Drożdże do cukrówki.

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy

Post autor: jajek12 »

Witam.
Odnośnie T3, to z doświadczenia powiem tak. Używam tylko tych droży i maksymalne Blg jakie nastawiam to 23. Powyżej tego były problemy ze startem. Zresztą - zawsze można cukier podzielić na 2 razy.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates

Greg_55
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 1 kwie 2012, 21:32
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: Greg_55 »

Ja zasuwam tylko na Alcotec48 i nigdy nie miałem problemu ze startem nawet z 10kg cukru ,ale trzeba rozcieńczyć roztwór ( nie schodzić poniżej 23-25 Blg). Chłopaki wytrzymują 35 stopni, ale jakość alkoholu spada.

Pakulek
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2012, 17:34
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: Pakulek »

Wczoraj po raz pierwszy nastawiłem cukrówkę na drożdżach gorzelniczych.
Do tego celu użyłem SpiritFerm T3.
Czasu mam nie wiele, gdyż w niedziele idzie wsio na pot stilla z odstojnikami ( robi się na ty, co się ma ;) )
Użyłem 7kg cukru i dopełniłem do 25l wody ( 18 litrów ). Nie wiem co mi odbiło, że do nastawu dodałem jeszcze 150ml przecieru, hehehe. Przy standardowych proporcjach jest zbędny.
Nie wiem jaki tam był początkowy blg bo nie mierzyłem.

Dziś w pojemniku buzuje jak bym wrzucił 2-3 multiwitaminy :D
Po 18h wskazuje 11 blg. - szybko
W całym domu tak jedzie, że żona od rana krzyczy. :twisted:

Mam teraz pytanie. Chciałem to dopełnić do 30 litrów wodą z cukrem. Ale czy to wyrobi do piątkowego wieczoru? Zostało z 30h. W piątek chciałem dodać bentonitu na 24h.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: we125 »

Odnośnie T3, to z doświadczenia powiem tak. Używam tylko tych droży i maksymalne Blg jakie nastawiam to 23. Powyżej tego były problemy ze startem.
Z moich doświadczeń T3 nie mają nigdy problemu ze startem nawet jak się cukier przedawkuje. Gorzej jest z przerobieniem cukru jak się doda zbyt dużą dawkę ale ze startem nigdy nie miałem problemu.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: Drupi »

Może napiszcie coś o drożdżach ósemkach, które przeznaczone są do większych ilości cukru. Czy to prawda, że z ósemek jest gorszy smak cukrówki po destylacji niż z drożdży do 6 kg nastawów? Które ósemki są waszym zdaniem najlepsze?
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: gr000by »

Jak robisz nastawy w temperaturze poniżej 20*C (temperatura fermentacji 16-19*C) to nie ma praktycznie różnicy między drożdżami. Plus to, że paczka drożdży turbo bez problemu przerabia nawet 3krotnie większe ilości cukru niż ilość założona przez producenta (http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

exodus
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: exodus »

Ja robię na t48 ( czerwonych), daje pół opakowania na [MOD-To ile?] kg cukru i 22 litry wody. Pracują 4-5 dni, ale spokojniej niż przy przepisie z opakowania i zapachy jakby mniej intensywne. Bańka stoi w temp 18-22*C.
Ostatnio przerobiły do -3. Po 2 łyżkach kociego żwirku i 3 dniach czekania sklarowało na prawie kryształ - generalnie będę używał :).

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: Drupi »

Zrobiłem cukrówke na drożdżach Samogon Turbo i po destylacji wyszedł bardzo łagodny i smaczny spirytus. Ale wcześniej klarowałem Klarowinem bo w moim powiecie Rawa Mazowiecka ciężko jest kupić cokolwiek do szybszego klarowania. W drożdżach gorzelnianych też niema wyboru.Jak gdzieś są gorzelniane to cenią od 17 do 24zł. za paczke. :hmm:
I like noble drinks.

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: genas.1970 »

Witam, ja tez będę nastaw robił na t3...Mam keg 50l i butle też 50l, wg. proporcji mniej więcej chcę dać 35l wody 8 kg cukru i paczkę t3...wypali???temperaturę mam 20-22 stopnie...
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: olo 69 »

35 litrów wody i 10 kg cukru na jednej paczce też wypali ;)
Pozdrawiam,olo 69

sqterq
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 23 lip 2014, 02:31
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: sqterq »

Witam brać psotników :)
Ja zrobiłem, choć nie wierzyłem, na drożdżach (nie babuni ), ale też piekarniczych. Śmigały jak turbo, dzisiaj przeleciałem, i o dziwo (wychlali mi wszystko) owszem czuć odrobinkę drożdży, ale pędzone 1-raz. I pytanie dlaczego wszystkim smakuje bimber a nie na drożdżach TURBO? Czy mają już dość (sklepówki)? {dodaje że działam na pot still}

reflex52
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 24 lis 2012, 19:10
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: reflex52 »

A czy półtora paczki alcotec 48 turbo pure przerobią 20 kg cukru?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże do cukrówki.

Post autor: gr000by »

Powinny dać radę przerobić te 20kg przy BLG startowym około 20-21.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”