[test] Drożdże Coobra Maga Pack

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy

Post autor: Lootzek »

Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu (napowietrzenie i temp. startu) czy warunki fermentacji mogły dać różnice. Ale czas czasem, herbata666, mam prośbę - opisz wrażenia smakowe kiedy już przepuścicie nastawy, ciekawe czy zgodzą się z moimi. :)

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Te grzyby są nie przewidywalne przy dużych nastawach.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Moje 50kg cukru w beczce 200 l męczyły 5 tygodni. Opis we wcześniejszych postach.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: herbata666 »

Lootzek pisze:Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu

Woda ta sama i przygotowanie też to samo, w dodatku temperatura startu ta sama (akurat brat z kolegą wstawiali pierwszy raz nastaw :D i ja byłem głównym majstrem). Jedyną różnicą była temperatura otoczenia, bo drożdże były dodawane zachowawczo w temperaturze około 23,5C do nastawu. Dla porównania drożdże Black Label Turbo w ilości 500g, pracowały dłużej ale zeszły do granicy prawie -4 (dając czystszy i bardziej łagodny produkt, po pierwszym razie).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: wiking »

michal278 pisze:Te grzyby są nie przewidywalne przy dużych nastawach.
Zgadza się u mnie jeden nastaw 100l wyszedł super, a drugi śmierdział jak miesiąc nie prane onuce przygotowanie było identyczne, tylko tak jak kolega wyżej pisał była różnica temperatury otoczenia.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Lootzek »

Ja też nie wspominam ich dobrze, bo mimo że nie śmierdziało nic przy cukrówce, psota wychodziła na Coobrach ostra i nieprzyjemna. Znów w zbożówce (na ich drożdżach do whisky) wyszedł jakiś dziwny posmak, który kolega określił jako korek gumowy :O Wziąłem teraz paczkę tych do rumu, poszczuję je na jeden z nastawów melasowych, zobaczymy co będzie.

sylwestro150
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 24 mar 2014, 17:34
Podziękował: 2 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: sylwestro150 »

Lootzek, na jakim sprzęcie puszczałeś swoje nastawy na tych drożdżach?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Lootzek »

Jedna cukrówka, własny potstill, dwukrotny proces z przeznaczeniem na bimber. Druga cukrówka, aabratek kolegi ~120 cm zmywaków plus miedź, dwukrotna rektyfikacja na spirytus. Zbożówka, znów własny PS.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: herbata666 »

Ja osobiście daje sobie z nimi spokój, przechodzę albo na BLACK LABEL TURBO sprawdzałem psota lepsza i praca przewidywalna albo po testuje jeszcze TURBO STAR 3 (bardzo dużo pozytywnych opinii, może coś Lesgo58 napisze On dość dobrze testował te grzybki).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Ja polecam T24
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

jpiwek
300
Posty: 309
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: jpiwek »

Polecam wspomniane Black Label Turbo. Kupilem w opakowaniu 1000g i sypałem na początku do beczki 225l na oko szklanką. Trzeba było 30cm miejsca zostawiać taka piana.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: drgranatt »

Kolego jpiwek, te drożdże dodaje się w proporcji ok. 3 -3,3g na 1l nastawu przy założeniu, że początkowe Blg jest nie większe niż 25. Do beczki 225l powinieneś dodać nie więcej niż 600g. Przy niższym BLg wystarczy mniejsza ilość ale trzeba to dokładnie sprawdzić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: rozrywek »

michal278 pisze:Ja polecam T24
Ok. Nie chcę się czepiać, ale udzielasz się aby się udzielić czy naprawdę chcesz pomóc? Opisz proszę dlaczego właśnie te polecasz, co w nich jest takiego ciekawego, do czego są dedykowane itp...
Jakie wyniki osiągasz, jaki wyszedł nastaw, ile cukru przerobiły. Podpieraj się proszę konkretnymi danymi.
I doradzaj z głową. Jakbyś nie doczytał to kolega zalał nastaw w beczce pod przysłowiowy korek. Jakby zastosował T24 to miałby wszystko za parę dosłownie godzin na podłodze.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Ok to tak na T 24 robiłem nastawy nawet 200l. 2 paczki przerobily 50 kg w 3 tyg. Trzy paczki przerabiają ten sam nastaw w tydzień. Pracują w szopie nieogrzewanej. Woda o tem maks 20 stopni.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

lechu123grk
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 9 lut 2014, 18:07
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: lechu123grk »

Koledzy czyli sugerujecie żeby na 110 litrów nastawu, 30kg cukru, dać pół paczki tych drożdży, rozumiem że wtedy będzie to trochę dłużej pracować, ale przerobi całość?

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: seat2 »

Co będzie jak taka paczkę drożdży użyjemy na beczkę 70l i wrzucimy 25kg cukru wiadomo wyższe BLG ale czy przerobią? I czy nie okaże się za wysoki poziom alkoholu i przestana pracować? Chyba że żle myślę.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: robert4you »

Może być tak jak piszesz. Nie mylisz się.
************************************************************************

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Seat2 kolega dobrze podpowiada. Rób te drożdże zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub dolej więcej wody aby zmniejszyć BLG. Na początku przerabiały super później się popsuły. Kilka paczek przerobiłem ale nastawy stawały na -2blg.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

25kg cukru to na 90l beczkę, na bank nie dadzą rady. Zauważ że 7kg cukru na ponad 25l wody, co daje 7kg w 29l pojemniku. Zachowaj proporcje 1:3,75!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

Dave
150
Posty: 181
Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Dave »

Mało odporne na wysokie stężenie alkoholu, zdecydowanie polecam stosować się do zaleceń producenta lub nawet użyć większej ilości wody

seat2
20
Posty: 20
Rejestracja: niedziela, 26 sty 2014, 17:04
Krótko o sobie: Jestem poczatkującym w tym temacie. Chętnie wysłucham wszystkich ciekawych podpowiedzi
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Łódż
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: seat2 »

Dziękuje kolegom a pytam bo beczki mam 70l a 100l musiałbym specjalnie kupować, więc chyba zostanę przy tym co mam i nie będę kombinować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”