Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam wszystkich Jako że jestem nowy na tym forum odrazu się przyznam - to mój drugi nastaw w życiu. Pierwsazy nastaw był na zwykłych drożdżach piekarniczych nabytych w TESCO - jego smak pozostawiał wiele do "życzenia" więc podążając za radą "kolegów" z forum postanowiłem zakupić drożdże "gorzelnicze". Mieszkam w UK i drożdże nabyłem na EBAY'U Kupiłem "Alcotec 23% Turbo Yeast" - cena £4.49 - w PL poniżej 20PLN. Paczka była dość obszerna i zawierała drożdże,pożywke i węgiel aktywny(chyba aktywny).Ważyło to z 500g jak nie więcej. Oczywiście nie postąpiłem zgodnie z instrukcją "YOU MUST USE ONLY BREWING SUGAR (dextrose monohydrate) WITH THIS YEAST"(MUSISZ UŻYĆ TYLKO CUKRU BROWAROWEGO - DEXTROSE MONOHYDRANTE) i dodałem zwykłego cukru. Użyłem połowy każdego z opakowań + 12L wody 4,5 kg cukru i zrobiłem nastaw.Dorzuciłem tam też garść rodzynek i z 300 g obranych i wyciśniętych mandarynek(dość kwaśnych wraz z miąszem). Towar robił się dokładnie 7 dni - badałem codziennie czy ma posmak cukru. Bimber przerabiam w tym momencie na tym sprzęcie MÓJ DESTYLATOR Właśnie dziś dotarł do mnie alkoholomierz. Towar wychodzi od 59% pierwsze lanie do max 69%. Smakuje bardzo dobrze - lekki posmak tych mandarynek. Już utoczyłem 1 litr a wlałem tylko 5 l do "gara"(wychodzi 55%). Walczę dalej.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Promocja: 499,00 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam @Starowar oraz @Marcxymarc, drożdże opisane powyżej, jak każdy z Was zauważył są do przerobu glukozy. Ale czy może ktoś napisać, że definitywnie nie nadają się do tradycyjnych cukrówek Byłaby to naprawdę dobra wiadomość zwłaszcza dla tych którzy mogliby takie drożdże nabyć. Podejrzewam, że producent pomyślał o tym, iż większość ma dostęp tylko do cukru Jeżeli ktoś testował te grzybki na cukrze i nie zawiódł się, proszę o opinie. Na pewno niejeden odniesie korzyść.
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Witam, własnie zakupiłem te drożdże i zamierzam użyć ich na roztworze ze zwykłego cukru (chociaż piszą ze nie wolno), oczywiście ze względów ekonomicznych, dekstroza jest w moim przypadku 2x droższa od cukru zwykłego, najwyżej wtopie.
Wcześniej używałem cobra 8, całkiem niezłe efekty 5 litrów 65% (całość) z nastawu ok 28l przy zestawie: deflegmator -odstojnik -chłodnica 2x gonione, pierwsze tłoczenie ponad 80%
Lukstir jak przerobie napisze jakie efekty, żeby, tak jak piszesz, zostało dla potomnych Scalone. Witam ponownie, no wiec nastaw przygotowany. Trochę byłem w szoku mieszając wszystkie składniki alcotec 23, po prostu smoła w fermentatorze. Tak jak pisałem użyłem zwykłego cukru, mimo to zacier wygląda na to że ruszył, a nawet na pewno ruszył, spienił się po ok. trzech godzinach tak jak być powinno (wg. instrukcji). Zobaczę co będzie dalej, będę informował , pozdrawiam.
Ostatnio edytowano wtorek, 22 lis 2011, 08:10 przez radius, łącznie edytowano 2 razy
I..... cisza. Kolega ksander zapomniał opisać dalszy ciąg opowieści.... Dla potomnych miało pozostać
Poprawka: Kolego Deprod postaraj się. Kander przepraszam...
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 sty 2012, 23:46 przez Lukstir, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości