydelki, żeby miały na czym "siadać" :mrgreen:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

jurek1978 pisze:U mnie nastaw testowy z aż 14 kg cukru w w beczce o łącznej pojemności 50 L ale wiadomo nie pełno zalana - tak około 38-39 litrów wody i jedna paczka Moskva od piątku od 20:00 BLG startowe 27 - teraz ma już jedynie Blg 3.
Więc pracuje jak ta lala.
Robiłem swoje doświadczenie na 10kg z paczki. Nie warto robić nastaw na wysoki procent samego nastawu. BLG 27 to za dużo- choć moskwicze przerobią i wiele większy BLG, ale co z tego jak po destylacji zawsze wyjdzie gorszy spirytus. Jest dużo trudniej pozbyć się przedgonów, nawet przy dłuższej stabilizacji i podwójnym gotowaniu serce jest mniej czyste, czuć troszke przedgonem. Ja będe trzymał się tego co pisze na opakowaniu i to przy każdym rodzaju drożdży.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

22kg cukru dopełnione do 75 l, dorzuciłem kilka jabłek drobno pokrojonych i dwie paczki drożdzy. Temp. Otoczenia 18 s. Nastaw zrobiony w 4dni. Teraz klaruje bentonitem i mam nadzieje , że nie będzie dużo przedgonów. Pzdr.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

22kg dwoma paczkami w 4 dni ? Aż mi się wierzyć nie chce, do ilu Ci zeszło ?
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Do końca, BLG dużo poniżej skali na termometrze także sądzę, że zeszło do - 4. Też jestem zaskoczony :)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Do końca, BLG dużo poniżej skali na termometrze także sądzę, że zeszło do - 4

Termometrem mierzymy temp. :-)
A cukromierzem/balingomierzem mierzymy ile zostało cukru w nastawie. :-)
K.
Obrazek

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Kaczor, dużo poniżej tzn ile można to w miarę określić, przy takim blg to powinno spaść przynajmniej na -5
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Zbynek80, BLG na pewno stanęło -4, mam cukromierz z Biowina, zanurzył się ok. 1 cm poza skale, także wychodziło by na -4.
Ostatnio również w 4 dni w podobnych warunkach Moskva przerobiła mi 26kg do 90l, również dwie paczki i na drobno jabłka. :)
Jabłka to na prawdę dobry dodatek do nastawu, może w smaku ich nie czuć ale ja odniosłem wrażenie, że dużo łatwiej podzielić frakcje podczas destylacji, serce ma bardzo przyjemny, aż słodki zapach. :)
Tyle ode mnie, na razie przerwa, na święta wystarczy :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Jabłka mogą przyspieszyć fermentację, same drożdże by tak nie przerobiły szybko. To dużo nagotowałeś na święta ? Ja zaraz odpalam maszynę

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Te szybkie fermentacje są nie dobre dla produktu końcowego. Jak wolniej i dlużej chodzi wychodzi jest chyba mniej przedgonów i lepszy spirytus.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Drupi niby tak, też się tego obawiałem ale jak zalałem ok. 27 l kega to już po 0,2 l praktycznie nie wyczuwałem smrodu, brałem jeszcze setke dla pewności i serce.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Witam. Doszedłem do ostatecznych wniosków z drożdżami moskva style w warunkach garażowych - aktualnie temperatura u mnie utrzymuje średnią na poziomie 15 stopni Celsjusza. Używając dwóch paczek drożdży, rozpuszczam 25kg cukru wlewam w beczkę i dopełniam do 90l. Do chłodnej już wody (niestety nie mierze temp. wody) wrzucam dwie paczki drożdży i intensywnie mieszam, mieszalnikiem na wiertarce przez 5 minut. Następnie ścieram na tarce kilka jabłek ze skórką bezpośrednio do beczki. BLG na starcie 22.
Beczka stoi przy grzejniku, który jest ciepły w godz. 15/22 beczka owinięta kocem. Gdy drożdże zaczną pracować, zakręcam grzejnik i zdejmuje koc, ponieważ w mojej ocenie beczka dość mocno się nagrzewa. Tak jak pisałem wyżej nie mam termometru więc robię to na czuja, kiedy nastaw po dwóch dniach zaczyna się wystudzać, wtedy owijam kocem, i odkręcam grzejnik. Po czterech dniach BLG - 4, lecz ja zawsze zostawiam jeszcze na dobę. Klaruję i psocę. Z jednego pędzenia osiągam 3.3 / 3.5 l serca. :)
Moim zdaniem w tych warunkach opcja 25kg do 90l wody jest najlepsza. :)

Przed świętami zrobiłem nastaw 27kg do 96l wody, warunki podobne, równica niby nie duża ale mogłem zejść z BLG, stanęło mi po 11 dniach na -2BLG...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Piszesz :
Z jednego pędzenia osiągam 3.3 / 3.5 l serca. :)
Ale to chyba kurde nie z tych 25 kg cukru ?

solohan
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 1 wrz 2015, 17:16
Ulubiony Alkohol: wódka
Lokalizacja: na końcu Irlandii
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: solohan »

Pewnie chodziło o jednorazowy wsad do kega.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Hehe ^^ no rzeczywiście, przepraszam mała poprawka. KEG 30l więc zalewam 26/27litrów. :)
Do tego litr pogonu(ok. 80%), więcej pogonu nie odbieram.

Rozzi
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 17 lut 2016, 17:26
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Rozzi »

Witam serdecznie. Jestem "Świeżakiem" na forum aczkolwiek już kilka nastawów mam za sobą i to z dosyć dobrymi opiniami smakoszy!! Osobiście robię tylko na Moskwa Style, bo tak mi ktoś polecił. Chcę Wam powiedzieć szanowni "klubowicze", że u mnie zawsze jest tzw. "nastaw rewizyjny" czyli do każdego zaczynu wpadają stare wiejskie kompoty, dżemy, soki itp. Ma to kolosalne znaczenie dla walorów smakowych i efektu końcowego. Co do proporcji zacieru uważam, że trzeba stosować się do zaleceń producenta drożdży.
Ps. nie mierzę nigdy BLG ale z nastawu 27 litrów wychodzi około 3,2 - 3,5 litra mocnego serca (wszystko poniżej 82% idzie na ponowną destylację).
Pozdrawiam.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Do jakiego zaczynu ? Co ty ciasto drożdżowe robisz ? I na czym destylujesz ?
To ile ty masz tych starych przetworów, że zawsze je dodajesz ? I czy muszą być wiejskie takie zrobione w mieście się nie nadadzą ?

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Drupi »

Rozzi- spotkałem się kiedyś z opińją znanego doświadczonego użytkownika " Akas " któremu zawdzięczamy wiele ulepszeń w budowie sprzętów , i pisał on że takie dolewanie kompotów, konfitur, do cukrówek, daje więcej szkody niż pożytku, bo jest więcej przedgonów i trudniej ich oddzielić od serca, i mogą powodować pienienie się nastawu podczas gotowania itd. Ja bym odradzał takie dolewanie przy sprzętach z wypełnieniem.
I like noble drinks.

markus383
150
Posty: 186
Rejestracja: wtorek, 24 sty 2012, 10:59
Ulubiony Alkohol: piwo(szczególnie porter), whisky,
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: mazowsze
Podziękował: 41 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: markus383 »

Pracowaliście na tych drożdżach w temperaturze niższej niż 20*C? U mnie jest 19*C przez całą dobę, więc fermentacja zachodziłaby wolniej i według tego co czytałem dałaby lepszy produkt. Użyłbym 6 kg cukru i ok. 24-25 L wody.
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zzibii »

Ja pracowałem, w piwnicy miałem w zimie 15-18'C. Moskwicze wyrabiały się w 5-6 dni, do tego klarowanie bentonitem 1-2 dni i na rurki. W lato przy temp w piwnicy 20-22'C pracowały ok 3 dni.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

W pomieszczeniu mam zawsze powyżej 20, ale 19 to spokojnie dadzą sobie radę one i tak podniosą temp, daj wodę na ok 22 i będzie git, co najwyżej końcówka będzie wolniejsza. A cukru możesz dać więcej.
Awatar użytkownika

DoktorPio
100
Posty: 119
Rejestracja: niedziela, 11 paź 2015, 21:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: DoktorPio »

Ja również używam drożdże Moskva Style według mnie są bardzo dobre i wydajne drożdże dające czysty profil smakowy. Ja używam dwóch typowych paczek na nastaw czyli 120l wody +35kg cukru co daje 141l . Cukier podaje w dwóch porcjach pierwsza 20kg i druga 15kg fermentacja przebiega nieco spokojniej niż przy nastawie na 50l ale i tak jest tendencja do przegrzewania się. Temperatura początkowego nastawu ma 25*C niestety wzrasta do temp. 33-34*C temperatura w pomieszczeniu około 22-24*C
Czas fermentacji to 7-8dni :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”