Drożdże do cukrówki.
Re: Drożdże do cukrówki.
Wczoraj po raz pierwszy nastawiłem cukrówkę na drożdżach gorzelniczych.
Do tego celu użyłem SpiritFerm T3.
Czasu mam nie wiele, gdyż w niedziele idzie wsio na pot stilla z odstojnikami ( robi się na ty, co się ma )
Użyłem 7kg cukru i dopełniłem do 25l wody ( 18 litrów ). Nie wiem co mi odbiło, że do nastawu dodałem jeszcze 150ml przecieru, hehehe. Przy standardowych proporcjach jest zbędny.
Nie wiem jaki tam był początkowy blg bo nie mierzyłem.
Dziś w pojemniku buzuje jak bym wrzucił 2-3 multiwitaminy
Po 18h wskazuje 11 blg. - szybko
W całym domu tak jedzie, że żona od rana krzyczy.
Mam teraz pytanie. Chciałem to dopełnić do 30 litrów wodą z cukrem. Ale czy to wyrobi do piątkowego wieczoru? Zostało z 30h. W piątek chciałem dodać bentonitu na 24h.
Do tego celu użyłem SpiritFerm T3.
Czasu mam nie wiele, gdyż w niedziele idzie wsio na pot stilla z odstojnikami ( robi się na ty, co się ma )
Użyłem 7kg cukru i dopełniłem do 25l wody ( 18 litrów ). Nie wiem co mi odbiło, że do nastawu dodałem jeszcze 150ml przecieru, hehehe. Przy standardowych proporcjach jest zbędny.
Nie wiem jaki tam był początkowy blg bo nie mierzyłem.
Dziś w pojemniku buzuje jak bym wrzucił 2-3 multiwitaminy
Po 18h wskazuje 11 blg. - szybko
W całym domu tak jedzie, że żona od rana krzyczy.
Mam teraz pytanie. Chciałem to dopełnić do 30 litrów wodą z cukrem. Ale czy to wyrobi do piątkowego wieczoru? Zostało z 30h. W piątek chciałem dodać bentonitu na 24h.
Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
Re: Drożdże do cukrówki.
Z moich doświadczeń T3 nie mają nigdy problemu ze startem nawet jak się cukier przedawkuje. Gorzej jest z przerobieniem cukru jak się doda zbyt dużą dawkę ale ze startem nigdy nie miałem problemu.Odnośnie T3, to z doświadczenia powiem tak. Używam tylko tych droży i maksymalne Blg jakie nastawiam to 23. Powyżej tego były problemy ze startem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże do cukrówki.
Jak robisz nastawy w temperaturze poniżej 20*C (temperatura fermentacji 16-19*C) to nie ma praktycznie różnicy między drożdżami. Plus to, że paczka drożdży turbo bez problemu przerabia nawet 3krotnie większe ilości cukru niż ilość założona przez producenta (http://alkohole-domowe.com/forum/post81552.html#p81552).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 50
- Rejestracja: poniedziałek, 15 wrz 2014, 10:12
- Krótko o sobie: Bronie się przed alkoholem z całych sił, tylko ja słabiutki jestem
- Ulubiony Alkohol: Na myszach pędzone
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Drożdże do cukrówki.
Ja robię na t48 ( czerwonych), daje pół opakowania na [MOD-To ile?] kg cukru i 22 litry wody. Pracują 4-5 dni, ale spokojniej niż przy przepisie z opakowania i zapachy jakby mniej intensywne. Bańka stoi w temp 18-22*C.
Ostatnio przerobiły do -3. Po 2 łyżkach kociego żwirku i 3 dniach czekania sklarowało na prawie kryształ - generalnie będę używał .
Ostatnio przerobiły do -3. Po 2 łyżkach kociego żwirku i 3 dniach czekania sklarowało na prawie kryształ - generalnie będę używał .
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże do cukrówki.
Zrobiłem cukrówke na drożdżach Samogon Turbo i po destylacji wyszedł bardzo łagodny i smaczny spirytus. Ale wcześniej klarowałem Klarowinem bo w moim powiecie Rawa Mazowiecka ciężko jest kupić cokolwiek do szybszego klarowania. W drożdżach gorzelnianych też niema wyboru.Jak gdzieś są gorzelniane to cenią od 17 do 24zł. za paczke.
I like noble drinks.
-
- Posty: 29
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: WLKP.
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże do cukrówki.
Witam brać psotników
Ja zrobiłem, choć nie wierzyłem, na drożdżach (nie babuni ), ale też piekarniczych. Śmigały jak turbo, dzisiaj przeleciałem, i o dziwo (wychlali mi wszystko) owszem czuć odrobinkę drożdży, ale pędzone 1-raz. I pytanie dlaczego wszystkim smakuje bimber a nie na drożdżach TURBO? Czy mają już dość (sklepówki)? {dodaje że działam na pot still}
Ja zrobiłem, choć nie wierzyłem, na drożdżach (nie babuni ), ale też piekarniczych. Śmigały jak turbo, dzisiaj przeleciałem, i o dziwo (wychlali mi wszystko) owszem czuć odrobinkę drożdży, ale pędzone 1-raz. I pytanie dlaczego wszystkim smakuje bimber a nie na drożdżach TURBO? Czy mają już dość (sklepówki)? {dodaje że działam na pot still}