[Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
-
- Posty: 60
- Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 15:06
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Ja też sprawdzam Spirtferm Extreme. U mnie poszło 9 kg cukru dopełnione do 30l i paczka drożdży. Woda do nastawu poszła z kranu. Na starcie temperatura wynosiła 25 stopni, Blg chyba koło 30 (9kg/30l) bo w cukromierzu brakło skali. Na opakowaniu napisali że "optymalna temperatura fermentacji to 22-25 stopni", chodzi o temperaturę pomieszczenia czy nastawa? Bo u mnie wręcz się gotuje, mimo że w pomieszczeniu jest ok 20 stopni to nastaw po 24h ma 33,5. Powinno się go jakoś schłodzić? Po procesie podsumuje, krótko mój rezultat.
Scalone.
Po 48h temperatura wynosi 25 stopni, a Blg 5,5. Szybkie są.
Scalone.
Po 48h temperatura wynosi 25 stopni, a Blg 5,5. Szybkie są.
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Napowietrzone było? Jak temperatury wyglądają?
@antyklina- jak masz duże nastawy (>100l) to warto je chłodzić. Mniejsze wystarczy przekładać do chłodniejszego pomieszczenia. Na sąsiednim forum kol. Akas zrobił kiedyś nastaw w beczce z Alcotekami i zakopał to w śniegu. Po 3 dniach cukier przerobiony:P
@antyklina- jak masz duże nastawy (>100l) to warto je chłodzić. Mniejsze wystarczy przekładać do chłodniejszego pomieszczenia. Na sąsiednim forum kol. Akas zrobił kiedyś nastaw w beczce z Alcotekami i zakopał to w śniegu. Po 3 dniach cukier przerobiony:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Tlen jest potrzebny tylko na początku. Jeżeli mieszasz cały czas, to drożdże idą w rozmnażanie, a nie w fermentację. To efekt Pasteura. Stąd problem.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Mały off-tipik
Zygmunt, co do telefonu, to o ile mnie pamięć nie myli, możesz wykorzystać myjkę ultradźwiękową.
Najlepiej najpierw wykompać tel. w wodzie destylowanej i temp ok.35-40*C.
Następnie w alkoholu (izopropanol lub inny) - chyba, że tel. nie jest tego wart
Pozdrówka
Zygmunt, co do telefonu, to o ile mnie pamięć nie myli, możesz wykorzystać myjkę ultradźwiękową.
Najlepiej najpierw wykompać tel. w wodzie destylowanej i temp ok.35-40*C.
Następnie w alkoholu (izopropanol lub inny) - chyba, że tel. nie jest tego wart
Pozdrówka
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Trzeci raz robię nastaw z T48 ( w ogóle trzeci ) za każdym razem ładnie schodziło do -3 -4 po 48h, teraz już 70h i 0.Blg Puszczać to już, czy coś z tym robić jeszcze ?
Mieszane na początku tylko, bez grzałki. Temperatura do tej pory 25c
Trzeci raz tak samo 25l wody, 7kg cukru
Mieszane na początku tylko, bez grzałki. Temperatura do tej pory 25c
Trzeci raz tak samo 25l wody, 7kg cukru
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 523 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Poczekaj jeszcze ze dwa dni i zobacz czy zejdzie blg. - jeśli tak to super a jeśli nie to do gara i jazda.
Dużo cukru nie stracisz a urobku też nie będzie dużo mniej niż zawsze.
Ja mogę Ci polecić TURBO STAR 8 (złota paczka) te drożdże załatwiają 10kg cukru w 4dni,
efekt końcowy jest bardzo pozytywny a i cena spoko (8zł).
Pozdrawiam
Dużo cukru nie stracisz a urobku też nie będzie dużo mniej niż zawsze.
Ja mogę Ci polecić TURBO STAR 8 (złota paczka) te drożdże załatwiają 10kg cukru w 4dni,
efekt końcowy jest bardzo pozytywny a i cena spoko (8zł).
Pozdrawiam
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Zrobiłem nastaw 42 litry wody + 14kg cukru + 190g przecieru pomidorowego.
Temp. pomieszczenia wynosi 18 st.C.
Na starcie: temp. nastawu 33 st.C, blg 24
Po 48h : temp. nastawu 24 st.C, blg 11
Całość ładnie buzuje.
Zastanawiam się, przy jakiej temp. wrzucić do beczki grzałkę? I czy jest sens?
72h: temp. nastawu 22 st.C, blg 5
jeszcze buzuje, ale wyraźnie słabiej.
4 dni: temp. nastawu 20 st.C, blg 2
nastaw pracuje, ale bardzo wolno.
Mam nadzieję, że w 2-3 dni blg zejdzie poniżej zera.
5 dzień: tamp. nastawu 28 st.C - 12h wcześniej podłączyłam grzałkę akwariową, blg 0
Temp. pomieszczenia wynosi 18 st.C.
Na starcie: temp. nastawu 33 st.C, blg 24
Po 48h : temp. nastawu 24 st.C, blg 11
Całość ładnie buzuje.
Zastanawiam się, przy jakiej temp. wrzucić do beczki grzałkę? I czy jest sens?
72h: temp. nastawu 22 st.C, blg 5
jeszcze buzuje, ale wyraźnie słabiej.
4 dni: temp. nastawu 20 st.C, blg 2
nastaw pracuje, ale bardzo wolno.
Mam nadzieję, że w 2-3 dni blg zejdzie poniżej zera.
5 dzień: tamp. nastawu 28 st.C - 12h wcześniej podłączyłam grzałkę akwariową, blg 0
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Minęło 6 dni. Nastaw już na pewno nie pracuje. Po woli się klaruje.
Grzałka nic nie pomogła, chyba za późno o niej pomyślałem.
blg stanęło na 0.
Teraz wiem, że nie warto aż tak oszczędzać na drożdżach. Lepiej mieć wyrobiony cukier do końca, niż 8 zł w kieszeni ( cena paczki drożdży ).
Nie wiem ile cukru zostało, mogę szacować że na pewno 1 kg nie został przerobiony.
Grzałka nic nie pomogła, chyba za późno o niej pomyślałem.
blg stanęło na 0.
Teraz wiem, że nie warto aż tak oszczędzać na drożdżach. Lepiej mieć wyrobiony cukier do końca, niż 8 zł w kieszeni ( cena paczki drożdży ).
Nie wiem ile cukru zostało, mogę szacować że na pewno 1 kg nie został przerobiony.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
-
- Posty: 12
- Rejestracja: sobota, 29 mar 2014, 17:37
- Podziękował: 8 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
A ja mam takie pytanko, bo coś mi się pomieszało a nie wiem co. Skoro rozrobnione zostało 8kg cukru (8000g) w 25l wody więc stężenie cukru w nastawienie wynosi 320g/litr, czyli 32BLG.
Autor tematu mówi o 26-27blg oraz o tym że taki wynik wychodzi nawet matematycznie. W takim razie gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu, a dodam że jeszcze nic nie piłem
P.S. Teraz na opakowaniu t48 zalecają rozrobienie 8kg cukru w nie 25 a w 21l wody, co za tym idzie, zawartość cukru w roztworze będzie jeszcze większa
Autor tematu mówi o 26-27blg oraz o tym że taki wynik wychodzi nawet matematycznie. W takim razie gdzie tkwi błąd w moim rozumowaniu, a dodam że jeszcze nic nie piłem
P.S. Teraz na opakowaniu t48 zalecają rozrobienie 8kg cukru w nie 25 a w 21l wody, co za tym idzie, zawartość cukru w roztworze będzie jeszcze większa
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Oj, ktoś tu nie doczytał bądź nie zauważył, że cukier rozpuszczając się w wodzie zwiększa objętość roztworu. 1 kg cukru po rozpuszczeniu ma ok. 0,6 litra, więc jak rozpuścisz 8kg cukru (4,8 litra) w 25 litrach wody uzyskasz 29,8 litra roztworu, o zawartości cukru 268,5 g/l. Jak rozpuścisz 8 kg cukru w 21 litrach wody wyjdzie 25,8 litra roztworu i zawartość cukru wyniesie 310 g/l.
A BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę roztworu, więc dla pierwszego roztworu masz 8 kg cukru i 25 kg wody, co daje około 24 BLG (dokładniej 24,2 BLG), a w drugim przypadku (8 kg cukru w 21 kg wody) około 28 BLG (dokładniej 27,6 BLG).
A BLG roztworu liczymy dzieląc masę cukru przez masę roztworu, więc dla pierwszego roztworu masz 8 kg cukru i 25 kg wody, co daje około 24 BLG (dokładniej 24,2 BLG), a w drugim przypadku (8 kg cukru w 21 kg wody) około 28 BLG (dokładniej 27,6 BLG).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Re: [Test] Drożdże Spiritferm Extreme 8kg Turbo vs. T48
Ja mam sprawdzony sposób na "Drożdże aktywne SpiritFerm Extreme".
Fermentator 120l napełniam 75l wody o temp 30 stopni C.
Wsypuję 25kg cukru i mieszam mieszadłem na wiertarce ,aż cukier sie rozpuści.
Gdy temperatura w beczce spadnie do ok 27 stopni C dodaje słoiczek 170g koncentratu pomidorowego - mieszam po czym wsypuję 2 opakowania drozdzy - mieszam ok 2 min mieszadlem.
W pomieszczeniu panuje temp od 20 do 24 stopni C.
Po 5 dniach nastaw juz nie pracuje a blg jest na poziomie -4.
Fermentator 120l napełniam 75l wody o temp 30 stopni C.
Wsypuję 25kg cukru i mieszam mieszadłem na wiertarce ,aż cukier sie rozpuści.
Gdy temperatura w beczce spadnie do ok 27 stopni C dodaje słoiczek 170g koncentratu pomidorowego - mieszam po czym wsypuję 2 opakowania drozdzy - mieszam ok 2 min mieszadlem.
W pomieszczeniu panuje temp od 20 do 24 stopni C.
Po 5 dniach nastaw juz nie pracuje a blg jest na poziomie -4.