DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: A@H@K »

Właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem. Dziękuję. Zrobię tak jak radzisz.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Nie przesadzaj, zarówno bajanusów jak i cobra rum dawałem pół i wszystko działa. Niejednokrotnie chłopaki pisały, że drożdże turbo zostawiają ostry posmak, ja sam to sprawdziłem i potwierdzam

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Ostry posmak destylatu to raczej przed lub pogon. Robiłem na cobrach kilka razu i nigdy nie wyszedł piekący destylat. A po to są turbo żeby było turbo :)

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Sprawdź sobie, że jeśli dasz mniej drożdży i będą pracowały powoli, otrzymasz lepszy i bardziej aromatyczny trunek, wiele osób o tym pisało

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

A to nie tak że drożdże się namnażają w nastawie ;) dopóki mają tlen a dopiero potem biorą się za konsumpcję słodyczy? Robiłem i tak i tak, nie zauważyłem żadnej różnicy w destylacie. Jedynie okres fermentacji się wydłużał przy mniejszej ilości drożdży.

Edit:

Ja to bym się raczej skupił na temperaturze w jakiej fermentuje nastaw niż na ilości początkowej drożdży. Bo to już na pewno ma znaczenie czy fermentowałeś w 15 stopniach czy 22 stopniach, mówię oczywiście o temperaturze otoczenia.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Oczywiście, że ma znaczenie, ja zawsze fermentuje w niskiej. Drożdże się namnazaja niezależnie od tego czy dasz pół paczki, czy całą. Ja generalnie nie jestem zwolennikiem drożdży turbo do smakówek, bo mają wpływ na smak destylatu. Lepiej na normalnych drożdżach, powoli i cieszyć się smakiem. Wysłałem kamalowi próbkę destylatu jabłkowego z dębem i ma ostry posmak, był robiony na drożdżach turbo. Destylat na bayanusach był zdecydowanie łagodniejszy. Nie mniej jednak, autor tematu zrobi jak uważa.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

A jeszcze lepszymi drożdżami są DistilaMax SR :) Sprawdziłem i polecam ;) http://destylacja.com/pl/p/DistilaMax-SR/2036

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: A@H@K »

-7,26kg melasy trzcinowej
-5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
dopełnieniem do 45l
blg 27, więc dodałem jeszcze 5l wody i jest 21blg - pół paczki drożdży i już chłopaki pracują.

Czy dodać jeszcze syropu z cukru trzcinowego aby podnieść blg do 26? Czy może tak pozostać?
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Z drożdżami jest tak że lepiej jeśli jest ich za dużo niż za mało. Nie bez kozery w piwowarstwie domowym istotna jest wielkość startera do poszczególnych gatunków piw. Kluczowa oczywiście jest teperatura fermentacji lepiej ciut za niska niż za wysoka. Ewentualnie podnosi sie powoli temeraturę po paru dniach fermentacji żeby drożdże zjadły to co miały zjeść :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

@A@H@K może tak pozostać. :D
K.
Obrazek

Ziemniaq
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 25 cze 2016, 12:26
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Ziemniaq »

Witam!
Mam pewną zagwozdkę ze swoim rumem. Robiłem go według przepisu RUM I.
Nastaw zrobiłem 22 czerwca i dałem go do w miarę ciepłego pomieszczenia. Dzisiaj jest 25 czerwiec i zauważyłem, że drożdże jakoś słabiej pracują. Zawsze było bąbelków od cholery i wszechobecna piana. Nastaw był w baniaku 20l przykrytym tylko gazą, żeby muszki się nie dostawały. Sprawdziłem cukromierzem i jest na samej górze (0 BLG), 22 czerwca było 22 BLG. Właśnie nie wiem o co chodzi, bo drożdże miały pracować tydzień, a powoli słabną. Czy to przez temperaturę w tym pomieszczeniu (drożdże padły), czy przez brak cukru, a może przez to, że drożdże miały pracować tydzień na nastawie 25l, a ja miałem 18-19l? Mam się czymś martwić, czy wszystko jest na dobrej drodze?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Poprostu drożdże już zjadły cukier, i wszystko jest na dobrej drodze. ;)
Nie masz powodów do zmartwień ;).
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pointer »

Witam. Czy ktoś może używał takiego cukru? Czy może jest to melasa? Jest ciemniejsza i bardziej zbita i o wiele bardziej aromatyczna niż ciemny cukier brązowy tzw. "Dark Brown Sugar" Mam tego sporo i nie wiem za który przepis się zabrać. Dzięki za wszelką pomoc. Obrazek

Pozdrawiam, P
Pozdrawiam,
P

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Co by to nie było, to wyjdzie pachnący lub bardzo pachnący rum :ok:
Zrób nastaw do 24° Blg i jakieś wolniejsze drożdże. Odradzałbym turbo.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pointer »

Nastawiłem 25 litrów z 6 Kilogramów "Molasses" i 900g black treacle (2 puszki po 450g). Całość 22BLG drożdże Coobra RUM. Destylować raz czy dwa razy? Wcześniej rektyfikowałem tylko cukrówki więc proszę o rady doświadczonych psotników ;)
Pozdrawiam,
P
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Możesz raz z dobrym cięciem frakcji, i bez pośpiechu. A jeśli uznasz, że Ci nie podchodzi, to puścisz drugi raz. :-)
K.
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: silvio2007 »

Po pierwszym razie kolego Pointer cudów się nie spodziewaj od razu. Ja zawsze destyluję jeden raz ale po rozcieńczeniu do 40-45% musi sobie "odpocząć". Dopiero po około dwóch tygodniach łapie smak rumu, wcześniej to zwykły bimber. Moim zdaniem warto nastawiać kolejny nastaw na dundrze z poprzedniego nastawu.
Awatar użytkownika

narciasz
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 20 maja 2017, 17:06
Krótko o sobie: Jak w każdym są we mnie pierwiastki gówna i złota - chociaż dziś, złoto dominuje.
Ulubiony Alkohol: Nalewka Trisz Divinis: https://images82.fotosik.pl/578/62cb12fae9038563.jpg
Status Alkoholowy: Wynalazca
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: narciasz »

Jeden gustuje w córce, a inny w teściowej - wszak obca! Pamiętam Rum o nazwie "Porto Rico" węgierski, 1.5 litra, osiągalny w "Baltonie". Miał 75 koni. Po "Musztardówce" rozwiązywał język. Po dwóch miękły kolana, a po trzech paraliżował. Eh byli czasy... i komu to przeszkadzało? Ale... to se vrati, jak ruszy mój doskonały produkt w postaci "Merry crokied eyes".

Życzcie powodzenia!
Awatar użytkownika

Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pointer »

Witam. Wczoraj wszystko poszło do aparatu. Stanęło na 1 blg. Gotowałem w kegu z elektryczną grzałką, 30 cm rury plus głowica od aabratka, w środku 20 cm sprężynek miedzianych. Odbiór przy mocy 1 KW i całkowicie otwartym zaworku. Wylałem pierwsze 100 ml, następne 250 ml w osobną buteleczkę, w kolejną nalałem około 200 ml i dopiero podstawiłem naczynie na serce. Serca odebrałem 2,8 L butelką 350 ml (każdą sprawdzałem i jak pasowała to zlewałem do głównego naczynia) i przy temperaturze około 95 stopni w kegu zakończyłem, bo zaczęło lecieć ostrzejsze. Resztę wraz z 200 ml z początku procesu przeznaczyłem na spirytus. Serce rozcieńczyłem do 40 procent wodą źródlaną nisko-mineralizowaną (80mg/L). Nie zabieliło się, zapach z nóg nie zwala..trochę rum przypomina, ale jak napisał wyżej kolega silvio2007 na razie bardziej bimber, ale zajrzałem dzisiaj i lekko opalizuje. Czy to normalne i minie, czy czeka mnie druga destylacja? Napiszcie proszę też słowo czy dobrze prowadziłem proces. Dzięki.
Pozdrawiam,
P

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Ja odbieram na początku kropelkowo przedgony i dopiero gdy zapach destylatu jest ok, to zaworek na maksa - ja akurat zakręcam go :)
Pozdrawiam,
Waldek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: maniek86 »

Próbowaliście rumu z tarniną? Na 20 litrów owoców dałem 2 kg cukru trzcinowego ciemnego ,zapach jest mega na plus. Zobaczymy co wyjdzie po destylacji na dwóch półkach.
Tarniny w tym roku tyle, że gałęzie się uginają i chyba się jeszcze pokuszę o jeden taki nastaw.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Ja bym do takiego destylatu dolał trochę rumu ;)
Albo do nastawu melasy. Dopiero byłby aromat :ok:
A gdzie tyle tarniny jest?
Pozdrawiam,
Waldek

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gadaka »

Też chętnie się dowiem ;)
W tym roku jedną miejscówkę wycięli a druga zmarzła...

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: maniek86 »

Niestety Wielka Brytania, tu praktycznie każde pole czy łąka jest otoczona krzakami między innymi tarniną.
Tak wiem, powinno się na melasie robić. Dla testu uczyniłem dwa jeden na melasie drugi na tym właśnie cukrze i lepiej mi smakuje ten ostatni. Może coś nie tak że mną :lol:
Wymyśliłem że na wiadro owoców będę dawał tylko 2 kg cukru trzcinowego ciemnego i na moje oko powinno być smacznie.
Fermentuje już kilka dni, oczywiście nie był bym sobą jak bym nie powachał nastawy, pachnie jak ciasto ze śliwkami albo trochę zalatuje czarna porzeczką. Narazie bardzo obiecująca.
Szkoda że te owoce takie małe bo potrzebuje jeszcze 30 L :D
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

Izual
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 12:09
Krótko o sobie: Pytam bo nie wstydzę się pytać i wyciągam wnioski
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Izual »

Witam kolegów jestem początkującym w tej szlachetnej sztuce więc proszę o wyrozumiałość.Mam pytanie mam destylator na kolumnie z zimnymi palcami czy na tym sprzęcie wyjdzie mi rum jak z kolumny wyciągnę wypełnienie (ceramiczne pierścienie Raschiga). Z góry dziękuję za poradę i niech moc będzie z Wami :)
Awatar użytkownika

Izual
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 12:09
Krótko o sobie: Pytam bo nie wstydzę się pytać i wyciągam wnioski
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Izual »

Nieaktualne
Awatar użytkownika

Izual
5
Posty: 5
Rejestracja: piątek, 29 wrz 2017, 12:09
Krótko o sobie: Pytam bo nie wstydzę się pytać i wyciągam wnioski
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Izual »

gr000by pisze:
RUM KOKOSOWY
Do 1 litra 35-40% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- 60-70g wiórek kokosowych;
- 40-60g cukru (najlepszy jest trzcinowy);
- płaską łyżeczkę cukru wanilinowego;
- kilka kropli soku z cytryny.
Wiórki kokosowe zalewamy rumem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni (nie dłużej, bo alkohol nabiera gorzkich posmaków). Zlewamy rum z kokosa (można odcedzić sitkiem), filtrujemy przez filtr do kawy i dodajemy pozostałe składniki. Trunek dość szybko dojrzewa.
Robiłem rum kokosowy według przepisu gr000by i nie powiem całkiem całkiem ale ja teraz trochę go zmodyfikowałem.Mianowicie rum po destylacji rozcieńczam wodą kokosową do 40%(można kupić w 0,5l puszkach w markecie) i nie dodaje wtedy wiórek kokosowych reszta (cukier ,cukier waniliowy,limonka ) jak w przepisie.Rum ten ma wtedy według mnie głębszy smak i jest o wiele bardziej klarowny
Awatar użytkownika

pith
400
Posty: 440
Rejestracja: poniedziałek, 30 sie 2010, 12:15
Ulubiony Alkohol: Zioła, owoce
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 40 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: pith »

Mam melasę i cukier nierafinowany i zamierzam nastawić rum.
Niestety nie mam dedykowanych drożdży. Myślałem o użyciu bayanusów.
Czy powinienem nastaw zakwasić?
Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje,
Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.

بطرس
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Nie ma takiej potrzeby.
K.
Obrazek

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: maniek86 »

Smak rumu z tarniną bardzo ciekawy, zaledwie ma kilka dni ale nie omieszkałem spróbować. Szczapki śliwy pięknie oddały kolor i ułożył się to warstwowo, fajnie to wygląda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Bimber forever !!!

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Witam szanowne grono. Chciałbym podpiąć się pod temat, gdyż będę chciał zrobić rum i mam już zakupione pięć kilo melasy i dziesięć kilo cukru trzcinowego. Ale nasuwa się pytanie, ponieważ posiadam dunder po nastawie z 10 kilo rodzynek który był klarowany turbo klarem duo. Czy mogę nastawić na tym rum, czy może lepiej na czystej wodzie. Proszę o podpowiedź i pomoc.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Jak to pierwszy rum, to proponuję na czystej wodzie. Będziesz miał wzorzec ;)
A później hulaj dusza... A dunder zachowaj na przyszłość.
Pozdrawiam,
Waldek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Ale sam wiesz jak to jest. Wpadnie do głowy kolejny pomysł i znów będzie problem. A na chwilę obecną dysponuje dundrem z rodzynek. A z tego co czytałem na forum też jest przepis aby dodać rodzynek

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

To rób na dundrze i podeślij próbkę :mrgreen:
Klasyczny zrobisz później.
Pozdrawiam,
Waldek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Jak jesteś z wawy to osobiście podwioze. Hehe

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Tak, wawa(ldek11) w Puszczy Goleniowskiej :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

No to sprawa dogadana. Jak już będzie gotów dam znać.

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja

imar42
50
Posty: 73
Rejestracja: piątek, 29 kwie 2016, 17:10
Krótko o sobie: Empatia - to dar czy przekleństwo?
Ulubiony Alkohol: Teraz już tylko własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: imar42 »

Slawecki pisze:Dla zainteresowanych. Cena cukru trzcinowego 5,99 w Tesco. Promocja
Skorzystałem z tej promocji i kupiłem 14 kg. Czekam na zwolnienie fermentatora. Może zdążę jeszcze w tym roku... Napiszę tu co mi z tego wyjdzie.
Głowica: Aabratek 60,3mm
Kolumna: 35cm + 45cm + 55cm SMS + OVM
Wypełnienie: Sprężynki pryzmatyczne KO
Zbiornik: 66 litrów
Grzałki: 500W + 1000W + 2000W

Slawecki
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 17 maja 2016, 10:14
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Dobra ruda
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Slawecki »

imar42 mi już ładnie pracuje. Na nastaw 47litrów dałem 10 kilo cukru i 5 kilo melasy trzcinowej. A żeby było ciekawiej dałem jeszcze dwa kilo rodzynek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”