Drożdże Black Label Turbo

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Post autor: gadaka »

Kupowałem tam gdzie @Slodziaksos
Ponieważ wątek z targowiska niedługo zniknie pozwoliłem sobie skopiować niektóre wpisy na temat tych drożdży
drgranatt pisze:U mnie 1kg tych drożdży fermentuje 100kg cukru bez problemu a z całej paczki odmierzam potrzebne porcje łyżką i za każdym razem jest tak samo.
drgranatt pisze:Do 30l pojemnika daję 8kg i 80g i uzupełniam wodą do zawartości ~22-23Blg co daje jakieś 28l nastawu. Tak przynajmniej wskazuje cukromierz. Natomiast do tego samego pojemnika daję 10kg glukozy i 80g BL. W obu przypadkach fermentacja trwa ~7 dni i kończy się na -4.
eldier pisze:Pozwolę sobie wstawić swoją ocenę z innego forum:
Eldier pisze:Ja używałem i byłem zadowolony.
Kupowałem też w takim opakowaniu.
Generalnie urobek jak najbardziej ok.
Nastaw złożony z 24kg cukru inwertowanego, 75l wody i 150g drożdży, przerabiał w około 2 tyg. Klarowanie kolejny tydzień, osad dość mocno zbity. W moim przypadku odpadu było z 1-2l. Przy zlewaniu ostatnie 5-6l wlewałem do wiaderka razem z częścią osadu i przy kolejnej robocie zlewałem do kega z tego wiaderka :)

Po otwarciu trzymałem je gdzieś przez pół roku na szafie w temp pokojowej. Co 3-4 tyg nastawiałem kolejną bekę. Jednak ostatnia już się ślimaczyła, mimo że blg spadło do -3 to cały czas powoli pracowała i nie chciała się sklarować, mimo porządnego odgazowania.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Jeśli dajecie mniejszą ilość drożdży na określoną ilość cukru to czy dodajecie z czasem trochę dodatkowej pożywki np koncentratu ?
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Nie potrzebują. Mają dość pożywek. Możesz spróbować dodać koncentrat w celach porównawczych.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: olo 69 »

Kupiłem z ciekawości polecane w tym temacie drożdże Black Label - paczka 90 gram.
I trochę się zdziwiłem, bo nigdzie nie widzę na paczce terminu ważności. Czy trafiłem podróby?
Może ktoś sprawdzić?
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Przyjrzyj się dokładnie. Może na ciemnym tle jest wybite - trudno zauważyć.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: olo 69 »

Taką informację otrzymałem od sprzedawcy:
Witam.

"Producent nie umieścił stosownej informacji o dacie ważności na opakowaniach.

Na kartonie zbiorczym widnieje natomiast taka informacja: 20/10/2017

Przepraszamy za niedogodności. Może Pan śmiało "pędzić"

Pozdrawiam"

Dla mnie trochę to dziwne. Nie spotkałem się jeszcze z drożdżami na których nie naniesiono daty ważności.
Pozdrawiam,olo 69

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

Też mi się wydaje to trochę dziwne - na kilogramowych opakowaniach jest data przydatności - kupowane u producenta w Szwecji, więc pewne na 100%
Może producent stosuje inne zasady przy pakowaniu mniejszych opakowań - na moich drożdżach na 99% widnieje data 10.2018, bez dnia...
Z czystej ciekawości napiszę zapytanie do producenta.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: herbata666 »

Ja spotkałem się osobiście, z drożdżami tej marki sprzedawanymi na allegro w opakowaniach bez żadnych nadruków, sprzedawca oświadczył mi że kupuje drożdże w Szwecji i sam je przepakowywuje korzystając z torebek i maszynki próżniowej. Tylko tamte opakowania były w ogóle inne jak te 90 gramowe które są dostępne w sprzedaży.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Od niedawna sprzedawane chyba są te drożdże i ciężko aby były jakieś bardzo stare, kupiłeś olo jedną paczkę 90g więc jak dla mnie nazbyt się przejmujesz tym faktem. Rób nastawi się nie przejmuj. Jak Ci nie pójdzie (w co wątpię) to nasypiesz nowych.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: olo 69 »

Nie wiem gdzie wyczytałeś, że kupiłem jedną paczkę.
Pozdrawiam,olo 69

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Twój wpis na to wskazywał
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: olo 69 »

Może i tak, ale kupiłem trochę więcej niż jedną paczkę ;)
Pozdrawiam,olo 69

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Ja w końcu nastawiłem nastaw na Black Label. Nastawiłem je wczoraj ok 01.00 W beczce 60L 16,5 kg cukru/200g drożdży Temp nastawu 24*C 25blg w pomieszczeniu 20-21*C, dziś w nocy już ładnie pracowało i praktycznie w ogóle tego nie czuć. Dziś po południu po ok 1,5 doby zapiernicza jak trzeba temp nastawu podskoczyła na 30*C beczka otwarta, i jest 10 blg czyli idą ładnie i właściwie nic nie czuję, dopiero jak nos pod bekę podstawić. Idealne do nastawienia w bloku. Zobaczymy w ile przerobi i do ilu. Nastaw też nie jest taki mętny na MS to normalnie mleko na koniec fermentacji.

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

U mnie zawsze ładnie pachną, niezależnie czy beczka stoi w 16 czy w 21 stopniach, do 30 stopni nigdy mi temp nie podskoczyła
Na taką ilość cukru bez problemu mogłeś dać mniej drożdży, nawet 100g - też powinny przerobić.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Gadaka a jak u Ciebie z nastawem? Jaki robiłeś i w ile Ci przerobił?

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

Starałem się nie dawać cukru więcej niż do 24 blg, drożdże 8g/kg cukru. Szczerze mówiąc nie pamiętam ile czasu stały...
Teraz pracuje nastaw 13kg cukru rozpuszczone w wodzie z dolewką do 47 litrów i później dolewka 2kg rozpuszczonych w wodzie by razem było 50l płynu. To taki eksperyment by sprawdzić czy przerobią tyle cukru, w jakim czasie i jaki uzysk czystego alko...
Pracuje też nastaw z glukozy ale tu chcę sprawdzić czy metoda klarowania ma wpływ na smak.
Tak jak pisałem temperatura szałowa nie jest, beczka z cukrówką od wczoraj okryta.
Jak przerobią to napiszę ile im to zajęło, jeśli chodzi o ilość drożdży to gdzieś widziałem info albo ktoś mi pisał, że 1kg przerabia mu 120 kg cukru, dlatego daję mniej....
Ostatnio zmieniony czwartek, 19 sty 2017, 19:09 przez gadaka, łącznie zmieniany 1 raz.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Ja jak nastawiłem na koniec 2015r nastawy na MS i rozdzieliłem 10 paczek na 100kg czyli na 12-13 planowych nastawów to mi nie poprzerabiało i tłumaczyłem sobie to zbyt małą ilością drożdży bo nie miałem czym innym. Więc nie chcę oszczędzać na drożdżach. Nastawy z maja na MS znów zamknąłem pokrywami i podłączyłem rurki do wentylacji to jak nastawiłem w trzech beczkach 19-20-21*C w pokoju ok 24 to mi podbiły prędko na 35 i fermentacja padła. Teraz beczki nie zamykałem, nastawiałem po jednej to podskoczyły do 28 ale już ładnie kończą. A że te BL niby do większych nastawów itd to sądziłem, że wolniej spokojniej pracują i się nie grzeją, piszą by nastawiać je w wyższych temperaturach więc tak celowałem w te 25, wyszło 24-25 no i podbiło aż do 30. Liczę, że już wyżej nie pójdzie ale prędkość imponująca 15 blg w 1,5 doby co na początku się ślimaczyły.

Byłem sprawdzić przed chwilą i chciałem zamieszać w beczce cukromierzem to mi się pokruszył w palcach, ale mam jeszcze dwa jeden 7blg drugi 8blg czyli spada dosyć szybko temp 30*C Ciekawy jestem smaku nastawu po skończeniu fermentacji no i samego urobku.
A jak z klarowaniem tych drożdży ? Bo MS to raczej kiepsko się klarują.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Gadaka chyba 8g na 1kg cukru? Bo inaczej byś dawał 80g na 100kg cukru.
Faktem jest, że zapach mają podobny do szampana. Ja zrobiłem nastaw z 50kg cukru i 180g drożdży w beczce 220L. Minęło trzy tygodnie i nastaw ma 0blg. Na czasie mi nie zależy a jak przerobią to dam znać. Pracę zaczęły bardzo wolno bo upłynniałem w tem. 25C a teraz nastaw ma 20C i wolno pracuje pyk, pyk :)

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Ale taki na prawdę bardzo delikatny ledwo co to czuć u mnie jak pracują tak intensywnie. 25 *C to nie tak mało na zadanie drożdży, ja nigdy nie daję więcej a i MS nastawiam w 20,

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Zbyszek na paczce piszą, że od 25 do 30C. I wydaje mi się, że u mnie można było w maksymalnej bo beka duża i szybko się wychładza bo mało grzybków. To chyba w dobre drożdże trafiłeś skoro ładnie pachną? MS przy nich nieźle capią. Ciekawi mnie czy również urobek będzie lepszy?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Się okaże bo nastaw 75L na MS dochodzi bo już jest na -
Co do BL to właśnie wiem, że piszą dużo ale oni zawsze zawyżają a potem się drożdże grzeją ale skoro miały być do większych nastawów itp to celowałem w 25
Tylko, że ja dałem 200g na 16kg cukru a Ty 180g na 50kg

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Właśnie dałeś książkowo. Opakowanie 90g jest przewidziane na 6 kg cukru. I dlatego tak szaleją!! U mnie tem. nastawu spadła do 16C i dałem grzałkę akwariową i podskoczyła do 20C. Zima swoje robi, nastaw mam w piwnicy o tem. 18C.
Awatar użytkownika

drgranatt
1800
Posty: 1846
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: drgranatt »

Koledzy, jakość urobku tylko w 1/4 zależy od drożdży. Reszta to kolumna, wysokość i rodzaj wypełnienia oraz prawidłowo prowadzony proces.
Cieszę się, że zwiększa się grono zadowolonych z tych grzybków.
Ja na 16kg cukru w zbiorniku 60l dawałem 160g a teraz te same 160g daje na 20kg glukozy.
Mój zbiornik stoi w tej chwili w pomieszczeniu 10-12 stopni więc dogrzewam nastaw grzałką.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Nie do końca tak książkowo, bo jeśli miałbym dać dokładnie według instrukcji to musiałbym dać 240g/16kg U mnie stoi normalnie w mieszkaniu, ale w tym pokoju mam tak 20-21 bo zakręciłem kaloryfer.
Jaki z tego urobek to się okaże, ja mam OLM Akasowe 245cm całość

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: gadaka »

Oczywiście, że 8g/kg cukru - miało być 0,8 dag/kg cukru. Już zmienione w tamtym poście.
Daję mniej bo czas mnie nie nagli a wydaje mi się, że mniej drożdży to niższa temp fermentacji i mniej dodatkowych jej produktów.
Co do zapachu to części domowników kojarzy się z oranżadą...

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Drupi »

Ja bez względu na rodzaj drożdży daje zawsze 217 g. cukru na każdy litr wody w beczce, bo zawsze najbardziej zależy mi na jakości produktu. Wtedy taki produkt jest możliwie łagodny w smaku, nie wierzycie to spróbujcie . Większe BLG= większa ostrość w smaku, pomimo odebrania większej ilości przedgonów, nawet z super drożdży, i super sprzętu.
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Drupi to jakie masz BLG nastawu, 21? A ile dajesz drożdży?

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Drupi »

Paczke Moskwy st. na 35 L. wody potem klarowanie 70g. środkiem, widać dno w beczce.
I like noble drinks.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Drgranatt ; jakość urobku w 1/4 zależy od drożdży czy od dobrze zrobionego nastawu?
Skąd takie przekonanie?
Drupi jeśli czytałeś mojego posta wyżej, to też robię nastawy na niskim BLG i potwierdzam, że destylat ma lepszy smak. Też robiłem na MS a teraz na BL i ciekawi mnie czy będzie zauważalna różnica, bo w zapachu nastawu jest olbrzymia!!!

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Ja nawet poczułem taki witaminowy napój z tabletki musującej.
Drupi po co robisz na MS skoro robisz na niskich blg ? Możesz dać inne drożdże dające delikatniejszy profil tym bardziej na niskim blg, ja robiłem na MS bo mi zależało na wysokim %

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Drupi »

Zbynek- MS robiłem ponieważ smak produktu nie przeszkadzał mnie ani moim gościom. Planowałem teraz zmianę, a tu przez pomyłkę przysłali mi Moskwe Puriferm, i inne te co chciałem też. Nie opłaca się odsyłać tej MP, przerobię ją. Natomiast moim faworytem do sprawdzenia, jest teraz Alcotek Vodka Star, tylko za kilka miesięcy bo chwilowo brak czasu. A z MP i MS skończę. Black Label mój kuzyn sprawdzi na Pot Stillu. Ja kiedy indziej ale na pewno.
I like noble drinks.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Na BL dziś 2,5 doby a tam już prawie -3 blg z 25blg ależ one zasuwają, nastaw zupełne mleko. Dziś MS po ponad tygodniu weszły na -4, ale liczę, że na -5 zejdą założyłem na beczkę pas grzejący więc im troszkę pomogę bo nastaw ostygł.
Ostatnio zmieniony piątek, 20 sty 2017, 17:38 przez Zbynek80, łącznie zmieniany 1 raz.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: golec269 »

Cześć Zbyszek. Czyli jest szansa, że BL wyprzedzą MS? :o

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Na to wygląda, że tak. Choć pewne małe różnice w nastawach były ale nie wielkie.
Na MS nastawiłem chyba w poprzedni poniedziałek ale na chłodnej wodzie, więc zanim się trochę ogrzała, też po założeniu pasa na beczkę to w środę miała te 23-24*C i zaczęło chodzić, więc w środę na wieczór pracowało. Rozbujało się do 28*C Nastaw był w beczce 75L 24kg cukru ok 26 blg. Do tego wsypałem 2,5 paczki MS czyli 350g ! Drożdży I dziś po prawie półtora tygodnia jest tak -4 ale myślę, że jeszcze zejdzie.
Na BL nastawiłem wt/śr o 01.00 skończyłem Beczka 60L 16,5kg cukru ok 25blg temp 25*C i do tego "tylko" 200g drożdży temp podskoczyła do 30*C i dziś po 2,5 doby było -3 do północy ( 3 doby) może dobije na -4 Beczki stoją obok siebie. Więc powiedziałbym, że BL spokojnie wyprzedzają MS. Do tego w MS widać sporo granulek drożdży a między nimi białe proszki (pożywki) A w BL to właśnie widać mnóstwo proszków a pomiędzy nimi drożdże. Wydaje mi się, że w BL jest bardzo dużo a nawet więcej pożywek niż drożdży. Również w porównaniu do MS czy innych które używałem. Więc w takiej samej wadze BL jest zdecydowanie mniej drożdży jak w przypadku MS a mimo to tak zasuwają, może to właśnie zasługa tych pożywek które to też powodują, że mniejsze ilości tych drożdży przerabiają większe ilości cukru.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: robert4you »

Zbynek80 pisze:
może to właśnie zasługa tych pożywek które to też powodują, że mniejsze ilości tych drożdży przerabiają większe ilości cukru.
Zaryzykuję stwierdzenie że powyższa teza to bzdura.
************************************************************************

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Słuchaj Robert ja enologiem nie jestem, powyższe to nie było stwierdzenie a jedynie przypuszczenie! Może jest błędne, ale nie musisz od razu pisać, że bzdura. Jeśli masz jakieś argumenty, że jest faktycznie inaczej to napisz. Ale wydało mi się to właśnie prawdopodobne, że niewielkie ilości drożdży przerabiają większe nastawy właśnie dlatego, że drożdże mają więcej pożywki mogą się lepiej namnażać i mają dogodniejsze warunki do egzystencji.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: robert4you »

Zbynek80 pisze: /.../
Ale wydało mi się to właśnie prawdopodobne, że niewielkie ilości drożdży przerabiają większe nastawy właśnie dlatego, że drożdże mają więcej pożywki mogą się lepiej namnażać i mają dogodniejsze warunki do egzystencji.
Sam sobie odpowiedziałeś. Reasumując: po danym czasie jest ich po prostu więcej (ilościowo), a nie mniej jak twierdziłeś wcześniej :respect: .
************************************************************************

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

Oj Robert ale ty kombinujesz przecież wiadomo, że chodziło o mniejszą ilość drożdży w momencie zadania która to może się dobrze namnożyć itd przy większej ilości pożywek.
Awatar użytkownika

robert4you
950
Posty: 951
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: robert4you »

Ja wiem że ty wiesz, ty wiesz że ja wiem, ale początkującym takie niedomówienia robią wodę z mózgu.
************************************************************************

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Drożdże Black Label Turbo

Post autor: Zbynek80 »

I tak po trzech dobach BL przerobiły 25blg na -4 a może jeszcze coś zejdzie. Są niesamowite pod tym względem. Nastaw mleko ale po odgazowaniu niewielkiej ilości w słoiczku w oczach się klarują widać jak mgiełka opada, szybko osiadają na dnie i są dość mocno zbite. Beczka to nie słoiczek z dobrze odgazowaną próbką ale podejrzewam, że będą się bardzo ładnie klarować. Jedyne co mnie zastanawia to nieprzyjemnie kwaśny smak nastawu z lekko gorzkim posmakiem na prawdę jest nie smaczny. Ale chyba na końcowy urobek to się nie przełoży. MS też już chyba skończyły może jeszcze coś dochodzą ale zeszły chyba na -5. Z tym że chodziły ponad tydzień. Ale w smaku dosyć smaczne, smak na prawdę delikatny nawet nie wytrawny w końcówce czuć delikatnie piekący smak typowo alkoholowy. Zobaczymy co z tego wypłynie zaworkiem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”