[test] Drożdże Coobra Maga Pack
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Tak jak pisałem wcześniej chcę wstawić jedną beczkę 220l do tego 60kg cukru, blg wyjdzie około 25, jak coś to doleje więcej wody.
I teraz pytanie, ile dać paczek wariatów, jedną czy dwie i jaka temperatura startu, 25C czy bardziej okolice 30?? Temperatura w pomieszczeniu około 20-23C.
PS.
Jeszcze ich nie testowałem, a paczka zacna więc nie wiem ile ich użyć
Pozdrawiam
Piotrek
Edytowany
To ile tych paczek dać jedną czy dwie ???
I teraz pytanie, ile dać paczek wariatów, jedną czy dwie i jaka temperatura startu, 25C czy bardziej okolice 30?? Temperatura w pomieszczeniu około 20-23C.
PS.
Jeszcze ich nie testowałem, a paczka zacna więc nie wiem ile ich użyć
Pozdrawiam
Piotrek
Edytowany
To ile tych paczek dać jedną czy dwie ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 48
- Rejestracja: piątek, 10 sie 2012, 20:22
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Wstawiłem przed chwilą jedna paczka drożdżaków, nastaw na dundrze, blg startowe 23(zachowawczo), temperatura startu 25,9C, objętość ogólna nastawu około 220l, temperatura w pomieszczeniu na chwilę obecną 22,8C.
PS.
Jutro z wieczora napiszę jak sprawa wygląda.
Pozdrawiam
Piotrek
PS.
Jutro z wieczora napiszę jak sprawa wygląda.
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Coobra Maga Pack [test]
Nastaw chodzi jak burza. Zapach w miarę, smakowo nie degustowałem .
Temperatura w nocy z 21 na 22 doszła do 29C musiałem trochę zbić do 27C, dzisiaj z rana stabilnie na poziomie 27,9C.
Temperatura w pomieszczeniu 21,5C.
BLG około 10 na nieodgazowanym (sprawdzane od razu po wrzuceniu do beczki bo później bąble wypychają)
Dobrze że dałem tylko jedną paczkę, bo dwie pewnie by go już ugotowały.
22.02 godzina 22
Blg po odgazowaniu 5.
Temperatura w nocy z 21 na 22 doszła do 29C musiałem trochę zbić do 27C, dzisiaj z rana stabilnie na poziomie 27,9C.
Temperatura w pomieszczeniu 21,5C.
BLG około 10 na nieodgazowanym (sprawdzane od razu po wrzuceniu do beczki bo później bąble wypychają)
Dobrze że dałem tylko jedną paczkę, bo dwie pewnie by go już ugotowały.
22.02 godzina 22
Blg po odgazowaniu 5.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Temperatura nastawu 21,5c, BLG po odgazowaniu na pewno -4, fermentacja praktycznie ustała może jeszcze pyknie raz na 5 minut.
Aa dodam, że dorzuciłem im jeszcze 4kg cukru 23.02, ale nie mierzyłem jakie wtedy było BLG.
Aa dodam, że dorzuciłem im jeszcze 4kg cukru 23.02, ale nie mierzyłem jakie wtedy było BLG.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
3 dni temu wstawiłem drugi już nastaw na drożdżach Coobra Mega Pack i muszę przyznać, że się rewelacyjnie spisują. Jedna paczka przeznaczona jest na nastawy 25kg cukru w 100l nastawu. Ja robiłem 50kg w ok 200 litrach używając jednej paczki. Pierwszy nastaw (blg-23, temp. startu - 23C, 50kg cukru, całość ok 200-210litrów) przerobiły w około 9 dni. Dość długo bo utrzymywałem niskie temperatury, żeby nie przegrzać. Maksymalna temperatura jaką pokazał termometr to ok 27C na początku fermentacji, więc nie było się o co martwić. Drugi nastaw (blg-23, temp. startu - 26,5C, 50kg cukru, całość ok 200-210 litrów) wstawiłem w środę (11.06) w południe, a dzisiaj blg wynosi 4 i nadal ładnie pracuje. Zdecydowanie szybciej niż w za pierwszym razem, ponieważ temperatura startu była zdecydowanie wyższa jak i temperatury poźniejsze, w których utrzymywałem nastaw. W pewnym momencie nastaw osiągał nawet 29,5C ale nie więcej. Teraz temperatura wynosi 26C. Na obydwa nastawy zużyłem po jednej paczce więc przerobiły spokojnie dwukrotną ilość. Jestem bardzo zadowolony z zakupionych drożdży i polecam je innym.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Odświeżam temat. Nastaw zrobiłem z 50 kg cukru w beczce 200l dopełniając do końca wodą. Temperatura startu 25*C. Ruszyły jak z kopyta po24 godz. tem. Wzrosła do 30*C . Później się powoli obniżała wciągu kilku dni do 26*C. Po 6 dniach 1blg i......... Już minął tydzień blg stoi jak było atem. nastawu 24*C.
Na powierzchni beczki leciutka piana ale jest cicho. Co radzicie zrobić?
Na powierzchni beczki leciutka piana ale jest cicho. Co radzicie zrobić?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Po ostatnich przygodach z niskimi temperaturami fermentacji i innymi eksperymentami na drożdżach, stwierdziłem że MegaPack nie nadaje się do pracy w temperaturze niższej niż 17*C, oraz z BLG zgodnym z danymi producenta (ok. 23 BLG, 250g/l). Końcówka zawsze się wlecze. Dopiero zrobienie nastawu powiększonego na 1 paczce, 36kg cukru, woda do 150-160l (21-22 BLG) daje w miarę szybką końcówkę i brak "zastoju", a nastaw standardowy warto robić nie na 100, a 110l objętości końcowej - wtedy drożdże radzą sobie z 25kg cukru w mniej niż 6 dni, ja po 6tym dniu miałem już wyklarowany nastaw po pracy w 17-18*C (otoczenie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Piszesz, że dałeś 50kg cukru do 200 l beczki. Przyjmijmy, że 50kg cukru to 30 litrów.
Dopełniłeś niby do pełna - ale do pełna nie mogło być bo piszesz że zmieściłeś wczoraj jeszcze dodatkowo 20 litrów wody. Więc prawdopodobnie dolałeś na początku tylko ok. 140 litrów wody. Co dało w końcu 170 litrów nastawu. Stężenie trochę za mocne. Drożdże co mogły to przerobiły i prawdopodobnie padły od nadmiaru alkoholu. Ewentualnie sa już tak zestresowane, że robią "bokami".
Dziwi mnie tylko, że blg nie spadło po dolaniu 20 litrów wody. Może masz rąbnięty balingomierz.
Nie chcę krakać ale mi to wygląda na to, że drożdże zapiły się na śmierć...golec269 pisze:Nastaw zrobiłem z 50 kg cukru w beczce 200l dopełniając do końca wodą...
...Wlałem 20l wody do beki 200l i nic blg nie spadło
Piszesz, że dałeś 50kg cukru do 200 l beczki. Przyjmijmy, że 50kg cukru to 30 litrów.
Dopełniłeś niby do pełna - ale do pełna nie mogło być bo piszesz że zmieściłeś wczoraj jeszcze dodatkowo 20 litrów wody. Więc prawdopodobnie dolałeś na początku tylko ok. 140 litrów wody. Co dało w końcu 170 litrów nastawu. Stężenie trochę za mocne. Drożdże co mogły to przerobiły i prawdopodobnie padły od nadmiaru alkoholu. Ewentualnie sa już tak zestresowane, że robią "bokami".
Dziwi mnie tylko, że blg nie spadło po dolaniu 20 litrów wody. Może masz rąbnięty balingomierz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Muszę dorzucić coś od siebie bo zużyłem kilka paczek tych drożdży i chcę sprostować to, co napisałem w poprzednich postach o tych drożdżach. Drożdże rzeczywiście początek mają dobry - przerabiają dwukrotne ilości cukru w krótkim czasie. Końcówka za to jest baardzo słaba. Jak blg zbliża się do zera to prawie stają. Po jakiś półtora/dwóch tygodniach od stworzenia nastawu myślałem, że coś jest nie tak z klarowaniem - a to nastaw pracował. Jeden nastaw, jak dobrze pamiętam stał mi miesiąc i nie był sklarowany, blg w okolicach -2.
Podsumowując:
-początek bardzo dobry, momentalnie przerabiają 50 kg cukru do kilku blg
-końcówka bardzo słaba, nie chce się klarować, bardzo długo trwa.
Podsumowując:
-początek bardzo dobry, momentalnie przerabiają 50 kg cukru do kilku blg
-końcówka bardzo słaba, nie chce się klarować, bardzo długo trwa.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Dzięki grzesiekpioro za tego posta. Przeczytałem cały temat i dlatego chciałem je wypróbować bo wszyscy chwalili jak sprawnie przerabiają nastaw 2 razy większy-ja z reguły takie robię. Drożdże super do 25kg jak pisze producent-no cóż ja zaryzykowałem 50kg , więc jeszcze poczekam. Skoro inni mieli problemy z dużym nastawem, więc mnie to trochę uspokoiło-bo myślałem,że gdzieś popełniłem błąd. Mam jeszcze jedną beczkę juz się klaruje to wytrzymam. Dziękuje wszystkim za cenne uwagi i pozdrawiam życząc jak najmniej problemów.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Na te drożdże nie ma reguły. Mi ostatnio też wywinęły figla. Wstawialiśmy 3 takie same beczki (220l, 60kg cukru, 2 paczki grzybków) wszystko identyczne, ta sama partia ten sam cukier, u brata przerobiły do około -2 u mnie zeszły do około 0 a u kolegi stanęły na około 1-2, w wszystkich 3 przypadkach, zaczęło następować już bardzo delikatne klarowanie (2-3cm na powierzchni). Dodam że pracowałem dość długo na tych grzybkach i widzę, że coś się zmieniło w porównaniu z wcześniejszymi seriami (nie jestem sam, jeden Kolega z forum już wcześniej podsunął mi tą myśl). Chyba czas na zmiany .
Ostatnio zmieniony środa, 24 cze 2015, 14:10 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu (napowietrzenie i temp. startu) czy warunki fermentacji mogły dać różnice. Ale czas czasem, herbata666, mam prośbę - opisz wrażenia smakowe kiedy już przepuścicie nastawy, ciekawe czy zgodzą się z moimi.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Woda ta sama i przygotowanie też to samo, w dodatku temperatura startu ta sama (akurat brat z kolegą wstawiali pierwszy raz nastaw i ja byłem głównym majstrem). Jedyną różnicą była temperatura otoczenia, bo drożdże były dodawane zachowawczo w temperaturze około 23,5C do nastawu. Dla porównania drożdże Black Label Turbo w ilości 500g, pracowały dłużej ale zeszły do granicy prawie -4 (dając czystszy i bardziej łagodny produkt, po pierwszym razie).
Lootzek pisze:Cukier i proporcje te same, ale inna woda, inne przygotowanie nastawu
Woda ta sama i przygotowanie też to samo, w dodatku temperatura startu ta sama (akurat brat z kolegą wstawiali pierwszy raz nastaw i ja byłem głównym majstrem). Jedyną różnicą była temperatura otoczenia, bo drożdże były dodawane zachowawczo w temperaturze około 23,5C do nastawu. Dla porównania drożdże Black Label Turbo w ilości 500g, pracowały dłużej ale zeszły do granicy prawie -4 (dając czystszy i bardziej łagodny produkt, po pierwszym razie).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 479
- Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
- Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Zgadza się u mnie jeden nastaw 100l wyszedł super, a drugi śmierdział jak miesiąc nie prane onuce przygotowanie było identyczne, tylko tak jak kolega wyżej pisał była różnica temperatury otoczenia.michal278 pisze:Te grzyby są nie przewidywalne przy dużych nastawach.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Ja też nie wspominam ich dobrze, bo mimo że nie śmierdziało nic przy cukrówce, psota wychodziła na Coobrach ostra i nieprzyjemna. Znów w zbożówce (na ich drożdżach do whisky) wyszedł jakiś dziwny posmak, który kolega określił jako korek gumowy :O Wziąłem teraz paczkę tych do rumu, poszczuję je na jeden z nastawów melasowych, zobaczymy co będzie.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: poniedziałek, 24 mar 2014, 17:34
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: [test] Drożdże Coobra Maga Pack
Ja osobiście daje sobie z nimi spokój, przechodzę albo na BLACK LABEL TURBO sprawdzałem psota lepsza i praca przewidywalna albo po testuje jeszcze TURBO STAR 3 (bardzo dużo pozytywnych opinii, może coś Lesgo58 napisze On dość dobrze testował te grzybki).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji