Drożdże Black Label Turbo
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Taką informację otrzymałem od sprzedawcy:
Witam.
"Producent nie umieścił stosownej informacji o dacie ważności na opakowaniach.
Na kartonie zbiorczym widnieje natomiast taka informacja: 20/10/2017
Przepraszamy za niedogodności. Może Pan śmiało "pędzić"
Pozdrawiam"
Dla mnie trochę to dziwne. Nie spotkałem się jeszcze z drożdżami na których nie naniesiono daty ważności.
Witam.
"Producent nie umieścił stosownej informacji o dacie ważności na opakowaniach.
Na kartonie zbiorczym widnieje natomiast taka informacja: 20/10/2017
Przepraszamy za niedogodności. Może Pan śmiało "pędzić"
Pozdrawiam"
Dla mnie trochę to dziwne. Nie spotkałem się jeszcze z drożdżami na których nie naniesiono daty ważności.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Też mi się wydaje to trochę dziwne - na kilogramowych opakowaniach jest data przydatności - kupowane u producenta w Szwecji, więc pewne na 100%
Może producent stosuje inne zasady przy pakowaniu mniejszych opakowań - na moich drożdżach na 99% widnieje data 10.2018, bez dnia...
Z czystej ciekawości napiszę zapytanie do producenta.
Może producent stosuje inne zasady przy pakowaniu mniejszych opakowań - na moich drożdżach na 99% widnieje data 10.2018, bez dnia...
Z czystej ciekawości napiszę zapytanie do producenta.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja spotkałem się osobiście, z drożdżami tej marki sprzedawanymi na allegro w opakowaniach bez żadnych nadruków, sprzedawca oświadczył mi że kupuje drożdże w Szwecji i sam je przepakowywuje korzystając z torebek i maszynki próżniowej. Tylko tamte opakowania były w ogóle inne jak te 90 gramowe które są dostępne w sprzedaży.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja w końcu nastawiłem nastaw na Black Label. Nastawiłem je wczoraj ok 01.00 W beczce 60L 16,5 kg cukru/200g drożdży Temp nastawu 24*C 25blg w pomieszczeniu 20-21*C, dziś w nocy już ładnie pracowało i praktycznie w ogóle tego nie czuć. Dziś po południu po ok 1,5 doby zapiernicza jak trzeba temp nastawu podskoczyła na 30*C beczka otwarta, i jest 10 blg czyli idą ładnie i właściwie nic nie czuję, dopiero jak nos pod bekę podstawić. Idealne do nastawienia w bloku. Zobaczymy w ile przerobi i do ilu. Nastaw też nie jest taki mętny na MS to normalnie mleko na koniec fermentacji.
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Starałem się nie dawać cukru więcej niż do 24 blg, drożdże 8g/kg cukru. Szczerze mówiąc nie pamiętam ile czasu stały...
Teraz pracuje nastaw 13kg cukru rozpuszczone w wodzie z dolewką do 47 litrów i później dolewka 2kg rozpuszczonych w wodzie by razem było 50l płynu. To taki eksperyment by sprawdzić czy przerobią tyle cukru, w jakim czasie i jaki uzysk czystego alko...
Pracuje też nastaw z glukozy ale tu chcę sprawdzić czy metoda klarowania ma wpływ na smak.
Tak jak pisałem temperatura szałowa nie jest, beczka z cukrówką od wczoraj okryta.
Jak przerobią to napiszę ile im to zajęło, jeśli chodzi o ilość drożdży to gdzieś widziałem info albo ktoś mi pisał, że 1kg przerabia mu 120 kg cukru, dlatego daję mniej....
Teraz pracuje nastaw 13kg cukru rozpuszczone w wodzie z dolewką do 47 litrów i później dolewka 2kg rozpuszczonych w wodzie by razem było 50l płynu. To taki eksperyment by sprawdzić czy przerobią tyle cukru, w jakim czasie i jaki uzysk czystego alko...
Pracuje też nastaw z glukozy ale tu chcę sprawdzić czy metoda klarowania ma wpływ na smak.
Tak jak pisałem temperatura szałowa nie jest, beczka z cukrówką od wczoraj okryta.
Jak przerobią to napiszę ile im to zajęło, jeśli chodzi o ilość drożdży to gdzieś widziałem info albo ktoś mi pisał, że 1kg przerabia mu 120 kg cukru, dlatego daję mniej....
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 sty 2017, 19:09 przez gadaka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja jak nastawiłem na koniec 2015r nastawy na MS i rozdzieliłem 10 paczek na 100kg czyli na 12-13 planowych nastawów to mi nie poprzerabiało i tłumaczyłem sobie to zbyt małą ilością drożdży bo nie miałem czym innym. Więc nie chcę oszczędzać na drożdżach. Nastawy z maja na MS znów zamknąłem pokrywami i podłączyłem rurki do wentylacji to jak nastawiłem w trzech beczkach 19-20-21*C w pokoju ok 24 to mi podbiły prędko na 35 i fermentacja padła. Teraz beczki nie zamykałem, nastawiałem po jednej to podskoczyły do 28 ale już ładnie kończą. A że te BL niby do większych nastawów itd to sądziłem, że wolniej spokojniej pracują i się nie grzeją, piszą by nastawiać je w wyższych temperaturach więc tak celowałem w te 25, wyszło 24-25 no i podbiło aż do 30. Liczę, że już wyżej nie pójdzie ale prędkość imponująca 15 blg w 1,5 doby co na początku się ślimaczyły.
Byłem sprawdzić przed chwilą i chciałem zamieszać w beczce cukromierzem to mi się pokruszył w palcach, ale mam jeszcze dwa jeden 7blg drugi 8blg czyli spada dosyć szybko temp 30*C Ciekawy jestem smaku nastawu po skończeniu fermentacji no i samego urobku.
A jak z klarowaniem tych drożdży ? Bo MS to raczej kiepsko się klarują.
Byłem sprawdzić przed chwilą i chciałem zamieszać w beczce cukromierzem to mi się pokruszył w palcach, ale mam jeszcze dwa jeden 7blg drugi 8blg czyli spada dosyć szybko temp 30*C Ciekawy jestem smaku nastawu po skończeniu fermentacji no i samego urobku.
A jak z klarowaniem tych drożdży ? Bo MS to raczej kiepsko się klarują.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Gadaka chyba 8g na 1kg cukru? Bo inaczej byś dawał 80g na 100kg cukru.
Faktem jest, że zapach mają podobny do szampana. Ja zrobiłem nastaw z 50kg cukru i 180g drożdży w beczce 220L. Minęło trzy tygodnie i nastaw ma 0blg. Na czasie mi nie zależy a jak przerobią to dam znać. Pracę zaczęły bardzo wolno bo upłynniałem w tem. 25C a teraz nastaw ma 20C i wolno pracuje pyk, pyk
Faktem jest, że zapach mają podobny do szampana. Ja zrobiłem nastaw z 50kg cukru i 180g drożdży w beczce 220L. Minęło trzy tygodnie i nastaw ma 0blg. Na czasie mi nie zależy a jak przerobią to dam znać. Pracę zaczęły bardzo wolno bo upłynniałem w tem. 25C a teraz nastaw ma 20C i wolno pracuje pyk, pyk
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Zbyszek na paczce piszą, że od 25 do 30C. I wydaje mi się, że u mnie można było w maksymalnej bo beka duża i szybko się wychładza bo mało grzybków. To chyba w dobre drożdże trafiłeś skoro ładnie pachną? MS przy nich nieźle capią. Ciekawi mnie czy również urobek będzie lepszy?
-
- Posty: 1908
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Koledzy, jakość urobku tylko w 1/4 zależy od drożdży. Reszta to kolumna, wysokość i rodzaj wypełnienia oraz prawidłowo prowadzony proces.
Cieszę się, że zwiększa się grono zadowolonych z tych grzybków.
Ja na 16kg cukru w zbiorniku 60l dawałem 160g a teraz te same 160g daje na 20kg glukozy.
Mój zbiornik stoi w tej chwili w pomieszczeniu 10-12 stopni więc dogrzewam nastaw grzałką.
Cieszę się, że zwiększa się grono zadowolonych z tych grzybków.
Ja na 16kg cukru w zbiorniku 60l dawałem 160g a teraz te same 160g daje na 20kg glukozy.
Mój zbiornik stoi w tej chwili w pomieszczeniu 10-12 stopni więc dogrzewam nastaw grzałką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 351
- Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
- Podziękował: 46 razy
- Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Oczywiście, że 8g/kg cukru - miało być 0,8 dag/kg cukru. Już zmienione w tamtym poście.
Daję mniej bo czas mnie nie nagli a wydaje mi się, że mniej drożdży to niższa temp fermentacji i mniej dodatkowych jej produktów.
Co do zapachu to części domowników kojarzy się z oranżadą...
Daję mniej bo czas mnie nie nagli a wydaje mi się, że mniej drożdży to niższa temp fermentacji i mniej dodatkowych jej produktów.
Co do zapachu to części domowników kojarzy się z oranżadą...
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Ja bez względu na rodzaj drożdży daje zawsze 217 g. cukru na każdy litr wody w beczce, bo zawsze najbardziej zależy mi na jakości produktu. Wtedy taki produkt jest możliwie łagodny w smaku, nie wierzycie to spróbujcie . Większe BLG= większa ostrość w smaku, pomimo odebrania większej ilości przedgonów, nawet z super drożdży, i super sprzętu.
I like noble drinks.
-
- Posty: 492
- Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
- Podziękował: 89 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Drgranatt ; jakość urobku w 1/4 zależy od drożdży czy od dobrze zrobionego nastawu?
Skąd takie przekonanie?
Drupi jeśli czytałeś mojego posta wyżej, to też robię nastawy na niskim BLG i potwierdzam, że destylat ma lepszy smak. Też robiłem na MS a teraz na BL i ciekawi mnie czy będzie zauważalna różnica, bo w zapachu nastawu jest olbrzymia!!!
Skąd takie przekonanie?
Drupi jeśli czytałeś mojego posta wyżej, to też robię nastawy na niskim BLG i potwierdzam, że destylat ma lepszy smak. Też robiłem na MS a teraz na BL i ciekawi mnie czy będzie zauważalna różnica, bo w zapachu nastawu jest olbrzymia!!!
-
- Posty: 830
- Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
- Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 73 razy
- Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Zbynek- MS robiłem ponieważ smak produktu nie przeszkadzał mnie ani moim gościom. Planowałem teraz zmianę, a tu przez pomyłkę przysłali mi Moskwe Puriferm, i inne te co chciałem też. Nie opłaca się odsyłać tej MP, przerobię ją. Natomiast moim faworytem do sprawdzenia, jest teraz Alcotek Vodka Star, tylko za kilka miesięcy bo chwilowo brak czasu. A z MP i MS skończę. Black Label mój kuzyn sprawdzi na Pot Stillu. Ja kiedy indziej ale na pewno.
I like noble drinks.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na BL dziś 2,5 doby a tam już prawie -3 blg z 25blg ależ one zasuwają, nastaw zupełne mleko. Dziś MS po ponad tygodniu weszły na -4, ale liczę, że na -5 zejdą założyłem na beczkę pas grzejący więc im troszkę pomogę bo nastaw ostygł.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sty 2017, 17:38 przez Zbynek80, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Na to wygląda, że tak. Choć pewne małe różnice w nastawach były ale nie wielkie.
Na MS nastawiłem chyba w poprzedni poniedziałek ale na chłodnej wodzie, więc zanim się trochę ogrzała, też po założeniu pasa na beczkę to w środę miała te 23-24*C i zaczęło chodzić, więc w środę na wieczór pracowało. Rozbujało się do 28*C Nastaw był w beczce 75L 24kg cukru ok 26 blg. Do tego wsypałem 2,5 paczki MS czyli 350g ! Drożdży I dziś po prawie półtora tygodnia jest tak -4 ale myślę, że jeszcze zejdzie.
Na BL nastawiłem wt/śr o 01.00 skończyłem Beczka 60L 16,5kg cukru ok 25blg temp 25*C i do tego "tylko" 200g drożdży temp podskoczyła do 30*C i dziś po 2,5 doby było -3 do północy ( 3 doby) może dobije na -4 Beczki stoją obok siebie. Więc powiedziałbym, że BL spokojnie wyprzedzają MS. Do tego w MS widać sporo granulek drożdży a między nimi białe proszki (pożywki) A w BL to właśnie widać mnóstwo proszków a pomiędzy nimi drożdże. Wydaje mi się, że w BL jest bardzo dużo a nawet więcej pożywek niż drożdży. Również w porównaniu do MS czy innych które używałem. Więc w takiej samej wadze BL jest zdecydowanie mniej drożdży jak w przypadku MS a mimo to tak zasuwają, może to właśnie zasługa tych pożywek które to też powodują, że mniejsze ilości tych drożdży przerabiają większe ilości cukru.
Na MS nastawiłem chyba w poprzedni poniedziałek ale na chłodnej wodzie, więc zanim się trochę ogrzała, też po założeniu pasa na beczkę to w środę miała te 23-24*C i zaczęło chodzić, więc w środę na wieczór pracowało. Rozbujało się do 28*C Nastaw był w beczce 75L 24kg cukru ok 26 blg. Do tego wsypałem 2,5 paczki MS czyli 350g ! Drożdży I dziś po prawie półtora tygodnia jest tak -4 ale myślę, że jeszcze zejdzie.
Na BL nastawiłem wt/śr o 01.00 skończyłem Beczka 60L 16,5kg cukru ok 25blg temp 25*C i do tego "tylko" 200g drożdży temp podskoczyła do 30*C i dziś po 2,5 doby było -3 do północy ( 3 doby) może dobije na -4 Beczki stoją obok siebie. Więc powiedziałbym, że BL spokojnie wyprzedzają MS. Do tego w MS widać sporo granulek drożdży a między nimi białe proszki (pożywki) A w BL to właśnie widać mnóstwo proszków a pomiędzy nimi drożdże. Wydaje mi się, że w BL jest bardzo dużo a nawet więcej pożywek niż drożdży. Również w porównaniu do MS czy innych które używałem. Więc w takiej samej wadze BL jest zdecydowanie mniej drożdży jak w przypadku MS a mimo to tak zasuwają, może to właśnie zasługa tych pożywek które to też powodują, że mniejsze ilości tych drożdży przerabiają większe ilości cukru.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Słuchaj Robert ja enologiem nie jestem, powyższe to nie było stwierdzenie a jedynie przypuszczenie! Może jest błędne, ale nie musisz od razu pisać, że bzdura. Jeśli masz jakieś argumenty, że jest faktycznie inaczej to napisz. Ale wydało mi się to właśnie prawdopodobne, że niewielkie ilości drożdży przerabiają większe nastawy właśnie dlatego, że drożdże mają więcej pożywki mogą się lepiej namnażać i mają dogodniejsze warunki do egzystencji.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Sam sobie odpowiedziałeś. Reasumując: po danym czasie jest ich po prostu więcej (ilościowo), a nie mniej jak twierdziłeś wcześniej .Zbynek80 pisze: /.../
Ale wydało mi się to właśnie prawdopodobne, że niewielkie ilości drożdży przerabiają większe nastawy właśnie dlatego, że drożdże mają więcej pożywki mogą się lepiej namnażać i mają dogodniejsze warunki do egzystencji.
************************************************************************
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
I tak po trzech dobach BL przerobiły 25blg na -4 a może jeszcze coś zejdzie. Są niesamowite pod tym względem. Nastaw mleko ale po odgazowaniu niewielkiej ilości w słoiczku w oczach się klarują widać jak mgiełka opada, szybko osiadają na dnie i są dość mocno zbite. Beczka to nie słoiczek z dobrze odgazowaną próbką ale podejrzewam, że będą się bardzo ładnie klarować. Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży. MS też już chyba skończyły może jeszcze coś dochodzą ale zeszły chyba na -5. Z tym że chodziły ponad tydzień. Ale w smaku dosyć smaczne, smak na prawdę delikatny nawet nie wytrawny w końcówce czuć delikatnie piekący smak typowo alkoholowy. Zobaczymy co z tego wypłynie zaworkiem
-
- Posty: 1908
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Właśnie o to chodzi. Prawidłowo wypracowany nastaw powinien być kwaśno-gorzki.Zbynek80 pisze:Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży...
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
Tak tak... podobno zanim wynaleźli cukromierz... to tak się brzeczkę piwną badało... łycha na ławkę i jak się d..a przyklejała to dobrze . No i dwa palce to oczywiście mniej więcej... jak się je wsadzi to jeden jest mniej a drugi więcej
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo
I co Twój post wnosi do tematu? Jak zwykle hejt i nic więcej, naprawdę masz jakieś kompleksy... A doświadczenie w mierzeniu dwoma palcami też masz? Bo wymądrzać się i teoretyzować to umiesz, a jak przychodzi co do czego to podwijasz ogon i spierdzielasz...
Lis098 sposób dobry jak każdy inny Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie
Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły
Lis098 sposób dobry jak każdy inny Znajomy leje szklankę i sprawdza jak bardzo mocno kopie
Żeby nie było całkiem offtopowo, to u mnie 150g BL przerabiało 24-25kg cukru inwertowanego w mniej jak dwa tyg. Temp otoczenia różna - od 12 do 23 stopni i to najczęściej niezbyt stała bo beczka w nieogrzewanym pomieszczeniu. Drożdże rozsypywałem po powierzchni przy 25-27 stopniach, jak zaczynały chodzić to mieszadło żeby dobrze napowietrzyć nastaw i na drugi dzień rano ostro szły