Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz

Post autor: Flamer »

Tak zdecydowałem się na glukozę lecz dziś zarobie drugi balon z cukrem o takich samych proporcjach będzie słabiej ale chce porównać.
Rozpuściłem całą glukozę a sprawdzić niestety nie mogę bo nie mam cukromierza wszystko robię według doświadczenia [o ile jakieś posiadam ] A na zakończenie fermentacji patrzę czy pracują czy już nie. Miło że ktoś się zainteresował tym tematem. Pozdrawiam :D @Trener
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: klodek4 »

Flamer :-(
Zasada pierwsza, kup sobie cukromierz, bo pleciesz banialuki...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: gr000by »

Uważaj, żeby się nie przegrzały - przy 30*C powinieneś już schłodzić nastaw, np. wrzucając butelki PET z zamrożoną wodą. Ja tak schłodziłem 150l nastawu na Coobra MegaPack z 30*C do 23*C przy użyciu dwóch butelek 2l napełnionych wodą i zamrożonych, wrzucałem je dwa razy (wyciągnąłem, opłukałem i zamroziłem ponownie).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

Nie było mnie w domu 7h i co ?? oczywiście temperatura podskoczyła do 38 *C drożdże żyją lecz zastosowałem diametralne chłodzenie wodą po prostu leje zimną wodę na balon temperatura spadła do 27 *C chyba będę dziś w nocy wstawał do tego nastawu żeby sprawdzać co i jak.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Trener »

Mierzenie temperatury to jedno, ale przy takim stężeniu początkowym, fermentacja może zakończyć się przedwcześnie, a bez cukromierza nie będziesz nawet o tym wiedział. Jeśli chcesz prowadzić eksperymenty tym bardziej kup cukromierz.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Pretender »

Polewanie ciepłego balonu wodą nie jest najlepszym sposobem. Ale skoro już obniżyłeś temperaturę nastawu to pilnuj jej, bo następnego polewania balon może nie przeżyć.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

A więc podsumowanie gdyż 2 balony już przerobiłem. Czy to glukoza czy zwykły cukier wielkiej różnicy w ilości destylatu nie ma - raptem 0.5l spirytusu. Lecz ten na glukozie ma taki przyjemniejszy zapach w smaku identyczne. Całkowity urobek to 8l przy glukozie a przy cukrze 7.5l spirytusu 96%
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Trener »

Trochę dziwny wynik, bo skoro ilościowo nastawy były identyczne, to teoretycznie cukier powinien osiągnąć większą wydajność od glukozy. Słabszy wynik cukru może świadczyć o tym, że drożdże nie przerobiły go w całości. Innymi słowy cześć cukru wylałeś razem z odwarem.
Cukromierz naprawdę nie jest drogi, a jest w tym hobby nieoceniony.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Flamer
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 8 lip 2014, 10:09
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem który lubi próbować nowych rzeczy a więc zacznijmy przygodę z fermentacją.
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Żuromin
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Flamer »

Oczywiście, jak radzicie zaopatrzę się w cukromierz tym bardziej, że rodzince posmakowało to co wyrobiłem i mam robić troszkę więcej tego by starczyło dla wszystkich. Przy zamówieniu drożdży i klarów zamówię także cukromierz i termometr już drugi, który będę zawieszał zamoczony w nastaw do ciągłej obserwacji temperaturowego co by mi się nie przegrzało. Pozdrawiam Flamer.
Moje Hobby moja sprawa. Pędzę Bimber aż do rana.

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: tedi255 »

Witam, ja w sprawie drożdży alcotec 24h turbo super yeast. Sprawa polega na tym ze wstawiłem zacier 21l wody 6 kilo cukru i po dwóch dniach dalej pracuje a Blg wynosi 1. Czy to tak ma być?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Kamal »

Yyy chyba nastaw. :-)
A w jakiej temp. stoji?
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: Lootzek »

Z tym deklarowanym czasem pracy drożdży to trochę jak z prędkością internetu u naszych usługodawców - zależy od wielu czynników. Jeśli po dwóch dniach zeszło do 1 Blg to nie jest najgorzej.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: golec269 »

Za dobę zejdzie do -4, klarowanie i na rurki. Tak jak pisał Lootzek rzadko kiedy jest jak w instrukcji. Udanego psocenia.

tedi255
10
Posty: 10
Rejestracja: poniedziałek, 27 paź 2014, 19:44
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem :D
Ulubiony Alkohol: Wlasnego wyrobu
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 1 raz
Re: Drożdże Alcotec 23% Turbo Yeast

Post autor: tedi255 »

Dziękuje Panowie za poradę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”