Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Durik
350
Posty: 364
Rejestracja: poniedziałek, 13 lut 2012, 11:24
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Durik »

Szkoda cukru, i szkoda drożdży.....

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Drupi »

Dużo jest mowy o procentach, a jaka jest Wasza opińja na temat smaku spirytusu z tych drożdży ? Kupowałem Moskwe sprzedawca namawiał mnie na te drożdże. Że jego zdaniem Alkotek jest nawet lepszy od Moskwiczy. Ja jednak pozostałem przy swoim wyborze. A Wy co sądzicie ? Czy Alkotek jest rzeczywiście łagodniejszy od innych drożdży ?
I like noble drinks.

Shogun255
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 6 wrz 2015, 14:17
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Shogun255 »

Podpinam się pod wcześniejszy temat, chodzi mi o post użytkownika aronia. Chodzi o to przegrzanie drożdży, mam problem z zacierem 21l i 8 kilo cukru, fermentacja ruszyła dobrze w temp. około 22 stopni ze 22 blg na start, zatrzymało się na 12 blg i nie chce ruszyć. Proszę o poradę.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

@Drupi witaj. Robiłem destylat na Alcotekach i wielu innych aby znaleść te najlepsze. Jeśli masz dobry sprzęt i dobrze przeprowadzisz proces to różnica między destylatami bedzie niwielka na korzyść Alcoteka. Czy warto za nie tyle placić? Moim zdaniem nie jeśli się robi często rektyfikację. Musisz spróbować i Sam ocenić czy są lepsze od Moskwiczy-tak najprościej się przekonasz.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

@Shogun255. Spróbuj dolać ze 2l wody i mocno wymieszaj nastaw aby go napowietrzyć-około minuty. Powinien ruszyć po kilku dniach.

BAJO
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 6 sie 2014, 22:43
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: BAJO »

Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Wald »

Wyklaruje wcześniej niż miesiąc. Po ściągnięciu z nad osadu, już czyste, zamknięte szczelnie, może stać bardzo długo.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: marcek10 »

BAJO pisze:Odnośnie tych drożdzy 48 lub 24 TURBO, czy nastaw po zakończonej fermentacji na tych drożdżach może stać np miesiąc lub dwa do samodzielnego sklarowania ? Czy zaraz po zakończonej fermentacji trzeba go gotować, słyszałem różne opinie. Jak to jest w praktyce ?
Większość cukrówek które robiłem była na tych właśnie drożdżach. Co prawda najczęściej puszczałem po 2tyg. wtedy się wyklarowało i było ok. Ale zdarzało mi się i dłużej trzymać i naprawdę nic złego się nie działo poza lepszym wyklarowaniem :). Uważam te drożdże za jedne z lepszych.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Witam Szanowne Grono i proszę o pomoc.
Nastawiłem cukrówkę na Alcotek 48x2 według przepisu z opakowania czyli 18kg cukru na 48l wody ( jeśli dobrze pamiętam ) I tu zagadka dla Was. Po ponad miesiącu pracy w temp. około 16stC nadal pracują i to dość mocno, gazują jak szampan ;). Co jest grane, że tak długo ?
Zaopatrzyłem się nawet w miernik BLG i wczoraj sprawdziłem. BLG=20 po prawie 1,5 miesiącu. Czy to normalne ? Doczytałem również, że wielu z Was robi na jednej paczce z 15kg i całość pracuje wtedy dużo, dużo krócej.

Smoczek64
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 9 lut 2016, 00:33
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Smoczek64 »

Witam,
Nie jest normalne, aby mocne, szybko fermentujące drożdże przerabiały cukier tak wolno. Zapewne więc popełniłeś jakiś błąd lub nawet jakieś błędy.
Zacznijmy od drożdży – czy z nimi wszystko było OK? Sprawdziłeś termin przydatności? Przerobiłem na sobie fermentację (co prawda piwa) na drożdżach które się „zawieruszyły” i odnalazły długo po terminie ich przydatności. Co prawda nastaw cukrowy a piwny to nie to samo, ale…
Dalej – nastaw początkowy miał wysokie Blg początkowe (co zwłaszcza dla Alcoteców nie powinno być dużym problemem). Czy je zmierzyłeś? Warto, po przy takiej ilości łatwo się pomylić z cukrem i/lub wodą i można sporządzić nastaw o zbyt wysokim Blg. Jeśli sporządza się nastaw w niestandardowej wielkości (większej niż zaleca producent drożdży w przeliczeniu na 1 opakowanie drożdży), warto zmierzyć ph początkowe, ewentualnie dodać kwasku i pożywki (lub przecieru pomidorowego itp. itd. – opisane w różnych miejscach na forum). W Twoim przypadku patrząc na oko to akurat nie powinno mieć większego znaczenia.
Czy odpowiednio napowietrzyłeś nastaw? Drożdże na początku wymagają pewnej ilości tlenu (za dużo też nie jest dobrze!). Jeśli np. nastawiałeś na świeżo przegotowanej wodzie nie mieszając lub minimalnie aby syrop cukrowy tylko się rozpuścił to tlenu mogłoby zabraknąć, choć nie powinno to dać aż takiego opóźnienia w fermentacji.
Najbardziej podejrzewam temperaturę. Jaka była temperatura wody z cukrem kiedy sypywałeś do niej drożdże? Jeśli też 16stC to start fermentacji nie tylko mógł, ale wręcz powinien być ciężki i opóźniony. Jeśli początkowa temp. była za wysoka, to większość drożdży mogła zaliczyć padochę i efekt ten sam.
Czy odizolowałeś fermentator? Jeśli zrobiłeś to solidnie (z dołu po bokach i z góry) i wstawiłeś ciepły, porządnie rozbujany nastaw (a Alcotec potrafią porządnie wystartować naprawdę szybko), to mogłeś… przegrzać. Nastaw rzędu 60l a taki masz jeśli dobrze liczę, potrafi naprawdę porządnie „grzać”. Czy mierzyłeś temperaturę nastawu w trakcie?
Jeśli wstawiłeś chłodny, jeszcze przed porządnym zafermentowaniem nastaw do przewiewnej piwnicy czy szopy i nie izolowałeś go, to fermentacja idzie opornie, choć i tak Twoje 20 Blg wydają się za duże. A może pisząc o temperaturze piszesz o maksymalnej w dzień a w nocy spada do 2-3? Pamiętaj najistotniejsza jest temperatura nastawu.
Generalnie nie jest tragedią, jeśli cukrówka fermentuje dłużej niż zakładaliśmy, chyba, że nie masz co w tej chwili przez rurę przepuścić a wiadomo, Polak nie wielbłąd i pić musi.
Podsumowując: warto zmierzyć podstawowe parametry nastawu na początku (w szczególności temp. przed dodaniem drożdży, Blg). Jeśli ma to później trafić w jakieś średnio sprzyjające fermentacji miejsce, warto chociaż na początku zapewnić naszym milionom robotników przyzwoite warunki. Trzeba na bieżąco śledzić co się dzieje z nastawem – przede wszystkim temperaturę. Oraz spadek Blg (odgazowywać próbki, bo inaczej przekłamania są duże).
Udanych psoceń.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Dzięki za wskazówki. Postaram się do nich teraz odnieść. No to jeszcze x:
- drożdże w terminie
- cukier rozpuszczony w zimnej wodzie prosto z kranu a później dodane drożdże
- całość dobrze napowietrzona
- temp. pomieszczenia raczej stała i oscyluje miedzy 15 a 19 st.C w całym okresie
- wszystko zastartowało z małym opóźnieniem po 2 dniach
- początkowego BLG nie znam, dopiero teraz zaopatrzyłem się w miernik
- proporcje na pewno OK, mam 2 identyczne nastawy i oba mają to samo BLG
- próbka do pomiaru odgazowana
- fermentator w żaden sposób nie jest odizolowany i stoi na gołej posadzce
Przedwczoraj kiedy mierzyłem BLG, jeszcze x porządnie napowietrzyłem nastaw a w dzisiejszym pomiarze pokazało 15BLG ( w 2 dni 5 mniej )
Reasumując chyba wszystko jest na dobrej drodze ;)
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Kamal »

1. Błąd - drożdże wsypane do zimnej wody. Raczej najlepiej jest zadać w temp. ~30*C.
2. W zimnych pomieszczenich dobrze jest postawić fermentator na czymś - styropian, deska opcjonalnie. :-)
K.
Obrazek

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Myślałem, że całość złapie żądaną temperaturę w trakcie skoro piszą aby wystudzać taki nastaw do 18st.C
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Kamal »

Drożdże mają ciężej się rozruszać w "chłodnych" temp. :-)
K.
Obrazek

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Ale dokończą robotę ??
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Kamal »

Tak. Powinny zejść do - 4 Blg.
K.
Obrazek

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

USPOKOIŁEŚ MNIE dzięki

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Ralphi »

To już nie jest jedyne miejsce gdzie ktoś opisuje problemy z nowymi alcotec 48 (tymi w nowych opakowaniach).

genas.1970
20
Posty: 29
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 13:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), jak mogę pomogę,,,
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: WLKP.
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: genas.1970 »

Daj im trochę ciepła, to zobaczysz prawdziwą fermentacje a dając do lodowatej wody drożdże po prostu je zaziębiłeś. Drożdże lubią ciepło, u mnie buzują po godzinie. Ciasto drożdżowe też nie wyjdzie w zimnym.

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

No niestety. Pomimo, że drożdże nadal pracują to BLG spada bardzo powoli. Co robić?
Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?

divastion
50
Posty: 88
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 20:31
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: divastion »

Najlepiej zrobisz, jak zostawisz je w spokoju. Każda zmiana środowiska, podczas gdy już są do czegoś przyzwyczajone - bardzo je osłabia i mogą Ci pod koniec paść... Teraz pracują wolniej, ale za to będziesz miał lepszy nastaw, jak zakończą pracę :)

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Ralphi »

risto77 pisze:Może mocno zamieszać i dodać z 1, 5 litra wrzątku? Może wtedy przyspieszą?
Wrzątku w żadnym razie nie! Jeżeli chciałbyś to jakoś ogrzać to robi się to w delikatny sposób typu: przeniesienie fermentatora do cieplejszego pomieszczenia, owinięcie kocem, założenie grzałki zewnętrznej (nie zaleca się grzałek wewnętrznych, takich akwariowych).

Nie napisałeś czy masz założoną pokrywę na tym fermentatorze, bo jeżeli nie to możesz ją założyć, z rurką lub bez, powinno to trochę poprawić komfort cieplny.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Drupi »

Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży np. babuni. " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 22 lut 2016, 18:26 przez Drupi, łącznie zmieniany 1 raz.
I like noble drinks.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: JanOkowita »

Wystarczy użyć węgla w płynie, który wchłonie produkty przemiany materii drożdży. Nie wiem, skąd kol.Drupi masz dane, że akurat powyżej 16% robi różnicę.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

risto77
50
Posty: 54
Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 20:19
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: risto77 »

Drupi pisze:Panowie . Zapomnijcie że jężeli zrobicie jakikolwiek nastaw w którym wyjdzie powyżej 16% że wyjdzie z tego ekstra produkt, nie ważne z jakich kolwiek drożdży.NP. babuni. Tu nie chodzi o jego dzieło ale o efekty uboczne w czasie fermentacji. Jeśli nie wierzycie zróbcie 1410 ze zwykłych drożdży " bez nawozu" a z koncentratam pomidorowym który go zastępuje.
Kolego. Możesz przetłumaczyć to na nasze ? Bo z Twojej wypowiedzi nic nie rozumiem.

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Drupi »

Ano jak robłem na Moskwa style z 8 kg 30 L nastawu cukrowego nawet na Z/P wychodził taki produkt że zniewalał moich gości. A z 10 kg. jest zupełnie gorszy smakowo chociarz drożdże przerobiły znakomicie na duży procent. Te same parametry przy destylacji 2 krotnej. Ale to są tylko moje spostrzeżenia . A co do 1410 jeszcze nie zdążyłem zrobić ale kuzyn był szybszy i wyszło znakomicie z cięciem frakcji.
I like noble drinks.

janik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: janik »

Produkt końcowy nie zależnie na jakich drożdżach i przy jakich stężeniach % podany jest przerobowi w zależności od dysponowanej aparatury,wypełnienia i umiejętności operatora może być różny. Niezależnie od typu drożdży i ilości dozowanego cukru nastaw można dobrze poprowadzić dając drożdżom optymalne warunki pracy i również utrudnić co prowadzi do produkcji wielu ubocznych składników fermentacji. Nigdy jednak nie jest idealnie więc szukamy przyczyn i dochodzimy do wniosków,że te czy inne drożdże są lepsze.
Z pewnością każdy zestaw drożdży ma swoją specyfikę i każdy z nas dobiera drożdże które nam odpowiadają.

Ralphi
10
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 10 sty 2014, 16:03
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Ralphi »

AMEN !
Awatar użytkownika

siacha
10
Posty: 19
Rejestracja: środa, 8 lip 2015, 13:44
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: siacha »

Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

Przerobi-nie wiem tylko czy jesteś cierpliwy? :D Trochę czasu upłynie.
Awatar użytkownika

siacha
10
Posty: 19
Rejestracja: środa, 8 lip 2015, 13:44
Podziękował: 4 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: siacha »

Tzn mniej więcej ile ?

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: chprzemo »

siacha pisze:Witam,
będę robił nastaw na 100 l wody 25 kg cukru i drożdże gorzelnicze ALCOTEC 24 PURE TUR.

Myślicie, że to wystarczy na dobrą cukrówkę i jedno opakowanie drożdy przerobi cukier?

Przerobi- ja tak nastawiam tylko dziele cukier na 'dawki' i dodaje porcjami.

6 kg cukru z woda do oobjętości 25l. wlewam do beki, zadaje drożdże, drugiego dnia kolejna porcja 6kg + woda do obj. 25l., za dwa dni kolejna porcja 6 kg + woda do obj. 25l. I za kolejne dwa dni ostatnia porcja.
Czasami porcje dodaje codziennie, a czasami nie dwa a trzy dni między porcjami są. Teraz pracuje beczka już dwa tyg. wg. powyższego 'przepisu' i jak mierzyłem w sobotę blg to wynosiło 15 stopni więc jeszcze trochę popracują.

Hmmm dopiero doczytałem, że masz Alcotec 24, a ja robię na Alcotec'ach 48 choć myślę, że też przerobią

Pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: ustianowski »

Ja na Alcotec 48 robiłem nastaw 120 l, w tym 30 kg cukru. Przy stałej temperaturze 26*C przerobiły to w nieco ponad miesiąc. Mówię o jednej paczce drożdży. Robiłem już na nich różne nastawy i nic złego mi się nie przytrafiło ( no może na początku).Próbowałam także innych drożdży, naprawdę różnych i twierdzę że Alcotec należą do czołówki. :respect:

Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Młodyy »

Witam Panowie.
Otóż w beczce fermentuje mój pierwszy nastaw na tych drożdżach i mam takie obawy początkującego, otóż:
1. Nastaw zrobiłem w niedziele (11 grudnia) - 8 kg cukru i 20,4L wody co dało mi objętość około 25L wody (jak w instrukcji), temperatura startowa około 30 stopni, po jakiś 4 godzinach nastaw ruszył ładnie z niego syczało ale do dnia dzisiejszego nie pojawiła się żadna piana ani nic, tak ma być ?
2. Dzisiaj mija 5 dzień od początku fermentacji a nastaw już tylko delikatnie syczy tylko jak zamieszam łyżka to go bardziej słychać, nie za szybko przestaje pracować ? Wszędzie piszą aby próbkę do cukromierza odgazować czyli jak ? :D
Temperatura w beczce jest stale utrzymywana przez grzałkę akwarystyczną z termostatem na 24 stopnie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3838
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Doody »

Odgazować to znaczy dobrze zamieszać :) , tak aby CO2 "opuściło" próbkę i wtedy zanurzyć cukromierz. Wynik prawdę Ci powie.. ;)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: zzibii »

Drożdże turbo nie pienią się. Czqsami powstaje pierwszego dnia trochę piany na 1cm. Alcoteki to jedne z najlepszych drożdży i pracują łagodnie bez piany. 8 kg cukru na taką ilość wody to mocny nastaw ponad 28 blg. Na koniec ciężko drożdżakom się pracuje, bo coraz więcej % w nastawie. Po 5 dniach powiny już powoli kończyć pracę. Do sprawdzenia blg odgazuj próbkę, bo na cukromierzu zaraz pojawią się pęcherzyki gazu i wypychają go do góry. Pamiętaj, że blg mierzy się przy temp. cieczy +20'C. Po przerobieniu cukru powinno być w granicach minus 4-5 blg. Po skończonej pracy w beczce zapanuje cisza. Widać to po lustrze cieczy (brak bąbelków). Nastaw zacznie się klarować od góry.
Pozdrawiam zzibii.

Młodyy
20
Posty: 27
Rejestracja: poniedziałek, 28 lis 2016, 15:59
Ulubiony Alkohol: Każdy spod znaku Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe Polski
Podziękował: 3 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Młodyy »

Hmm zrobiłem jak mówilisci i na cukromierzu wychodzi że jest poniżej zera smak również ciekawszy bo na początku był bardzo słodki teraz lekko kwaskowaty z pieknym zapachem alkoholu. To możliwe że przerobiły tyle cukru w 6 dni ! ? Zaraz ide po Klarowin to w poniedziałek może jutro wyklaruje tą beczke

Sędzia Dredd
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 17 gru 2016, 10:08
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: Sędzia Dredd »

Przyznam, że dopiero raczkuję w temacie drożdży gorzelniczych, bo dotąd używałem zwykłych drożdży babuni. Po lekturze forum zaczynam przekonywać się do drożdży turbo. Ostatnio kupiłem paczkę właśnie tych Alcoteców, tylko omyłkowo zamówiłem wersję z dopiskiem Classic zamiast Pure. Doczytałem też, że ważą nieco mniej. Czy ktoś korzystał właśnie z tych drugich, bo jestem ciekaw jak mają się do sprawdzonych przez Was 48 Turbo Pure?

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: McPi »

W piątek ok 22 popełniłem nastaw, 13kg białego rozpuszczone w 42l wody.
Wlałem wszystko do jedynego wolnego na teraz pojemnika- akwarium :odlot:. Stoi ono na styropianie, ścianki ocieplone, na wierzchu uchylona pokrywa.
Parametry startowe:
BLG 26, temp 25, dobrze napowietrzone.
Dodałem 2 paczki grzybów.
Temp otoczenia 19.
Sobota 6 rano, temp 25,5 nastaw wyraźnie pracował.
Niestety przez kolejne 24h nie miałem możliwości kontroli.
Niedzielny poranek to masakra, bardzo mocna praca drożdży przy temp 37 :o .
Obniżyłem temperaturę baniakami z zimną wodą, na chwilę obecną jest 29. Zdjąłem pokrywę i ocieplenie z części ścianek.
W odgazowanej próbce o prawidłowej temp BLG 5.
Myślicie aby zbijać jeszcze temperaturę czy pilnować tylko obecnej? Wskazanie cukromierza jak sądzę, sugeruje, że grzyby będą powoli zwalniać czyli temp też powinna spadać.
Godz 14, temp 24, BLG 2, wróciło ocieplenie i pokrywa.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 48 TURBO Pure

Post autor: golec269 »

Temperatura sama powoli będzie spadać a proces powoli zwalniać. Wystarczyło dać jedną torebkę drożdży i nie miał byś tyle roboty. Ale na błędach najlepiej się uczyć, powodzenia. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”