[test] Drożdże Coobra Maga Pack

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy

Post autor: herbata666 »

Wstawiłem przed chwilą jedna paczka drożdżaków, nastaw na dundrze, blg startowe 23(zachowawczo), temperatura startu 25,9C, objętość ogólna nastawu około 220l, temperatura w pomieszczeniu na chwilę obecną 22,8C.


PS.
Jutro z wieczora napiszę jak sprawa wygląda.

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
koncentraty wina
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]

Post autor: herbata666 »

Nastaw chodzi jak burza. Zapach w miarę, smakowo nie degustowałem :D.
Temperatura w nocy z 21 na 22 doszła do 29C musiałem trochę zbić do 27C, dzisiaj z rana stabilnie na poziomie 27,9C.
Temperatura w pomieszczeniu 21,5C.
BLG około 10 na nieodgazowanym (sprawdzane od razu po wrzuceniu do beczki bo później bąble wypychają)
Dobrze że dałem tylko jedną paczkę, bo dwie pewnie by go już ugotowały.


22.02 godzina 22
Blg po odgazowaniu 5.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: grzesiekpioro »

herbata666 - jak tam? Doszło do końca? BLG poniżej zera?
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: herbata666 »

Temperatura nastawu 21,5c, BLG po odgazowaniu na pewno -4, fermentacja praktycznie ustała może jeszcze pyknie raz na 5 minut.
Aa dodam, że dorzuciłem im jeszcze 4kg cukru 23.02, ale nie mierzyłem jakie wtedy było BLG.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: grzesiekpioro »

3 dni temu wstawiłem drugi już nastaw na drożdżach Coobra Mega Pack i muszę przyznać, że się rewelacyjnie spisują. Jedna paczka przeznaczona jest na nastawy 25kg cukru w 100l nastawu. Ja robiłem 50kg w ok 200 litrach używając jednej paczki. Pierwszy nastaw (blg-23, temp. startu - 23C, 50kg cukru, całość ok 200-210litrów) przerobiły w około 9 dni. Dość długo bo utrzymywałem niskie temperatury, żeby nie przegrzać. Maksymalna temperatura jaką pokazał termometr to ok 27C na początku fermentacji, więc nie było się o co martwić. Drugi nastaw (blg-23, temp. startu - 26,5C, 50kg cukru, całość ok 200-210 litrów) wstawiłem w środę (11.06) w południe, a dzisiaj blg wynosi 4 i nadal ładnie pracuje. Zdecydowanie szybciej niż w za pierwszym razem, ponieważ temperatura startu była zdecydowanie wyższa jak i temperatury poźniejsze, w których utrzymywałem nastaw. W pewnym momencie nastaw osiągał nawet 29,5C ale nie więcej. Teraz temperatura wynosi 26C. Na obydwa nastawy zużyłem po jednej paczce więc przerobiły spokojnie dwukrotną ilość. Jestem bardzo zadowolony z zakupionych drożdży i polecam je innym.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Odświeżam temat. Nastaw zrobiłem z 50 kg cukru w beczce 200l dopełniając do końca wodą. Temperatura startu 25*C. Ruszyły jak z kopyta po24 godz. tem. Wzrosła do 30*C . Później się powoli obniżała wciągu kilku dni do 26*C. Po 6 dniach 1blg i......... Już minął tydzień blg stoi jak było atem. nastawu 24*C.
Na powierzchni beczki leciutka piana ale jest cicho. Co radzicie zrobić?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Zbynek80 »

To nie dobrze, może jeszcze poczekać, dość spory nastaw końcówka zawsze jest powolna. Kto wie czy ich nie przegrzałęś, ja staram się zadawać drożdże w ok 22*C

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Czekać!!!
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Chyba grzybki nie padły-Radius w tem. 30*C robił start. No może jeszcze poczekam ,pewnie się mnożą zamiast pracować. :D
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Lootzek »

Raczej już się nie mnożą, chyba że napowietrzyłeś nastaw. Jeśli masz miejsce w beczce, możesz spróbować dodać nieco wody, by zrobić im trochę miejsca do pracy. Albo cierpliwie czekaj :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: gr000by »

Po ostatnich przygodach z niskimi temperaturami fermentacji i innymi eksperymentami na drożdżach, stwierdziłem że MegaPack nie nadaje się do pracy w temperaturze niższej niż 17*C, oraz z BLG zgodnym z danymi producenta (ok. 23 BLG, 250g/l). Końcówka zawsze się wlecze. Dopiero zrobienie nastawu powiększonego na 1 paczce, 36kg cukru, woda do 150-160l (21-22 BLG) daje w miarę szybką końcówkę i brak "zastoju", a nastaw standardowy warto robić nie na 100, a 110l objętości końcowej - wtedy drożdże radzą sobie z 25kg cukru w mniej niż 6 dni, ja po 6tym dniu miałem już wyklarowany nastaw po pracy w 17-18*C (otoczenie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Miałem podobnie. Ostatnio musiałem 100l "doszczepić" paczką T24.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Witam Koledzy. Dziękuję za pomoc, zaraz doleję wody i zobaczymy jutro czy spadnie blg.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: olo 69 »

Ja dolejesz wody to blg zawsze spadnie :)
Pozdrawiam,olo 69

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Wlałem 20l wody do beki 200l i nic blg nie spadło ;) . Martwi mnie to,że grzybki się cicho zachowują.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: JanOkowita »

Wymieszaj porządnie, najlepiej wiertarką z mieszadłem do betonu. Dostaną tlenu, to ruszą i dokończą.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: lesgo58 »

golec269 pisze:Nastaw zrobiłem z 50 kg cukru w beczce 200l dopełniając do końca wodą...
...Wlałem 20l wody do beki 200l i nic blg nie spadło ;)
Nie chcę krakać ale mi to wygląda na to, że drożdże zapiły się na śmierć... :D
Piszesz, że dałeś 50kg cukru do 200 l beczki. Przyjmijmy, że 50kg cukru to 30 litrów.
Dopełniłeś niby do pełna - ale do pełna nie mogło być bo piszesz że zmieściłeś wczoraj jeszcze dodatkowo 20 litrów wody. Więc prawdopodobnie dolałeś na początku tylko ok. 140 litrów wody. Co dało w końcu 170 litrów nastawu. Stężenie trochę za mocne. Drożdże co mogły to przerobiły i prawdopodobnie padły od nadmiaru alkoholu. Ewentualnie sa już tak zestresowane, że robią "bokami".
Dziwi mnie tylko, że blg nie spadło po dolaniu 20 litrów wody. Może masz rąbnięty balingomierz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Kamal »

Albo kolega golec269 pomylił beczkę 200l z 220l? I miał 200l nastawu, i mógł później dolać bo było miejsca. (20l)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: JanOkowita »

Chyba trzeba założyć temat z wątkiem - "Błędy proste". Bo jak ktoś nie rozumie stężenia Blg i pracy nastawu to o czym tu gadać ?
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Drodzy koledzy nie pomyliłem litrażu. Z beczki odlałem 20l nastawu do wiader i dolałem czystej wody. Dzięki Janku- idę kręcić wiertarką :)

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: aronia »

Jak dla mnie szkoda się bawić, bo zanim coś się zmieni to dużo czasu minie - jak przestały pracować to przepuść całość i na dundrze zrób kolejne - tylko zmień proporcje i drożdże na takie, które masz sprawdzone.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Jeszcze poczekam kilka dni-zobaczę co z tego wyjdzie, a później rurki.

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: grzesiekpioro »

Muszę dorzucić coś od siebie bo zużyłem kilka paczek tych drożdży i chcę sprostować to, co napisałem w poprzednich postach o tych drożdżach. Drożdże rzeczywiście początek mają dobry - przerabiają dwukrotne ilości cukru w krótkim czasie. Końcówka za to jest baardzo słaba. Jak blg zbliża się do zera to prawie stają. Po jakiś półtora/dwóch tygodniach od stworzenia nastawu myślałem, że coś jest nie tak z klarowaniem - a to nastaw pracował. Jeden nastaw, jak dobrze pamiętam stał mi miesiąc i nie był sklarowany, blg w okolicach -2.
Podsumowując:
-początek bardzo dobry, momentalnie przerabiają 50 kg cukru do kilku blg
-końcówka bardzo słaba, nie chce się klarować, bardzo długo trwa.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Dzięki grzesiekpioro za tego posta. Przeczytałem cały temat i dlatego chciałem je wypróbować bo wszyscy chwalili jak sprawnie przerabiają nastaw 2 razy większy-ja z reguły takie robię. Drożdże super do 25kg jak pisze producent-no cóż ja zaryzykowałem 50kg , więc jeszcze poczekam. Skoro inni mieli problemy z dużym nastawem, więc mnie to trochę uspokoiło-bo myślałem,że gdzieś popełniłem błąd. Mam jeszcze jedną beczkę juz się klaruje to wytrzymam. Dziękuje wszystkim za cenne uwagi i pozdrawiam życząc jak najmniej problemów.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: herbata666 »

Na te drożdże nie ma reguły. Mi ostatnio też wywinęły figla. Wstawialiśmy 3 takie same beczki (220l, 60kg cukru, 2 paczki grzybków) wszystko identyczne, ta sama partia ten sam cukier, u brata przerobiły do około -2 u mnie zeszły do około 0 a u kolegi stanęły na około 1-2, w wszystkich 3 przypadkach, zaczęło następować już bardzo delikatne klarowanie (2-3cm na powierzchni). Dodam że pracowałem dość długo na tych grzybkach i widzę, że coś się zmieniło w porównaniu z wcześniejszymi seriami (nie jestem sam, jeden Kolega z forum już wcześniej podsunął mi tą myśl). Chyba czas na zmiany :D.
Ostatnio zmieniony środa, 24 cze 2015, 14:10 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Lootzek »

Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu (napowietrzenie i temp. startu) czy warunki fermentacji mogły dać różnice. Ale czas czasem, herbata666, mam prośbę - opisz wrażenia smakowe kiedy już przepuścicie nastawy, ciekawe czy zgodzą się z moimi. :)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Te grzyby są nie przewidywalne przy dużych nastawach.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: golec269 »

Moje 50kg cukru w beczce 200 l męczyły 5 tygodni. Opis we wcześniejszych postach.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: herbata666 »

Lootzek pisze:Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu

Woda ta sama i przygotowanie też to samo, w dodatku temperatura startu ta sama (akurat brat z kolegą wstawiali pierwszy raz nastaw :D i ja byłem głównym majstrem). Jedyną różnicą była temperatura otoczenia, bo drożdże były dodawane zachowawczo w temperaturze około 23,5C do nastawu. Dla porównania drożdże Black Label Turbo w ilości 500g, pracowały dłużej ale zeszły do granicy prawie -4 (dając czystszy i bardziej łagodny produkt, po pierwszym razie).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: wiking »

michal278 pisze:Te grzyby są nie przewidywalne przy dużych nastawach.
Zgadza się u mnie jeden nastaw 100l wyszedł super, a drugi śmierdział jak miesiąc nie prane onuce przygotowanie było identyczne, tylko tak jak kolega wyżej pisał była różnica temperatury otoczenia.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Lootzek »

Ja też nie wspominam ich dobrze, bo mimo że nie śmierdziało nic przy cukrówce, psota wychodziła na Coobrach ostra i nieprzyjemna. Znów w zbożówce (na ich drożdżach do whisky) wyszedł jakiś dziwny posmak, który kolega określił jako korek gumowy :O Wziąłem teraz paczkę tych do rumu, poszczuję je na jeden z nastawów melasowych, zobaczymy co będzie.

sylwestro150
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 24 mar 2014, 17:34
Podziękował: 2 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: sylwestro150 »

Lootzek, na jakim sprzęcie puszczałeś swoje nastawy na tych drożdżach?
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: Lootzek »

Jedna cukrówka, własny potstill, dwukrotny proces z przeznaczeniem na bimber. Druga cukrówka, aabratek kolegi ~120 cm zmywaków plus miedź, dwukrotna rektyfikacja na spirytus. Zbożówka, znów własny PS.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: herbata666 »

Ja osobiście daje sobie z nimi spokój, przechodzę albo na BLACK LABEL TURBO sprawdzałem psota lepsza i praca przewidywalna albo po testuje jeszcze TURBO STAR 3 (bardzo dużo pozytywnych opinii, może coś Lesgo58 napisze On dość dobrze testował te grzybki).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Ja polecam T24
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

jpiwek
300
Posty: 310
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: jpiwek »

Polecam wspomniane Black Label Turbo. Kupilem w opakowaniu 1000g i sypałem na początku do beczki 225l na oko szklanką. Trzeba było 30cm miejsca zostawiać taka piana.
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: drgranatt »

Kolego jpiwek, te drożdże dodaje się w proporcji ok. 3 -3,3g na 1l nastawu przy założeniu, że początkowe Blg jest nie większe niż 25. Do beczki 225l powinieneś dodać nie więcej niż 600g. Przy niższym BLg wystarczy mniejsza ilość ale trzeba to dokładnie sprawdzić.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: rozrywek »

michal278 pisze:Ja polecam T24
Ok. Nie chcę się czepiać, ale udzielasz się aby się udzielić czy naprawdę chcesz pomóc? Opisz proszę dlaczego właśnie te polecasz, co w nich jest takiego ciekawego, do czego są dedykowane itp...
Jakie wyniki osiągasz, jaki wyszedł nastaw, ile cukru przerobiły. Podpieraj się proszę konkretnymi danymi.
I doradzaj z głową. Jakbyś nie doczytał to kolega zalał nastaw w beczce pod przysłowiowy korek. Jakby zastosował T24 to miałby wszystko za parę dosłownie godzin na podłodze.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: michal278 »

Ok to tak na T 24 robiłem nastawy nawet 200l. 2 paczki przerobily 50 kg w 3 tyg. Trzy paczki przerabiają ten sam nastaw w tydzień. Pracują w szopie nieogrzewanej. Woda o tem maks 20 stopni.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

lechu123grk
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 9 lut 2014, 18:07
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack

Post autor: lechu123grk »

Koledzy czyli sugerujecie żeby na 110 litrów nastawu, 30kg cukru, dać pół paczki tych drożdży, rozumiem że wtedy będzie to trochę dłużej pracować, ale przerobi całość?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”