Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
dzięki Maciej i jeszcze jedno pytanko mianowicie czytałem że ludziska gotują najpierw Wodiczko a dopiero potem studzą powiedzmy do tych 40st. Jak polecacie robić?
W obecnej chwili gotuję w garze 10l na dymiona 54, jadę na butli i trochę mi to zajmuje a garów jeszcze 4 mi trzeba. Prościej było by podgrzewać do 40st ale no wiecie trochę kosztowały:) no to gotuje, a co do innych drożdży np szlachetnych gotować wodę wpierw czy nie?
______________________________________________________________________ pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Chyba mało kto gotuje wodę przed robieniem cukrówki. Przecież w ciągle używanych kranach mamy wodę (lub powinniśmy mieć!) wolną od drobnoustrojów, które mogłyby zaszkodzić nastawowi. Zagotujesz - będziesz mieć pewność, nie zagotujesz - poniesiesz znikome ryzyko. W końcu nie czerpiesz tej wody z jeziora, nie?
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Przypominam, że w wodzie "kranowej" jest też wiele potrzebnych naszym małym przyjaciołom minerałów, które po zagotowaniu mogą się np. wytrącić i zabraknie ich w naszym fermentorze.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Ostatnio robiłem na drożdżach alkotec 48h. Zamiast na jedną paczkę drożdży 20l wody jak w przepisie dałem 60l. Fermentacja przebiegała bardzo wolno, musiałem używać grzałki, a i tak całego cukru nie przerobiły. Teraz zakupiłem 2 paczki alkotec 24 turbo. Z waszych opini wynika że daja sobie radę nawet w 4-krotnie większej ilości nastawu. Mam beczkę 200 litrową i planuję nastawić w niej 160l. Na tą ilość chcę użyć tych mich 2 paczek. Pytam tych co tak już robili. Czy drożdże wyrobią się powiedzmy w 2 tygodnie? Czy przy takiej ilości nie zagotują się od temp, jaką same wytworzą?
Witam panowie po przeczytaniu tych kilku postów i konsultacji ze sprzedwwcą w sklepie kupiłem 2 paczki "coobra24" myślałem że jezeli są na 6kg to już nie można tego zmieniać sprzedawca doradził mi żeby zwiększyć dawkę cukru więc lubię od czesu do czasu trochę poświrować zrobiłem tak 32kg cukru i 1 i 2/3 paczki do beki 120L i 7kg cukru i 1/3 paczki do słoja 25 L . Zalecali na opakowaniu 6kg na 21 L wody , w proporcji zwiększyłem cukier dałem 7kg na 21 L wody włożyłem grzałkę do lepszego startu ale już na drudi dzień rano jak zajrzałem to ją wyłączyłem grzałka była ustawiona na 26*C rano napewno było więcej ponad 30*C beczka ocieplona wełną mineralną to trzyma jak w termosie jestem zadowolony z tych drożdży nawet wrzucałem butelki z zimną wodą tak na wszelki wypadek rzeby trochę schłodzić zacier. czyli w sumie 39 kg cukru na 2 paczki następnym razem dam chyba jeszcze więcej uckru w stosunku na jedną paczkę .
Wrzuciłem do 200l beczki kobre24, wcześniej były tam zamojskie ale nie dawały rady teraz mają się bardzo dobrze, cukru dałem w proporcji 1410, chłopaki pracują bardzo dobrze w środku grzałka akwarystyczna ustawiona na 25 C. Pozdrawiam
______________________________________________________________________ pije do puki nie padnę. gdy padnę pije na leżąco
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości