Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Tak zdecydowałem się na glukozę lecz dziś zarobie drugi balon z cukrem o takich samych proporcjach będzie słabiej ale chce porównać.
Rozpuściłem całą glukozę a sprawdzić niestety nie mogę bo nie mam cukromierza wszystko robię według doświadczenia [o ile jakieś posiadam ] A na zakończenie fermentacji patrzę czy pracują czy już nie. Miło że ktoś się zainteresował tym tematem. Pozdrawiam @Trener
Rozpuściłem całą glukozę a sprawdzić niestety nie mogę bo nie mam cukromierza wszystko robię według doświadczenia [o ile jakieś posiadam ] A na zakończenie fermentacji patrzę czy pracują czy już nie. Miło że ktoś się zainteresował tym tematem. Pozdrawiam @Trener
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Uważaj, żeby się nie przegrzały - przy 30*C powinieneś już schłodzić nastaw, np. wrzucając butelki PET z zamrożoną wodą. Ja tak schłodziłem 150l nastawu na Coobra MegaPack z 30*C do 23*C przy użyciu dwóch butelek 2l napełnionych wodą i zamrożonych, wrzucałem je dwa razy (wyciągnąłem, opłukałem i zamroziłem ponownie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Nie było mnie w domu 7h i co ?? oczywiście temperatura podskoczyła do 38 *C drożdże żyją lecz zastosowałem diametralne chłodzenie wodą po prostu leje zimną wodę na balon temperatura spadła do 27 *C chyba będę dziś w nocy wstawał do tego nastawu żeby sprawdzać co i jak.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Mierzenie temperatury to jedno, ale przy takim stężeniu początkowym, fermentacja może zakończyć się przedwcześnie, a bez cukromierza nie będziesz nawet o tym wiedział. Jeśli chcesz prowadzić eksperymenty tym bardziej kup cukromierz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
A więc podsumowanie gdyż 2 balony już przerobiłem. Czy to glukoza czy zwykły cukier wielkiej różnicy w ilości destylatu nie ma - raptem 0.5l spirytusu. Lecz ten na glukozie ma taki przyjemniejszy zapach w smaku identyczne. Całkowity urobek to 8l przy glukozie a przy cukrze 7.5l spirytusu 96%
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Trochę dziwny wynik, bo skoro ilościowo nastawy były identyczne, to teoretycznie cukier powinien osiągnąć większą wydajność od glukozy. Słabszy wynik cukru może świadczyć o tym, że drożdże nie przerobiły go w całości. Innymi słowy cześć cukru wylałeś razem z odwarem.
Cukromierz naprawdę nie jest drogi, a jest w tym hobby nieoceniony.
Cukromierz naprawdę nie jest drogi, a jest w tym hobby nieoceniony.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
-
- Posty: 17
- Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Żuromin
- Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast
Oczywiście, jak radzicie zaopatrzę się w cukromierz tym bardziej, że rodzince posmakowało to co wyrobiłem i mam robić troszkę więcej tego by starczyło dla wszystkich. Przy zamówieniu drożdży i klarów zamówię także cukromierz i termometr już drugi, który będę zawieszał zamoczony w nastaw do ciągłej obserwacji temperaturowego co by mi się nie przegrzało. Pozdrawiam Flamer.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.