Koledzy, ja w poniedziałek po południu, na paczce T3 nastawiłem 6kg cukru i 20l wody. BLG początkowe; 21. Dzisiaj rano, trochę zdziwiony, że w balonie cicho i spokojnie zmierzyłem BLG; -4. A więc drożdżaki zeżarły cukier w niecałe trzy dni Po południu poszedł do baniaka Bentonit i w sobotę (chyba) - produkcja. Drożdże ogólnie są super, tylko na drugi dzień po nastawieniu zapach aż mnie odrzucił Capiło na 3 metry. Przy "Czarownicach" zapachu w ogóle nie było czuć, chyba że przytknąłem nos do dymionu, a i tak był bardzo przyjemny, kwaśno-winny.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Powiem tak, jak nastawiłem 6kg, to też trochę śmierdziało, i nastaw był aż żółty, a sklarował się sam. Przy siedmiu kilo jest trochę inaczej, wolniej pracuje, ale smak nie jest najlepszy. Spróbowałem ostatnio T3 Gold, i naprawdę fajnie pachniało. Być może jest to tak jak kiedyś Zygmunt pisał, że zależy ile czasem im się wsypie
Ale jakkolwiek alkohol dają
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Ja ostatnio próbuję te grzybki. Rzuciłem je od razu na głęboką wodę. Na 1 paczkę dałem 15 kg, 48l wody i 200g koncentratu. Po 10 dniach jest (-)2 blg i nadal pracują. Podejrzewam, że jutro skończą i do klarowania. Co prawda "czarownica" lepiej pachnie w trakcie pracy a nastaw ma lepszy smak od T3 ale dopiero porównam je po puszczeniu w rury.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Nie ma nic gorszego od ciepłej wódki i zimnej prostytutki."
U mnie jak wstawiłem 72h temu to z 23 BLG spadło na 12. Tak się zastanawiam czy jak teraz szamie jabłko to warto iść za ścianę i do beki wrzucić skórkę? Czy lepiej nie jak już fermentacja jest w połowie?
______________________________________________________________________ Kolumna typu: AAbratek Keg: 30L Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm Średnica: 76,1 mm Grzanie: Taboret gazowy Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Witam, Właśnie zakończyłem grzanie nastawu T3 w proporcjach, które wyszczególniłem kilka postów wcześniej. Rożnica polegała na tym, że w nastawie były skórki pomarańczy. Wynik to nie pełne 6,0[dm3] 95% psoty. Kolumna pracowała około 4-5 [h], przy temperaturze za ZM 78,1-78,2 odbiór bardzo wolny ale jakoś powalająca.. Pozdrawiam i zmykam spuścić gorący przerobiony nastaw w kanalizację ufając, że sąsiedzi śpią... Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Bzymek80 uzyskujesz około 6 litrów spirytusu z tego nastawu: W54litrowym dymionie -12kg cukru, -40dm3 wody, -jedno jabłuszko starte na tarce, - połowa opakowania T3
W jaki sposób to przerabiasz, czy na dwa razy, czyli najpierw na surówkę a potem drugi raz na spirol czy nastaw po fermentacji puszczasz na raz w kolumnie? Kolega puszczał dwa nastawy jeden na T3 a drugi na babuni, i z tego z babuni wyszło więcej procent bo aż 93%, a na T3 max 88%, czy jest to możliwe czy po prostu na T3 szybciej ciągnął i przez to mniejsza moc wyszła?
W jaki sposób to przerabiasz, czy na dwa razy, czyli najpierw na surówkę a potem drugi raz na spirol czy nastaw po fermentacji puszczasz na raz w kolumnie?
Witam, Pojemność mojego KEG'a to 30,0[dm3] więc nastaw muszę grzać na dwie tury. po dwadzieścia kilka litrów jednorazowo. Moja kolumna ma średnicę 2''; 1500[mm] wypełnienia wiórami nierdzewnymi pod ZM. Od dwóch miesięcy (szkoda, że tyle czekałem) używam termometru elektronicznego. jedna tura to około 5[h] pracy kolumny + grzanie całości ale warto. Nigdy nie ciągnę drugi raz i gwarantuję, że produkt jest bardzo smaczny i czysty. od początku do końca odbieram około 94-96%, może z wyjątkiem pierwszej ćwiartki kiedy to kolumna jeszcze się musi "ustalić". Pozdrawiam Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Witam Koleżanki i Kolegów, Chciałbym zwrócić Waszą uwagę na wygląd i sposób pakowania drożdży T3. Do tej pory drożdże, które kupowałem były w opakowaniach, które uniemożliwiały poruszanie się (przesypywanie) drożdży wewnątrz opakowania (podobnie do laminowania). Ostatnio kupiłem ponownie drożdże T3 u innego sprzedawcy; swobodnie przesypują się w opakowaniu i co gorsze dłużej pracują lecz w mniej turbulentny sposób. po 3 tyg Blg 2 i stoi. Proporcje takie jak w postach powyżej. Poinformuję czy, i jakie będą różnice w efekcie końcowym. Pozdrawiam Bzymek
Witam, Bzymek80 - gdzie kupowałeś te drożdże? Zamierzam też kupić (allegro) i nie chciałbym trafić na gorszą partię.
Witam, Ja również kupiłem na allegro niestety.. zawsze kupowałem w eurowinie lub tak jak ostatnio; u Janka Okowity polecam tych sprzedawców.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości