Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice

Post autor: TeDy »

Witam! Oczywiście piszę jako początkujący psotnik, który ma za sobą zaledwie jedną owocówkę i jest w trakcie produkcji drugiego nastawu. Otóż użyłem wyżej wspomnianych drożdży (kupiłem je już jakiś czas temu, zanim dobrze przestudiowałem forum), nastaw postawiłem w zeszłą sobotę, więc dzisiaj mija już 10 dni odkąd zaczął pracować... w dniu dzisiejszym ma -1 Blg (aczkolwiek dalej co jakiś czas bąbelkuje) i ok 17-18%, temp nastawu to 25 stC. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem na drożdżach. Problem w tym, że na opakowaniu było napisane, że te 8 kg cukru przerobią w 5 dni i będzie 20%. Chwyt marketingowy? Ktoś ma jeszcze doświadczenia z tymi drożdżami?

Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

votrox
100
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Post autor: votrox »

Witam,
ja używałem tych grzybków kilka razy i powiem tobie, że według mnie te 5dni i 20% jest możliwe. ALE! Jak użyłem czystą glukozę krystaliczną(cukry proste 99,6%), zakwasiłem odpowiednio garnek oraz utrzymywałem non stop 25stC to owszem trwało to 5-6 dni. Stężenie alkoholu 20% jest realne, ale przy normalnym cukrze i średnich warunkach temperaturowych 5 dni to mit. Jestem początkującym psotnikiem tak, że mogę się mylić.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2013, 20:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego!!!
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2673
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Post autor: JanOkowita »

A jak koledzy zmierzyliście te 17-18% lub 20 % ? Ciekaw jestem metody, bo nie znam sposobu.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Post autor: TeDy »

Liczyłem na to, że jeżeli poziom Blg jest poniżej zera to odczyt zwykłym alkoholmierzem będzie wiarygodny. Ale po Twojej odpowiedzi wiem, że się myliłem :)

Jasne, że pomogłeś votrox :) Przynajmniej wiem, że marketing to marketing. Robiłeś ten nastaw na pot stillu czy kolumnie?
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2013, 20:21 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego!!!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

votrox
100
Posty: 100
Rejestracja: poniedziałek, 14 sty 2013, 13:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pura

Post autor: votrox »

Ilość psoty obliczana na 100% w stosunku do ilości nastawu.

Tu masz screena moich organków.
http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Ale już niedługo będzie ta sama kolba+kolumna Hempla wypełniona sprężynkami miedzianymi oraz sprężynkami z nierdzewki+chłodnica Dimrotha. Dł. płaszcza w kolumnie 600mm natomiast w chłodnicy 300mm.
Awatar użytkownika

Autor tematu
TeDy
50
Posty: 68
Rejestracja: sobota, 17 lis 2012, 15:33
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Katowice
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: TeDy »

Żeby nie zaśmiecać forum, to odkopię trochę ten temat :) Dawno się nie udzielałem na tym forum, ale to wcale nie znaczy, że go nie przeglądam. Natomiast mam do Was, fachowców pytanie:

Otóż, czy ktoś z Was używał kiedyś tych (lub podobnych) drożdży do owocówek? Lubię eksperymenty i jako posiadacz 20 kg śliwek chyba węgierek) wpadłem na pomysł, aby do gotowego zacieru zrobionego według instrukcji na opakowaniu, lecz pomniejszoną np. o 2kg cukru dodać w/w 20 kg przekojonych na pół śliwek. Liczę na to, że wyjdzie fajny, śliwkowy bimberek. Bardzo się mylę?

Pozdrawiam!
Bo w życiu wszystkiego trzeba spróbować! :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: gr000by »

Raczej zaopatrz się w Spiritferm Turbo Fruit. Mają zestaw enzymów do przerobu owoców. No i pracują trochę wolniej i lepiej wydobywają aromat owoców. W trzecim akapicie masz opisane działanie drożdży w owocówkach i destylatach owocowych -> http://alkohole-domowe.com/forum/post78400.html#p78400 . Robiłem dawno temu raz owocówkę na Alcotec 48 i nie było w niej nic owocowego. Tak samo będzie z innymi drożdżami turbo do cukrówek, poza wymienionymi Turbo Fruit. Oczywiście jak robisz bimber o posmaku owocowym, bo destylat owocowy robi się z możliwie małym dodatkiem cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

wawaldek11
2500
Posty: 2889
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: wawaldek11 »

[quote="TeDy"]Lubię eksperymenty i jako posiadacz 20 kg śliwek chyba węgierek) wpadłem na pomysł, aby do gotowego zacieru zrobionego według instrukcji na opakowaniu, lecz pomniejszoną np. o 2kg cukru dodać w/w 20 kg przekojonych na pół śliwek. Liczę na to, że wyjdzie fajny, śliwkowy bimberek. Bardzo się mylę?
quote]
Jeśli masz w czym gotować gęste, to zrób klasyczny nastaw na śliwowicę. A uzyskany produkt zawsze możesz rozcieńczyć bimberkiem z cukru.
Ja jeszcze śliwek nie nastawiłem, ale mirabelki i brzoskwinie dochodzą ;)
Pozdrawiam,
Waldek

krzycho65
5
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 27 mar 2011, 00:27
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: krzycho65 »

TeDy pisze:Witam! Oczywiście piszę jako początkujący psotnik, który ma za sobą zaledwie jedną owocówkę i jest w trakcie produkcji drugiego nastawu. Otóż użyłem wyżej wspomnianych drożdży (kupiłem je już jakiś czas temu, zanim dobrze przestudiowałem forum), nastaw postawiłem w zeszłą sobotę, więc dzisiaj mija już 10 dni odkąd zaczął pracować... w dniu dzisiejszym ma -1 Blg (aczkolwiek dalej co jakiś czas bąbelkuje) i ok 17-18%, temp nastawu to 25 stC. Wszystko przygotowane zgodnie z przepisem na drożdżach. Problem w tym, że na opakowaniu było napisane, że te 8 kg cukru przerobią w 5 dni i będzie 20%. Chwyt marketingowy? Ktoś ma jeszcze doświadczenia z tymi drożdżami?

Pozdrawiam!
Podpinam się pod ten stary temat. A mianowicie, kupiłem kolumnę aabratka te wymienione powyżej drożdże i zrobiłem nastaw z 2 paczek na 44 litry z 16 kg cukru, czyli według przepisu. I wiecie ile przekapałem ? 6 litrów spirytusu 96%. Blg po 10 dniach kiszenia wynosił 20(sic) i już nie spadał. Czyżby to co piszą na opakowaniach drożdzy to jednak wielka ściema? Chodzi mi o te AŻ 20% alkoholu. Dodam tylko że tak nędzne moce to idzie uzyskać na drożdżach piekarniczych

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: aronia »

Po 1-sze nastaw nie powinien kisnąć tylko FERMENTOWAĆ. Kisnąć to mogą ogórki na zagrychę.
Po 2-gie startowałeś z Blg według obliczeń 26,6(o ile było to 16kg + 44l wody), a nic nie piszesz o temperaturze fermentacji - może je po prostu przegrzałeś i padły(a na to wskazuje Twój pomiar cukromierzem).
Po 3-cie z zastosowanych proporcji wychodzi nastaw lekko ponad 17% - chcesz 20% musisz jeszcze zwiększyć ilość cukru(ale po co męczyć tak drożdże to nie wiem).
Podsumowując: zamiast szukać czegoś w drożdżach może poszukaj informacji jak się powinno robić cukrówkę, aby cukier został całkowicie przerobiony, czas fermentacji był dla Ciebie akceptowalny, a może przy okazji było jak najmniej zanieczyszczeń w nastawie. Możesz zacząć np. od lektury tego tematu: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6850.html

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Durik »

Szkoda cukru, i szkoda drożdży.....

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Drupi »

Dużo jest mowy o procentach, a jaka jest Wasza opińja na temat smaku spirytusu z tych drożdży ? Kupowałem Moskwe sprzedawca namawiał mnie na te drożdże. Że jego zdaniem Alkotek jest nawet lepszy od Moskwiczy. Ja jednak pozostałem przy swoim wyborze. A Wy co sądzicie ? Czy Alkotek jest rzeczywiście łagodniejszy od innych drożdży ?
I like noble drinks.

Shogun255
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 6 wrz 2015, 14:17
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Shogun255 »

Podpinam się pod wcześniejszy temat, chodzi mi o post użytkownika aronia. Chodzi o to przegrzanie drożdży, mam problem z zacierem 21l i 8 kilo cukru, fermentacja ruszyła dobrze w temp. około 22 stopni ze 22 blg na start, zatrzymało się na 12 blg i nie chce ruszyć. Proszę o poradę.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

@Drupi witaj. Robiłem destylat na Alcotekach i wielu innych aby znaleść te najlepsze. Jeśli masz dobry sprzęt i dobrze przeprowadzisz proces to różnica między destylatami bedzie niwielka na korzyść Alcoteka. Czy warto za nie tyle placić? Moim zdaniem nie jeśli się robi często rektyfikację. Musisz spróbować i Sam ocenić czy są lepsze od Moskwiczy-tak najprościej się przekonasz.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

@Shogun255. Spróbuj dolać ze 2l wody i mocno wymieszaj nastaw aby go napowietrzyć-około minuty. Powinien ruszyć po kilku dniach.

BAJO
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 6 sie 2014, 22:43
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: BAJO »

Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Wald »

Wyklaruje wcześniej niż miesiąc. Po ściągnięciu z nad osadu, już czyste, zamknięte szczelnie, może stać bardzo długo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: marcek10 »

BAJO pisze:Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?
Większość cukrówek które robiłem była na tych właśnie drożdżach. Co prawda najczęściej puszczałem po 2tyg. wtedy się wyklarowało i było ok. Ale zdarzało mi się i dłużej trzymać i naprawdę nic złego się nie działo poza lepszym wyklarowaniem :). Uważam te drożdże za jedne z lepszych.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Witam Szanowne Grono i proszę o pomoc.
Nastawiłem cukrówkę na Alcotek 48x2 według przepisu z opakowania czyli 18kg cukru na 48l wody ( jeśli dobrze pamiętam ) I tu zagadka dla Was. Po ponad miesiącu pracy w temp. około 16stC nadal pracują i to dość mocno, gazują jak szampan ;). Co jest grane, że tak długo ?
Zaopatrzyłem się nawet w miernik BLG i wczoraj sprawdziłem. BLG=20 po prawie 1,5 miesiącu. Czy to normalne ? Doczytałem również, że wielu z Was robi na jednej paczce z 15kg i całość pracuje wtedy dużo, dużo krócej.

Smoczek64
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2016, 00:33
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Smoczek64 »

Witam,
Nie jest normalne, aby mocne, szybko fermentujące drożdże przerabiały cukier tak wolno. Zapewne więc popełniłeś jakiś błąd lub nawet jakieś błędy.
Zacznijmy od drożdży – czy z nimi wszystko było OK? Sprawdziłeś termin przydatności? Przerobiłem na sobie fermentację (co prawda piwa) na drożdżach które się „zawieruszyły” i odnalazły długo po terminie ich przydatności. Co prawda nastaw cukrowy a piwny to nie to samo, ale…
Dalej – nastaw początkowy miał wysokie Blg początkowe (co zwłaszcza dla Alcoteców nie powinno być dużym problemem). Czy je zmierzyłeś? Warto, po przy takiej ilości łatwo się pomylić z cukrem i/lub wodą i można sporządzić nastaw o zbyt wysokim Blg. Jeśli sporządza się nastaw w niestandardowej wielkości (większej niż zaleca producent drożdży w przeliczeniu na 1 opakowanie drożdży), warto zmierzyć ph początkowe, ewentualnie dodać kwasku i pożywki (lub przecieru pomidorowego itp. itd. – opisane w różnych miejscach na forum). W Twoim przypadku patrząc na oko to akurat nie powinno mieć większego znaczenia.
Czy odpowiednio napowietrzyłeś nastaw? Drożdże na początku wymagają pewnej ilości tlenu (za dużo też nie jest dobrze!). Jeśli np. nastawiałeś na świeżo przegotowanej wodzie nie mieszając lub minimalnie aby syrop cukrowy tylko się rozpuścił to tlenu mogłoby zabraknąć, choć nie powinno to dać aż takiego opóźnienia w fermentacji.
Najbardziej podejrzewam temperaturę. Jaka była temperatura wody z cukrem kiedy sypywałeś do niej drożdże? Jeśli też 16stC to start fermentacji nie tylko mógł, ale wręcz powinien być ciężki i opóźniony. Jeśli początkowa temp. była za wysoka, to większość drożdży mogła zaliczyć padochę i efekt ten sam.
Czy odizolowałeś fermentator? Jeśli zrobiłeś to solidnie (z dołu po bokach i z góry) i wstawiłeś ciepły, porządnie rozbujany nastaw (a Alcotec potrafią porządnie wystartować naprawdę szybko), to mogłeś… przegrzać. Nastaw rzędu 60l a taki masz jeśli dobrze liczę, potrafi naprawdę porządnie „grzać”. Czy mierzyłeś temperaturę nastawu w trakcie?
Jeśli wstawiłeś chłodny, jeszcze przed porządnym zafermentowaniem nastaw do przewiewnej piwnicy czy szopy i nie izolowałeś go, to fermentacja idzie opornie, choć i tak Twoje 20 Blg wydają się za duże. A może pisząc o temperaturze piszesz o maksymalnej w dzień a w nocy spada do 2-3? Pamiętaj najistotniejsza jest temperatura nastawu.
Generalnie nie jest tragedią, jeśli cukrówka fermentuje dłużej niż zakładaliśmy, chyba, że nie masz co w tej chwili przez rurę przepuścić a wiadomo, Polak nie wielbłąd i pić musi.
Podsumowując: warto zmierzyć podstawowe parametry nastawu na początku (w szczególności temp. przed dodaniem drożdży, Blg). Jeśli ma to później trafić w jakieś średnio sprzyjające fermentacji miejsce, warto chociaż na początku zapewnić naszym milionom robotników przyzwoite warunki. Trzeba na bieżąco śledzić co się dzieje z nastawem – przede wszystkim temperaturę. Oraz spadek Blg (odgazowywać próbki, bo inaczej przekłamania są duże).
Udanych psoceń.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Dzięki za wskazówki. Postaram się do nich teraz odnieść. No to jeszcze x:
- drożdże w terminie
- cukier rozpuszczony w zimnej wodzie prosto z kranu a później dodane drożdże
- całość dobrze napowietrzona
- temp. pomieszczenia raczej stała i oscyluje miedzy 15 a 19 st.C w całym okresie
- wszystko zastartowało z małym opóźnieniem po 2 dniach
- początkowego BLG nie znam, dopiero teraz zaopatrzyłem się w miernik
- proporcje na pewno OK, mam 2 identyczne nastawy i oba mają to samo BLG
- próbka do pomiaru odgazowana
- fermentator w żaden sposób nie jest odizolowany i stoi na gołej posadzce
Przedwczoraj kiedy mierzyłem BLG, jeszcze x porządnie napowietrzyłem nastaw a w dzisiejszym pomiarze pokazało 15BLG ( w 2 dni 5 mniej )
Reasumując chyba wszystko jest na dobrej drodze ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Kamal »

1. Błąd - drożdże wsypane do zimnej wody. Raczej najlepiej jest zadać w temp. ~30*C.
2. W zimnych pomieszczenich dobrze jest postawić fermentator na czymś - styropian, deska opcjonalnie. :-)
K.
Obrazek

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Myślałem, że całość złapie żądaną temperaturę w trakcie skoro piszą aby wystudzać taki nastaw do 18st.C
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Kamal »

Drożdże mają ciężej się rozruszać w "chłodnych" temp. :-)
K.
Obrazek

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Ale dokończą robotę ??
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2355
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Kamal »

Tak. Powinny zejść do - 4 Blg.
K.
Obrazek

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

USPOKOIŁEŚ MNIE dzięki

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Ralphi »

To już nie jest jedyne miejsce gdzie ktoś opisuje problemy z nowymi alcotec 48 (tymi w nowych opakowaniach).

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: genas.1970 »

Daj im trochę ciepła, to zobaczysz prawdziwą fermentacje a dając do lodowatej wody drożdże po prostu je zaziębiłeś. Drożdże lubią ciepło, u mnie buzują po godzinie. Ciasto drożdżowe też nie wyjdzie w zimnym.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

No niestety. Pomimo, że drożdże nadal pracują to BLG spada bardzo powoli. Co robić?
Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?

divastion
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 20:31
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: divastion »

Najlepiej zrobisz, jak zostawisz je w spokoju. Każda zmiana środowiska, podczas gdy już są do czegoś przyzwyczajone - bardzo je osłabia i mogą Ci pod koniec paść... Teraz pracują wolniej, ale za to będziesz miał lepszy nastaw, jak zakończą pracę :)

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Ralphi »

risto77 pisze:Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?
Wrzątku w żadnym razie nie! Jeżeli chciałbyś to jakoś ogrzać to robi się to w delikatny sposób typu: przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia, owinięcie kocem, założenie grzałki zewnętrznej (nie zaleca się grzałek wewnętrznych, takich akwariowych).

Nie napisałeś czy masz założoną pokrywę na tym fermentatorze, bo jeżeli nie to możesz ją założyć, z rurką lub bez, powinno to trochę poprawić komfort cieplny.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Drupi »

Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży np. babuni. " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lut 2016, 18:26 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2673
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 307 razy
Otrzymał podziękowanie: 431 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: JanOkowita »

Wystarczy użyć węgla w płynie, który wchłonie produkty przemiany materii drożdży. Nie wiem, skąd kol.Drupi masz dane, że akurat powyżej 16% robi różnicę.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Drupi pisze:Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży.NP. babuni. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
Kolego. Możesz przetłumaczyć to na nasze ? Bo z Twojej wypowiedzi nic nie rozumiem.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Drupi »

Ano jak robłem na Moskwa style z 8 kg 30 L nastawu cukrowego nawet na Z/P wychodził taki produkt że zniewalał moich gości. A z 10 kg. jest zupełnie gorszy smakowo chociarz drożdże przerobiły znakomicie na duży procent. Te same parametry przy destylacji 2 krotnej. Ale to są tylko moje spostrzeżenia . A co do 1410 jeszcze nie zdążyłem zrobić ale kuzyn był szybszy i wyszło znakomicie z cięciem frakcji.
I like noble drinks.

janik
300
Posty: 335
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: janik »

Produkt końcowy nie zależnie na jakich drożdżach i przy jakich stężeniach % podany jest przerobowi w zależności od dysponowanej aparatury,wypełnienia i umiejętności operatora może być różny. Niezależnie od typu drożdży i ilości dozowanego cukru nastaw można dobrze poprowadzić dając drożdżom optymalne warunki pracy i również utrudnić co prowadzi do produkcji wielu ubocznych składników fermentacji. Nigdy jednak nie jest idealnie więc szukamy przyczyn i dochodzimy do wniosków,że te czy inne drożdże są lepsze.
Z pewnością każdy zestaw drożdży ma swoją specyfikę i każdy z nas dobiera drożdże które nam odpowiadają.

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Ralphi »

AMEN !
Awatar użytkownika

siacha
10
Posty: 19
Rejestracja: środa, 8 lip 2015, 13:44
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: siacha »

Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

Przerobi-nie wiem tylko czy jesteś cierpliwy? :D Trochę czasu upłynie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”