Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Re: drożdże bayanus - Jedne pracują a drugie nie.
Napisane: środa, 18 sty 2012, 23:38
Jak już nic nie da rady, to pozostaje ino ten przecier pomidorowy (ja daję ok. 80 - 100 g na 10 kg cukru) i drożdże babuni (piekarnicze) ze 3 kostki na 10 kg. cukru. Jeszcze nigdy nie robiłem cukrówki na drożdżach gorzelniczych. Piekarskie mają tę wadę, że pracują powoli (miesiąc to minimum), ale zaleta jest taka, że są dostepne od ręki w każdym sklepiku wielobranżowym i w procesie psotyfikacji nawet mętnych nastawów i tak nic nie przechodzi do produktu. Ale jak możesz, spróbuj gorzelnicze. Owocówki i zbożówki robię na winiarskich i tak.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Tytuł: Re: drożdże bayanus - Jedne pracują a drugie nie.
Napisane: czwartek, 19 sty 2012, 21:24
Wstrzymałem się z dodaniem drożdży T3. Wczoraj do każdego słoja wrzuciłem po dwa słoiczki prawdziwych konfitur śliwkowych (konfitury zrobione były z cukru i śliwek, bez dodatków żelujących). Najpierw spuściłem trochę nastawu, następnie wymieszałem w nim konfitury i wlałem do słoja. Z drugim postąpiłem identycznie. Konfitury wypłynęły już do wierzchu, a fermentacja powolutku jakby zaczęła przyspieszać. Zobaczymy co będzie dalej.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości