Witam
Jako, że jestem nowym użytkownikiem forum z góry proszę o wyrozumiałość.
Moje pytanie brzmi następująco czy wino aby było słodkie, półsłodkie dosładza się już po skończonej fermentacji czy można dodać od razu więcej cukru na początku lub podczas 1 czy drugiego zlewania z nad osadu ?
Przykład:
Mam drożdże winiarskie Tokay Biowinu i chcę zrobić mocne i słodkie bądź półsłodkie wino wermut, z tego co wyczytałem drożdże te wytrzymują stężenie alkoholu 14-15%, z kalkulatora wyliczam ile cukru powinienem dodać do nastawu aby uzyskać takie stężenie alkoholu i teraz do odmierzonego cukru z którego uzyskam 15% alkoholu w nastawie dodaję od razu na początku extra cukier dla dania słodyczy wina, przykładowo chcę aby to wino na końcu miało 8blg. Drożdże fermentują, pochłaniając cukier aż do uzyskania 15% i potem padają bo nie wytrzymują większego stężenia (przy okazji łatwiej pozbyć się niechcianych już drożdży) reszta cukru zostaje nie przetworzona i na końcu mam słodkie winko typu wermut.
Proszę o odpowiedź czy moje myślenie jest prawidłowe czy po prostu nie opłaci bawić się w wyliczanie proporcji cukru który ma zostać nie przetworzony i dosłodzić winko dopiero po skończeniu fermentacji ?
I teraz najważniejsze czy istnieje jakiś kalkulator który automatycznie to wyliczy czy muszę sam pokombinować trochę w exelu ?
Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
Po pierwsze przeczytaj to http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Nie dodawaj całego cukru od razu, bo to by wyszło ok 37blg i drożdże będą miały problem, żeby ruszyć. Daj na początek 21-22blg, a póżniej resztę tego co wyliczyłeś do 15%. Jak skończy pracować, poczekaj ze trzy miesiące i zasiarkuj 1-1,5g/10l i wtedy dosładzaj do smaku, bo przy takiej ilości alkoholu, będzie mniej czuć cukier.
Nie dodawaj całego cukru od razu, bo to by wyszło ok 37blg i drożdże będą miały problem, żeby ruszyć. Daj na początek 21-22blg, a póżniej resztę tego co wyliczyłeś do 15%. Jak skończy pracować, poczekaj ze trzy miesiące i zasiarkuj 1-1,5g/10l i wtedy dosładzaj do smaku, bo przy takiej ilości alkoholu, będzie mniej czuć cukier.
-
- Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 19 wrz 2015, 07:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Wieliczka
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
Witam! Podepnę się po temat Cały nastaw czyli woda, cukier, owoce (winogrona) miałem w balonie ok 3tyg, fermentacja przebiegała burzliwie, owoce zostały usunięte i samo wino wyszło trochę cierpkie więc je dosłodziłem, czyli 2L wina podgrzałem i rozpuściłem 2kg cukru, całe wino to 10L i teraz gdy dolałem te 2L z cukrem to wino raz na jakiś czas bulgota Dobrze zrobiłem? ile mam je jeszcze trzymać w balonie?, chciałem uzyskać wino trochę słodsze
P.S Wino robię pierwszy raz
P.S Wino robię pierwszy raz
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
Bulgocze, czyli pracuje. Nie należy mu przeszkadzać.
Dosłodzić wino można zawsze, nawet gotowe. W drugą stronę jest już ciężko.
Cukromierza mniemam nie posiadasz?
Bez niego, to wróżenie z fusów, choć to co piszesz, trzyma się kupy.
Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tam jest wszystko
Dosłodzić wino można zawsze, nawet gotowe. W drugą stronę jest już ciężko.
Cukromierza mniemam nie posiadasz?
Bez niego, to wróżenie z fusów, choć to co piszesz, trzyma się kupy.
Poczytaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Tam jest wszystko
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 15
- Rejestracja: czwartek, 13 sie 2015, 18:59
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
Ważne jest, żeby wino na początku nie miało zbyt niskiego BLG (zawartość cukru) ale też nie za wysokiego.
Należy pamiętać, że jeżeli spadnie po niżej 4-5 BLG (wyczujesz kwasek i smak nie będzie Ci pasował - to trzeba dosłodzić)
Pamiętać należy o zachowaniu higieny w postępowaniu z winem, żeby nie zakazić.
Jeśli nie masz cukromierza i badasz organoleptycznie to przy każdej próbie dobrze jest wyczuwać cukier lekkie bąbelki i alkohol.
(ma być smaczne w każdej fazie fermentacji). Jeśli wyczujesz kwas, ale też cukier to ostatni dzwonek żeby dodać cukru i po kilku dniach znowu zbadać, może być tak, że trzeba dodawać cukru co jakiś czas aż drożdże się nasycą i poziom alkoholu wzrośnie to takiego poziomu, że dodawanie cukru się skończy. Ważne jest, że ma Tobie smakować
Pamiętać należy, że po burzliwej fermentacji zlać wino znad osadu martwych drożdży - bo inaczej
będziemy mieli goryczkę w winie.
Należy pamiętać, że jeżeli spadnie po niżej 4-5 BLG (wyczujesz kwasek i smak nie będzie Ci pasował - to trzeba dosłodzić)
Pamiętać należy o zachowaniu higieny w postępowaniu z winem, żeby nie zakazić.
Jeśli nie masz cukromierza i badasz organoleptycznie to przy każdej próbie dobrze jest wyczuwać cukier lekkie bąbelki i alkohol.
(ma być smaczne w każdej fazie fermentacji). Jeśli wyczujesz kwas, ale też cukier to ostatni dzwonek żeby dodać cukru i po kilku dniach znowu zbadać, może być tak, że trzeba dodawać cukru co jakiś czas aż drożdże się nasycą i poziom alkoholu wzrośnie to takiego poziomu, że dodawanie cukru się skończy. Ważne jest, że ma Tobie smakować
Pamiętać należy, że po burzliwej fermentacji zlać wino znad osadu martwych drożdży - bo inaczej
będziemy mieli goryczkę w winie.
-
- Posty: 396
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
- Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
- Ulubiony Alkohol: wino
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Dosładzać po fermentacji czy od razu dać więcej cukru
4-5blg to już półsłodkie winoGromack pisze:jeżeli spadnie po niżej 4-5 BLG (wyczujesz kwasek i smak nie będzie Ci pasował - to trzeba dosłodzić)
Wino nie ma być smaczne w każdej fazie-na początku jego smak jest taki sobie, dopiero jak odstoi swoje i dojrzeje nabierze smaku.Gromack pisze: (ma być smaczne w każdej fazie fermentacji)
Wyczuwalny kwas wcale nie oznacza niskiego poziomu cukru, możesz mieć w winie dużo kwasu i jednocześnie dużo cukru. Cukier nie usuwa kwasu, do tego służy np. węglan wapnia.Gromack pisze:Jeśli wyczujesz kwas, ale też cukier to ostatni dzwonek żeby dodać cukru