Tytuł: drożdże bayanus - Jedne pracują a drugie nie.
Napisane: wtorek, 17 sty 2012, 22:12
19 grudnia nastawiłem dwa słoje z samego cukru. Każdy słój: 10kg cukru, ok. 32l wody, paczka pożywki i paczka drożdży (bayanus). Na początku wszystko pracowało pięknie. Ale kilka dni temu jeden ze słojów znacznie zmniejszył fermentację. Sprawdziłem cukromierzem: 17 blg. Drugi pracuje normalnie. Obydwa stoją w pokoju żeby miały odpowiednią temperaturę. Kwasku cytrynowego nie dałem. Mam natomiast jeszcze trochę luzu w słoju. Zmieści się ok. 2l wody. Co zrobić? Gdzie popełniłem błąd? Proszę o pomoc.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tytuł: Re: drożdże bayanus - Jedne pracują a drugie nie.
Napisane: środa, 18 sty 2012, 12:16
Rozumiem swój błąd. Co zrobić, aby uratować obydwa nastawy? Kupić i dodać drożdże gorzelnicze do nastawów cukrowych? Owoców raczej nie dodam, ponieważ takowych nie posiadam (nawet mrożonych).
Napisane: środa, 18 sty 2012, 12:22
Zasugerowałem się tą informacją, zamieszczoną na stronie alkohole domowe,w dziale "nastawy cukrowe i owocowe", w podtytule "jak zrobić zacier/nastaw?". Poniżej cytat: "3. Aktywne (najcz. "Bayanusy") Drożdże instant, w postaci proszku. 20 min. przed wlaniem do nastawu należy wsypać je do ciepłej wody lub kompociku. Niesamowita tolerancja na temperaturę i wysokie stężenia: cukru i alkoholu. Można nimi "restartować" nieudane nastawy. Znakomicie radzą sobie zarówno w cukrówkach, jak i w nastawach owocowych. Charakteryzują się ok. 3 tyg. fermentacją, nie smrodzą".
Tak sobie jeszcze pomyślałem, że mam do dyspozycji: sok z czarnej porzeczki (słodzony), sok z aronii (słodzony). Mogę też kupić i ususzyć jabłka (znajomy mi mówił, że tak robił przy nastawach cukrowych, tzn. wrzucał tyle, aby przykryły wierzch nastawu). Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
Napisane: środa, 18 sty 2012, 12:44
Słowem kluczem jest "najczęściej"- bo bayanusy (ze względu na dostępność w praktycznie każdym większym sklepie ze stoiskiem Biowinu) są najpopularniejsze. Niemniej. do cukrówek z aktywnych lepsze są np. Spiritferm Classic (jeżeli nie chcemy zahaczać o Turbo). Z turbo wiadomo: T3, Spiritferm Extreme, Vodka Star itp.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: środa, 18 sty 2012, 14:55
Wrzucić paczkę T3.
i jeśli Zygmunt Ci napisał T3 to trzymaj się tego /ja nie mam takiego doświadczenia/, wszelkie cukrówki traktuję właśnie tym i sobie chwalę, jak i chwalę bayanusy ale dla owocówek
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Napisane: środa, 18 sty 2012, 21:46
T3 to dobra opcja. Gdybyś jednak miał problem ze zdobyciem takowych, możesz zastosować wiele prostsze rozwiązanie. Wystarczy poczytać forum (najlepiej przed wdepnięciem w "problem"), bo wiedza jest tu ogromna. Polecam post14754.html#p14754 Przeczytać już musisz sam.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości