DOMOWY RUM - PRZEPISY

Tu podejmiemy próby otrzymania trunku wilków morskich.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy

Post autor: Rusin »

Nie wiem ile kosztuje bo już nie wędkuje.
Ale raczej będzie z buraków.
In vino veritas, in aqua sanitas
alembiki
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

jakub2001 pisze:Cukier nierafinowany to w dużej części melasa więc zawiera mniej cukru w cukrze.
Powinny dać radę.
Zgodzę się z Tobą, ale w 50%. Ponieważ cukier trzcinowy nierafinowany, jest ciemny i jasny. Jeżeli nastawimy na ciemnym, to może i przerobią, jest tam dużo melasy. Ale jeśli na jasnym to już wątpię. W jasnym, jest bardzo mało melasy, czyli drożdże mogą nie dać rady.


@Rusin jak z buraków, to nawet nie warto nastawiać.
Obrazek

bubbles
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 12 lut 2014, 16:35
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: bubbles »

Witam!
Mam pytanie odnośnie melasy: Czym różni się melasa sypka od tej gęstej "płynnej"? Której używać? Która lepiej się rozpuszcza? Pytam, ponieważ znalazłem sypką i płynną, a różnią się znacząco ceną.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Sucha daje większy aromat. Ale spokojnie możesz używać płynnej, sam na razie na takiej robię.
Rozpuszczalność, mhm..., wydaje mi się, że obydwie dobrze się rozpuszczają. :)
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

RUM ZŁOTY KAWOWY
Do 2 litrów 45-50% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- płaską łyżeczkę płatków dębowych średnio pieczonych;
- kopiatą łyżkę rodzynek, uprzednio sparzonych wrzątkiem;
- karmel z 50g cukru;
- 10-12 świeżych (niezwietrzałych) ziaren kawy.
Wszystkie składniki zalewamy rumem i trzymamy w ciepłym miejscu przez 5-20 dni, w zależności od upodobań smakowych. Po tym czasie zlewamy alkohol i filtrujemy przez filtr do kawy. Trunek dojrzewa niezbyt szybko.

RUM KOKOSOWY
Do 1 litra 35-40% rumu (uzyskanego w dowolny sposób zgodny z własnymi upodobaniami) dodajemy:
- 60-70g wiórek kokosowych;
- 40-60g cukru (najlepszy jest trzcinowy);
- płaską łyżeczkę cukru wanilinowego;
- kilka kropli soku z cytryny.
Wiórki kokosowe zalewamy rumem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni (nie dłużej, bo alkohol nabiera gorzkich posmaków). Zlewamy rum z kokosa (można odcedzić sitkiem), filtrujemy przez filtr do kawy i dodajemy pozostałe składniki. Trunek dość szybko dojrzewa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Ja bym w rumie kokosowym, zamiast soku z cytryny dał sok z limonki. On dla mnie ma bogatszy smak, i nawet lepiej komponuje się w drinkach, niż sok cytrynowy.
Obrazek

Krisso
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 25 lis 2014, 14:24
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Krisso »

Nie śmiejcie się, ale znalazłem na popularnym portalu aukcyjnym melasę trzcinowo-buraczaną, w cenie 17 zł za 2,5 kg, czy z czegoś takiego wyszedłby przyzwoity rum?
W nazwie pisze, że jest dla "ryb i koni" :)))
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: gr000by »

Jak jest tam chociażby trochę buraka to szkoda marnować swój czas - jak melasa na rum, to tylko trzcinowa.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Czarny79
50
Posty: 73
Rejestracja: czwartek, 31 lip 2014, 09:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Czarny79 »

Sprawdziłem przepis na rum kokosowy gr000bego. Leżakuje około miesiąca. Po dodaniu cukru trzcinowego i waniliowego trochę zmętniał, ale podwójna filtracja przez filtry do kawy pomogła. Smak, zapach rewelacja. Próbowało kilka osób - wszystkim smakuje. Polecam przepis!

bakers19
5
Posty: 5
Rejestracja: poniedziałek, 15 gru 2014, 23:20
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: bakers19 »

Witam. Następny ciekawy przepis na forum jak skończę działać z kukurydzą biorę się za rum :) o efektach poinformuje. Pozdrawiam

pepolek
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 30 kwie 2016, 14:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: pepolek »

Witam kolegów,poniżej zamieszczam przepis na rum z tzw melasy koziej:
2,5 l melasy trzcinowej(ok 3,5kg)
4,5-5 kg glukozy
drożdże rum distiller's yeast lub inne do rumu
laska wanilii
150-200 g. wiórków kokosowych
węgiel aktywny w płynie lub granulacie
wszystkie składniki zalać gorącą wodą wymieszać do rozpuszczenia glukozy i uzupełnić zimną wodą do pojemności 25l.Fermentacja następuje dosyć szybko,po ok.5 dniach,blg mojego nastawu zatrzymało się na 3(niecukry). Część nastawu przepuściłem na pot stillu część na aabratku,dla mnie zdecydowanie lepszy był ten z kolumny delikatny,waniliowo-rumowy oczywiście po rozcieńczeniu.

chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: chprzemo »

pepolek pisze: [...]wszystkie składniki zalać gorącą wodą [...]

Drożdże też proponujesz potraktować gorącą wodą? Ja takich rad bym raczej na forum nie dawał bo już na początku pobytu na forum możesz spotkać się z ostrą krytyką :D

ps. Węgla aktywnego też bym nie używał bo może za bardzo oczyścić nastaw....
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

pepolek
5
Posty: 7
Rejestracja: sobota, 30 kwie 2016, 14:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: pepolek »

No drożdże to chyba sprawa oczywista, ale tak masz rację, wszystko oprócz drożdży, węglą użyłem w granulacie, zapach melasy jest bardzo intensywny, tak że po destylacji na pot stillu wychodzi jeszcze bardzo rumowy.

Więcej staranności w pisaniu - MANOWAR

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: A@H@K »

Koledzy od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia mojego pierwszego rumu. Posiadam taki oto zestaw. Obrazek Obrazek
-5l melasy
-5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
-drożdże Turbo rum firmy Prestige

Proszę o podpowiedzi doświadczonych kolegów w jaki sposób skonfigurować nastaw abym mógł po raz drugi nastawić także na dundrze? Dodam, że do dyspozycji mam balon 54l.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

To masz idealny zestaw na ten balon. Ja takie proporcje zawsze robiłem na 2 wiadra 25l. Tylko nie pamiętam czy było 5 czy 6 kg cukru. Ale chyba 6kg. Taki zestaw 7.26 kg melasy i 6kg cukru dawało mi idealne 26 blg w około 50l nastawie.

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Szlumf »

Melasa może się różnić zawartością cukru. Bezpieczniej rozpuścić w wodzie melasę, zmierzyć blg i dodać odpowiednią dla docelowego blg ilość cukru. Jeżeli pełna dawka cukru może dać zbyt duże blg początkowe to dodawać cukier na raty w trakcie fermentacji.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Ja bym jeszcze dodał połowę mniej drożdży niż zaleca producent, drożdże turbo zawsze pozostawiają gorszy smak, więc lepiej dac mniej, a niech długo Popracują

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Akurat ta melasa Black Treacle chyba się nie różni i u wszystkich producentów jest podobnie. Ale oczywiście jak najbardziej jest wskazane użycie cukromierza.

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: A@H@K »

Oczywiście cukromierza użyję (26blg?). Połowa paczki drożdży.
Cukier do melasy tylko trzcinowy rozumiem? - inwertować?
Trochę wybiegnę do przodu... Czy gdy już będę miał dunder to następnym razem używać też cukru trzcinowego czy robić inwert z białego?

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Ja tam zawsze dawałem tyle drożdży ile zaleca producent. Melasa to dość odporny materiał wiec na tym akurat nie ma co żałować. Cukru nie inwertuj i dawaj tylko trzcinowy, demerara albo Muscovado. A jak już się uparłeś na ten dunder to na pierwsze nastawu nie dawaj go za dużo, zacznij od 25-30 %. Potem ewentualnie będziesz dodawał więcej. Ja przestałem robić rum z dundrem ale na dundrze robiłem recykling. Do całego dundru co został po gotowaniu dawałem zwykłego białego, tyle żeby było 26 blg i ponownie fermentowałem. I wychodził całkiem fajny rum recyklingowy a potem z niego robiłem albo Canadian Spiced albo kokosowy :) Przepisy są na forum.

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: A@H@K »

Właśnie takiej odpowiedzi potrzebowałem. Dziękuję. Zrobię tak jak radzisz.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Nie przesadzaj, zarówno bajanusów jak i cobra rum dawałem pół i wszystko działa. Niejednokrotnie chłopaki pisały, że drożdże turbo zostawiają ostry posmak, ja sam to sprawdziłem i potwierdzam

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

Ostry posmak destylatu to raczej przed lub pogon. Robiłem na cobrach kilka razu i nigdy nie wyszedł piekący destylat. A po to są turbo żeby było turbo :)

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Sprawdź sobie, że jeśli dasz mniej drożdży i będą pracowały powoli, otrzymasz lepszy i bardziej aromatyczny trunek, wiele osób o tym pisało

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

A to nie tak że drożdże się namnażają w nastawie ;) dopóki mają tlen a dopiero potem biorą się za konsumpcję słodyczy? Robiłem i tak i tak, nie zauważyłem żadnej różnicy w destylacie. Jedynie okres fermentacji się wydłużał przy mniejszej ilości drożdży.

Edit:

Ja to bym się raczej skupił na temperaturze w jakiej fermentuje nastaw niż na ilości początkowej drożdży. Bo to już na pewno ma znaczenie czy fermentowałeś w 15 stopniach czy 22 stopniach, mówię oczywiście o temperaturze otoczenia.

scrabie
100
Posty: 110
Rejestracja: czwartek, 14 sie 2014, 09:34
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: scrabie »

Oczywiście, że ma znaczenie, ja zawsze fermentuje w niskiej. Drożdże się namnazaja niezależnie od tego czy dasz pół paczki, czy całą. Ja generalnie nie jestem zwolennikiem drożdży turbo do smakówek, bo mają wpływ na smak destylatu. Lepiej na normalnych drożdżach, powoli i cieszyć się smakiem. Wysłałem kamalowi próbkę destylatu jabłkowego z dębem i ma ostry posmak, był robiony na drożdżach turbo. Destylat na bayanusach był zdecydowanie łagodniejszy. Nie mniej jednak, autor tematu zrobi jak uważa.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: boxer1981228 »

A jeszcze lepszymi drożdżami są DistilaMax SR :) Sprawdziłem i polecam ;) http://destylacja.com/pl/p/DistilaMax-SR/2036

A@H@K
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 29 cze 2015, 09:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Passport Scotch whisky
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: A@H@K »

-7,26kg melasy trzcinowej
-5kg cukru trzcinowego nierafinowanego
dopełnieniem do 45l
blg 27, więc dodałem jeszcze 5l wody i jest 21blg - pół paczki drożdży i już chłopaki pracują.

Czy dodać jeszcze syropu z cukru trzcinowego aby podnieść blg do 26? Czy może tak pozostać?
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: seneka »

Z drożdżami jest tak że lepiej jeśli jest ich za dużo niż za mało. Nie bez kozery w piwowarstwie domowym istotna jest wielkość startera do poszczególnych gatunków piw. Kluczowa oczywiście jest teperatura fermentacji lepiej ciut za niska niż za wysoka. Ewentualnie podnosi sie powoli temeraturę po paru dniach fermentacji żeby drożdże zjadły to co miały zjeść :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

@A@H@K może tak pozostać. :D
K.
Obrazek

Ziemniaq
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 25 cze 2016, 12:26
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Ziemniaq »

Witam!
Mam pewną zagwozdkę ze swoim rumem. Robiłem go według przepisu RUM I.
Nastaw zrobiłem 22 czerwca i dałem go do w miarę ciepłego pomieszczenia. Dzisiaj jest 25 czerwiec i zauważyłem, że drożdże jakoś słabiej pracują. Zawsze było bąbelków od cholery i wszechobecna piana. Nastaw był w baniaku 20l przykrytym tylko gazą, żeby muszki się nie dostawały. Sprawdziłem cukromierzem i jest na samej górze (0 BLG), 22 czerwca było 22 BLG. Właśnie nie wiem o co chodzi, bo drożdże miały pracować tydzień, a powoli słabną. Czy to przez temperaturę w tym pomieszczeniu (drożdże padły), czy przez brak cukru, a może przez to, że drożdże miały pracować tydzień na nastawie 25l, a ja miałem 18-19l? Mam się czymś martwić, czy wszystko jest na dobrej drodze?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Poprostu drożdże już zjadły cukier, i wszystko jest na dobrej drodze. ;)
Nie masz powodów do zmartwień ;).
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pointer »

Witam. Czy ktoś może używał takiego cukru? Czy może jest to melasa? Jest ciemniejsza i bardziej zbita i o wiele bardziej aromatyczna niż ciemny cukier brązowy tzw. "Dark Brown Sugar" Mam tego sporo i nie wiem za który przepis się zabrać. Dzięki za wszelką pomoc. Obrazek

Pozdrawiam, P
Pozdrawiam,
P

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Co by to nie było, to wyjdzie pachnący lub bardzo pachnący rum :ok:
Zrób nastaw do 24° Blg i jakieś wolniejsze drożdże. Odradzałbym turbo.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pointer »

Nastawiłem 25 litrów z 6 Kilogramów "Molasses" i 900g black treacle (2 puszki po 450g). Całość 22BLG drożdże Coobra RUM. Destylować raz czy dwa razy? Wcześniej rektyfikowałem tylko cukrówki więc proszę o rady doświadczonych psotników ;)
Pozdrawiam,
P
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2367
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Kamal »

Możesz raz z dobrym cięciem frakcji, i bez pośpiechu. A jeśli uznasz, że Ci nie podchodzi, to puścisz drugi raz. :-)
K.
Obrazek

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: silvio2007 »

Po pierwszym razie kolego Pointer cudów się nie spodziewaj od razu. Ja zawsze destyluję jeden raz ale po rozcieńczeniu do 40-45% musi sobie "odpocząć". Dopiero po około dwóch tygodniach łapie smak rumu, wcześniej to zwykły bimber. Moim zdaniem warto nastawiać kolejny nastaw na dundrze z poprzedniego nastawu.
Awatar użytkownika

narciasz
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 20 maja 2017, 17:06
Krótko o sobie: Jak w każdym są we mnie pierwiastki gówna i złota - chociaż dziś, złoto dominuje.
Ulubiony Alkohol: Nalewka Trisz Divinis: https://images82.fotosik.pl/578/62cb12fae9038563.jpg
Status Alkoholowy: Wynalazca
Podziękował: 2 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: narciasz »

Jeden gustuje w córce, a inny w teściowej - wszak obca! Pamiętam Rum o nazwie "Porto Rico" węgierski, 1.5 litra, osiągalny w "Baltonie". Miał 75 koni. Po "Musztardówce" rozwiązywał język. Po dwóch miękły kolana, a po trzech paraliżował. Eh byli czasy... i komu to przeszkadzało? Ale... to se vrati, jak ruszy mój doskonały produkt w postaci "Merry crokied eyes".

Życzcie powodzenia!
Awatar użytkownika

Pointer
10
Posty: 14
Rejestracja: czwartek, 10 mar 2016, 22:08
Krótko o sobie: Jestem sobą :)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: Pointer »

Witam. Wczoraj wszystko poszło do aparatu. Stanęło na 1 blg. Gotowałem w kegu z elektryczną grzałką, 30 cm rury plus głowica od aabratka, w środku 20 cm sprężynek miedzianych. Odbiór przy mocy 1 KW i całkowicie otwartym zaworku. Wylałem pierwsze 100 ml, następne 250 ml w osobną buteleczkę, w kolejną nalałem około 200 ml i dopiero podstawiłem naczynie na serce. Serca odebrałem 2,8 L butelką 350 ml (każdą sprawdzałem i jak pasowała to zlewałem do głównego naczynia) i przy temperaturze około 95 stopni w kegu zakończyłem, bo zaczęło lecieć ostrzejsze. Resztę wraz z 200 ml z początku procesu przeznaczyłem na spirytus. Serce rozcieńczyłem do 40 procent wodą źródlaną nisko-mineralizowaną (80mg/L). Nie zabieliło się, zapach z nóg nie zwala..trochę rum przypomina, ale jak napisał wyżej kolega silvio2007 na razie bardziej bimber, ale zajrzałem dzisiaj i lekko opalizuje. Czy to normalne i minie, czy czeka mnie druga destylacja? Napiszcie proszę też słowo czy dobrze prowadziłem proces. Dzięki.
Pozdrawiam,
P

wawaldek11
2500
Posty: 2912
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Post autor: wawaldek11 »

Ja odbieram na początku kropelkowo przedgony i dopiero gdy zapach destylatu jest ok, to zaworek na maksa - ja akurat zakręcam go :)
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastaw na Rum”