[test] Drożdże Coobra Maga Pack

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy

Post autor: jpiwek »

Polecam wspomniane Black Label Turbo. Kupilem w opakowaniu 1000g i sypałem na początku do beczki 225l na oko szklanką. Trzeba było 30cm miejsca zostawiać taka piana.
promocja
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1908
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: drgranatt »

Kolego jpiwek, te drożdże dodaje się w proporcji ok. 3 -3,3g na 1l nastawu przy założeniu, że początkowe Blg jest nie większe niż 25. Do beczki 225l powinieneś dodać nie więcej niż 600g. Przy niższym BLg wystarczy mniejsza ilość ale trzeba to dokładnie sprawdzić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: rozrywek »

michal278 pisze:Ja polecam T24
Ok. Nie chcę się czepiać, ale udzielasz się aby się udzielić czy naprawdę chcesz pomóc? Opisz proszę dlaczego właśnie te polecasz, co w nich jest takiego ciekawego, do czego są dedykowane itp...
Jakie wyniki osiągasz, jaki wyszedł nastaw, ile cukru przerobiły. Podpieraj się proszę konkretnymi danymi.
I doradzaj z głową. Jakbyś nie doczytał to kolega zalał nastaw w beczce pod przysłowiowy korek. Jakby zastosował T24 to miałby wszystko za parę dosłownie godzin na podłodze.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Ok to tak na T 24 robiłem nastawy nawet 200l. 2 paczki przerobily 50 kg w 3 tyg. Trzy paczki przerabiają ten sam nastaw w tydzień. Pracują w szopie nieogrzewanej. Woda o tem maks 20 stopni.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

lechu123grk
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 9 lut 2014, 18:07
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: lechu123grk »

Koledzy czyli sugerujecie żeby na 110 litrów nastawu, 30kg cukru, dać pół paczki tych drożdży, rozumiem że wtedy będzie to trochę dłużej pracować, ale przerobi całość?

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: seat2 »

Co będzie jak taka paczkę drożdży użyjemy na beczkę 70l i wrzucimy 25kg cukru wiadomo wyższe BLG ale czy przerobią? I czy nie okaże się za wysoki poziom alkoholu i przestana pracować? Chyba że żle myślę.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: robert4you »

Może być tak jak piszesz. Nie mylisz się.
************************************************************************

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Seat2 kolega dobrze podpowiada. Rób te drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub dolej więcej wody aby zmniejszyć BLG. Na początku przerabiały super później się popsuły. Kilka paczek przerobiłem ale nastawy stawały na -2blg.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

25kg cukru to na 90l beczkę, na bank nie dadzą rady. Zauważ że 7kg cukru na ponad 25l wody, co daje 7kg w 29l pojemniku. Zachowaj proporcje 1:3,75!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Dave »

Mało odporne na wysokie stężenie alkoholu, zdecydowanie polecam stosować się do zaleceń producenta lub nawet użyć większej ilości wody

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: seat2 »

Dziękuje kolegom a pytam bo beczki mam 70l a 100l musiałbym specjalnie kupować, więc chyba zostanę przy tym co mam i nie będę kombinować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”