Ponieważ wątek z targowiska niedługo zniknie pozwoliłem sobie skopiować niektóre wpisy na temat tych drożdży
drgranatt pisze:U mnie 1kg tych drożdży fermentuje 100kg cukru bez problemu a z całej paczki odmierzam potrzebne porcje łyżką i za każdym razem jest tak samo.
drgranatt pisze:Do 30l pojemnika daję 8kg i 80g i uzupełniam wodą do zawartości ~22-23Blg co daje jakieś 28l nastawu. Tak przynajmniej wskazuje cukromierz. Natomiast do tego samego pojemnika daję 10kg glukozy i 80g BL. W obu przypadkach fermentacja trwa ~7 dni i kończy się na -4.
eldier pisze:Pozwolę sobie wstawić swoją ocenę z innego forum:Eldier pisze:Ja używałem i byłem zadowolony.
Kupowałem też w takim opakowaniu.
Generalnie urobek jak najbardziej ok.
Nastaw złożony z 24kg cukru inwertowanego, 75l wody i 150g drożdży, przerabiał w około 2 tyg. Klarowanie kolejny tydzień, osad dość mocno zbity. W moim przypadku odpadu było z 1-2l. Przy zlewaniu ostatnie 5-6l wlewałem do wiaderka razem z częścią osadu i przy kolejnej robocie zlewałem do kega z tego wiaderka
Po otwarciu trzymałem je gdzieś przez pół roku na szafie w temp pokojowej. Co 3-4 tyg nastawiałem kolejną bekę. Jednak ostatnia już się ślimaczyła, mimo że blg spadło do -3 to cały czas powoli pracowała i nie chciała się sklarować, mimo porządnego odgazowania.