[test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy

Post autor: Zbynek80 »

@jurek1978 a musisz gotować co 7 dni, możesz więcej co 14 aż tyle Ci tego schodzi ?
7 dni to troszkę krótko aby się całkowicie fermentacja zatrzymała, drożdże opadły i jeszcze potem sklarowanie. Dla mnie tydzień to fermentacja, drugi tydzień to samoczynne osadzanie się drożdży najwcześniej po 2 tygodniach klaruję a często po 3-4.
Nie miej mi za złe ale tak jak czytam jak ty na szybko przygotowujesz nastaw i na szybko gotujesz do tego jednokrotnie to twój urobek nie może być za dobry.
Sam pisałeś, że ja bardzo dokładnie i cierpliwie prowadzę proces a jednak mój urobek po pierwszym gotowaniu w pełni mnie nie zadowalał choć był jak najbardziej pijalny.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Nie powiem Ci w ciemno że lepszy robię od Ciebie bo to i sprawa subiektywna :)
A raczej co tydzień muszę bo rodzina i znajomych dużo :)
Mógłbym powiedzieć w tym momencie że wymiana na próbki ale pijałem już próbki ekspertów z forum i szału nie było więc sam wiesz.
Czystej nie pijam - wszystko starzone na własnoręcznie sporządzanych szpapkach.
Jak dla mnie bajka.
Ale jak chcesz wyślij próbkę - ja wyślę Ci i zobaczysz sam :)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Witaj Jurek.Jakie dajesz szczapki i ile trzymasz w destylacie? Czy mocno pieczone?
Witaj Zbyszek. Przypominam się odnośnie piwka-rozlane? Chłopaki , spotkamy się,popróbujemy i będziemy już wszystko wiedzieć :D .
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Szapki mam przeróżne - dąb i owocowe - staram się przypiec porządnie.
A trzymam tyle ile alko jest w damach 5L.
Minimum 1 miesiąc ale najlepiej tak z 3 miesiące :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

@jurek1978 ja nie twierdzę, że jestem expertem i mój urobek jest wyśmienity, bo gotowałem dopiero dwie partie a i nie mam też punktu odniesienia, do siebie i do innych operatorów. Ale prowadzę proces jak prowadzę i gotuję dwa razy więc dużo już nie poprawię. Więc i gdybyś ty tak zrobił to byś miał porównanie dwóch własnych urobków. Spróbuj kiedyś może warto.
Ty masz gdzieś opis swojego sprzętu ? Tak z ciekawości chciałem zerknąć. Choć pamiętam, że to klasyczny aabratek bez "bajerów"
Ja jeszcze nie starzyłem żadnym drzewem ale się przymierzam. Co do próbek to można kiedyś się wymienić, pomyślę o wysyłce jak będę miał więcej czasu.
@golec269 jedno rozlałem, drugie dziś jeszcze rozleję. Nie chce mi się jak jasna cholera, a już wszystkie powinny być dawno rozlane.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

http://alkohole-domowe.com/forum/aabrat ... t8150.html
Proszę bardzo kolego.
Keg już mam inny 50 L a nie 30 L fest ocieplony niski.
A reszta bez zmian. Nie starzyłeś drewnem czyli chyba niczym ?
Ja nie starzonego nie pijam :)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Jurek czy używasz tych pierścieni centrujących podczas procesu? Jaką największą mocą prowadziłeś proces?
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Używałem pierścieni ale przestałem - moim zdaniem spowalniają one proces.
A proces zawsze prowadzę standardowo na 2 KW.
Nie zalewam kolumny ani nie stabilizuję za długo tylko kilka minut.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zask »

Bardzo dobre drożdże. 30kg cukru po 7 dniach, 2 paczki drożdży przerobiły do ujemnego Blg.
Cukier rozpuszczony w beczce 160l i dolanie wody aż cukromierz pokaże 22Blg (na oko wyszło coś około 120l).
Dodatki: przecier pomidorowy słoiczek 90g, 5kg grochu - żółty łuskany, oraz suszone skórki pomarańczy bez albedo (przez zimę co zdarzyło mi się jeść pomarańcze, skórka trafiała na kaloryfer, aż się trochę tego uzbierało - recykling :D ). Wszystko stało w chłodnym pomieszczeniu o stosunkowo stałej temperaturze. Po 7 dniach bardzo ładny zapach. Temperatura w beczce po 1 dniu od nastawienia 26,4°C.
Uwagi: Ciekawe czy 1 paczka też by sobie z tym poradziła... czytając posty z tego tematu podejrzewam, że tak, może trwało by to trochę dłużej.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Na pewno by przerobiła - może najwyżej z 1-2 dni dłużej.
Ja robiłem na nowy keg już 2 raz tak : 1 paczka Moskwy do tego 12 kg cukru - to wszystko w fermentatorze o max pojemności 50 L - leję tak gdzieś już z cukrem żeby wszystko miało 46-47 litrów na oko. Przerabiało błyskawicznie.
Teraz w piątek zrobiłem tak samo tylko 13 kg cukru i ogólna pojemność z wodą taka sama.
Właśnie jest 3 doby po starcie procesu i jest tak pomiędzy 0 a +1 Blg. Czyli do soboty rano jak będę gotować to na bank już zejdzie na minus i się troszkę podklaruje.
Następnym razem zrobię to samo ale już nie 12 ani nie 13 kg cukru tylko 14, później może i 15 :)
Chce zobaczyć ile max cukru w beczce 50 litrowej przerobi mi w kilka dni jako że gotuję co tydzień :)
Myślę że 14 kg to jeszcze da ale z 15 kg może mieć ciężko ?
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: zask »

Sam napisałeś, że 1 paczka przerobi 30kg cukru, więc liczy się początkowe stężenie blg aby nie było za wysokie. Jak dobrze pamiętam ktoś tu miał 27Blg i wszystko było ok. Proponuje rozłożyć cukier na 2 raty i drożdże w takim systemie będą pracować, aż stężenie alkoholu im przeszkodzi i padną.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

1g drożdży przerobi morze nastawu. Tylko odpowiednio dodane.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Witam-to może kolega podzieli się spostrzeżeniami?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Wszystko bylo napisane już. Pożywka stopniowe dodawanie cukru i wody i dadzą radę. Tylko czy to komuś potrzebne? Wszystko rozbija się o czas fermentacji. Jeśli chcemy by chodziło to jak wino lepiej użyć Estelli czy też G. Turbo drożdże są po to by robić turbo nastawy. Mój maks 25kg sugar do tego do 100l wody i 2 pączki Moscva. Czas fernentacji nie wiem, po miesiącu puszczałem.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

25 kg cukru i 2 paczki drożdży to mizernie.
Ja jutro będę gotować nastaw z 13 kg cukru - 1 paczka Moskvy i około 38-39 litrów wody.
Idzie to na rurki po 7 dniach.
Wczoraj czyli po 5 dniach miałem już -2 Blg dziś rano widzę że zaczyna się klarować ale na to nie czekam bo gotowałem sklarowanie i nie klarowane i na mojej kolumnie różnicy nie widzę :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Widzę Jurek maksymalnie gonisz czas gotując tak szybko, jeden raz nieklarowany nastaw. Po 7 dniach to jeszcze mleko. I faktycznie nie czujesz różnicy ? Ja wiem, że klarowanie to dość upierdliwa robota i sam jej nie lubię. Ale klaruję najwcześniej po 2 tyg jak większość drożdży opadnie. Mam obecnie 150L nastawu który ma min 3 tygodnie, oraz 2x30L 1 i 2 tygodniowe w weekend jeszcze dostawię 3x30L dam im 2 tygodnie. Więc te pierwsze będą miały min 5 tygodni i może je właśnie puszczę bez klarowania. Przyspieszę pierwszy proces ale drugi już na dokładnie.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

A więc tak. Czy nie klaruję ? Wcześniej klarowałem grawitacyjnie, zlewałem nad osadu grawitacyjnie.
Używałem także preparatu do klarowania.
Od niedawna mam nową beczkę - większą z niej nie spuszczam grawitacyjnie tylko pompką do wiertarki więc i tak ciągnie mi po części z osadem :).
Więc klarowanie i tak mija się z celem. A czy poczułem różnicę w smaku lub w zapachu ? Nie - widać nie mam takiego nosa ani podniebienia :)
Dla mnie cały czas bomba :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Ja tylko raz puściłem nie klarowany nastaw ale stał ok 6 miesięcy. Ja zlewam znad osadu grawitacyjnie, odgazowuję mieszając lub potrząsając zbiornikiem do tego roztwór z bentonitu i takie sklarowane zlewam znów znad osadu i gotuję. Ale nie zbyt lubię właśnie to przelewanie. +
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Ale powiedz mi pijesz później czystą ? Czyli spiryt plus woda ?
Ja takiej wcale nie pijam. Zawsze daję do 5 litrowych dam do tego szczapki czy dębu czy owocówki jakiejś mocno pieczone do tego troszkę cynamonu kilka ziarnek kawy, 1 goździk, 1 suszona wiśnia i minimalna ilość suszonej skórki od pomarańczy :). I tak leży jakiś czas staram się jak najdłużej ale 1 miesiąc minimum ale najlepiej jak 3 lub dłużej. Może jakbym pijał czystą to pewnie bym wyczuwał różnice w procesach na sklarowanym a nie sklarowanym :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Owszem 13 kg i 1 jedna paczka ok. Tylko spróbuj tak zrobić z 25kg. czym wieksza beczka tym inaczej. A co do rekordu 1 paczka T 24 i 200l nastawu w tym 55kg cukru. Tylko że to chodziło ponad miesiąc. Czy jest sens stosować tak turbo? Ja pijam i czystą i powiem że za dużo cukru to wychodzi piekący destylat, nawet po 2 destylacjach. Oczywiście mowa o zbyt duzym blg startowym. Nieraz pisano bezpiecznie 1 /4 cukier na objętość. 25kg cukru na 100l nastaw.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 maja 2015, 19:10 przez michal278, łącznie zmieniany 1 raz.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

No kurde kolego bardzo dobra uwaga. Właśnie za godzinę mam przelewać przerobiony nastaw do keg-a i nastawiać nowy w beczce i miałem zamiar dać aż 14 kg cukru na 1 paczkę Moskvy więc po tych słowach chyba wymięknę.
Albo zrobię to w ramach eksperymentu żeby zobaczyć. Co do czystej to to co robię po 1 gonieniu było by i tak lepsze od sklepowej ale żeby pić czystą de luxe to jednak 2 gotowania by się przydały.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

@jurek1978 Tak najczęściej czystą, czasami cytrynówkę a czasami na nalewki które dopiero będę robił latem.
michal278 pisze:Ja pijam i czystą i powiem że za dużo cukru to wychodzi piekący destylat,, nawet po 2 destylacjach.
Za dużo cukru to masz na myśli wysokie blg, czy np jedna paczka kilkukrotnie większy nastaw o standardowym blg ?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Poprawiłem post.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: golec269 »

Witajcie. Czyli blg nie większe jak 25. Zbyszek a u Ciebie przy 27 nie jest piekący za pierwszym razem?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Ja nie mam za dużego porównania bo to była moja druga partia na kolumnie z czego pierwsza na MS, ale nie zauważyłem zwiększonego pieczenia z pierwszą partią. Ale MS są właśnie przeznaczone na większe blg, jak zrobisz wg instrukcji to masz 27blg.
Zdecydowałem się na nie właśnie dlatego, że z tej samej ilości/objętości nastawu mam więcej alko.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Ja ich mam jeszcze z 20 paczek ale alkotec 24 mi bardziej podchodzi.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

Jednak w ramach eksperymentu nastawiłem właśnie 14 kg cukru plus około 40 litrów wody plus jedynie 1 paczuszka moskwiczy.
To że przerobi to wiadomo ale czy uwinie się z tym w tydzień ?
Bo u mnie tradycyjnie w sobotę rano gotowanie - ale jak tym razem się nie uda to trudno.
Będę wiedzieć że jeszcze 13 to jest ok a 14 za dużo żeby w tydzień przerobiło :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: michal278 »

Tydzień może być mało...
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

To się przekonam i wrócę do 13 kg :) Z rana zasuwają już jak ta lala :)

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 260 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: boxer1981228 »

No mnie ostatnio MS troszkę rozczarowały, 2 nastawy z 6 kg cukru dopełnione wodą do blg 23 i do każdego zaaplikowanie pół paczki drożdży, nastawione 05.05 do tej pory nie skończyły pracować a mało tego dalej nie są na minusie. Pracują już bardzo powoli, poczekam aż się zaczną klarować i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: jurek1978 »

U mnie nastaw testowy z aż 14 kg cukru w w beczce o łącznej pojemności 50 L ale wiadomo nie pełno zalana - tak około 38-39 litrów wody i jedna paczka Moskva od piątku od 20:00 BLG startowe 27 - teraz ma już jedynie Blg 3.
Więc pracuje jak ta lala.

tomektz
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 21:49
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: tomektz »

To i ja się wtrące. Beczka 200 litrów nastaw 175 litrów ( 42 kilogramy cukru reszta woda ) co daje 6 wsadów 28 litrowych i 25 blg startowe, daję jedną paczkę drożdży coobra mega pack, napisane że na 100 litrów. za pierwszym razem czekałem ok dwóch tygodni aż blg osiągnie 0 za drugim razem dodałem ok 1kg zmiksowanych jabłek blg 0 osiągnąłem bo 5 dniach. Polecam jabłka
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Zakładając, że oba nastawy stały w tych samych warunkach nasuwa się pytanie co mają jabłka w sobie, że tak przyspieszyły tempo fermentacji? Tutaj z kolei nasuwa się kolejne pytanie, czy dodanie jabłek wpłynie na końcowy destylat ? Pracuję na LM ze sprężynkami i zastanawiam się nad nastawem powiększonym tj. 21/24kg cukru i dwie paczki drożdży (75litrów).

Mod.
Nie cytuj postów poprzedzających, zwłaszcza w całości!

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Zbynek80 »

Można dać troszkę więcej cukru np 9kg na paczkę i 3l/1kg jak chcesz dać więcej cukru to już musisz zejść z blg, dać więcej wody i jakiejś pożywki .
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Jeżeli bym zrobił z 21kg i 75l wody BLG powinno być ok. 22BLG. Jeżeli dobrze liczę ... Analizując cały temat dwie paczki spokojnie wystarczą. Chodzi mi tylko o sam temat tych jabłek... czy to co napisał tomektz ma jakieś wytłumaczenie. Ma ktoś jakieś informacje ?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Jabłka są pożywką dla drożdży, i dzięki nim mają na czym siedzieć. Co pozwala im na lepsze opanowanie nastawu. Coś jak z winnymi - jak mają na czym siedzieć to zasuwają, a tak to się wleką. Wystarczy zrobić eksperyment na cukrówce.
Myślę, że to najbardziej racjonalne wytłumaczenie. :D
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: wawaldek11 »

Znowu bajeczka z "siadaniem" drożdży :hahaha: Myślałem, że już wszyscy wiedzą ;)
Żywe drożdże są ciągle w ruchu. Jak siądą, to koniec fermentacji.
Składniki zawarte w jabłkach czy pomidorach działają jak pożywka i stąd ich dobroczynne działanie na nastawy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: Kamal »

Że działają jak pożywka też napisałem w pierwszych słowach... :czytaj: :D
K.
Obrazek

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: janik »

Waldku,"siadanie drożdży" to była metafora obrazowa do efektywności fermentacji z użyciem owocowego nastawu ,którego "jakość owocowa " działa pobudzająco na pracę drożdży.
Drożdże mogą "siąść" w przypadku braku cukru, przekroczenia bariery % ,lub niskiej temp. fermentacji dla danego szczepu drożdży. :czytaj:
Jeśli nie zastosujemy dezaktywacji drożdży to wykorzystają każdą lukę w procedurze aby przetrwać. :punk:
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: [test] Drożdże Spiritferm Moskva Style

Post autor: 9kaczor6 »

Mhm. Dzięki za proste wytłumaczenie :D czyli nie zaszkodzi wrzucić do powiększonego zestawu troszkę jabłek... Dobra rada, tak jak z przecierem z pomidorów.
Kiedyś kiedyś jak jeszcze nie miałem pojęcia o nastawach dodałem do pierwszego sporo jabłek, w moim odczuciu zapach podczas fermentacji był bardziej przyjemny coś jak szampan ...
Mam nadzieje, że nie zmieni mi to smaku destylatu, bo ten teraz mi bardzo odpowiada. Delikatny i mało gryzący :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”