Teraz jest środa, 23 maja 2012, 17:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: DOMOWE SKALOWANIE AREOMETRÓW.
PostPostNapisane: sobota, 24 sty 2009, 20:54 
Tematy: 2
DOMOWE SKALOWANIE AREOMETRÓW. Chciałbym przybliżyć zagadnienie pewnych ciekawych przyrządów, których my używamyNa co dzień w naszym hobby. Są to – ALKOHOLOMIERZE I CUKROMIERZE. Pierwszy służy do mierzenia zawartości procentowej alkoholu w danym płynie.Drugi do mierzenia zawartości cukru, np. w nastawie winnym. Jak zbudowane są te proste miernik,i każdy wie, ale mało kto wie, że w tej rurce szklanejw której są ołowiane kuleczki i karteczka z podziałką, ta karteczka – rulonik, lubi się bardzo przesuwać w różne strony. Raz w dół, raz do góry, co przekłamuje nam później nasze odczyty.Zdarzyło mi się raz że podziałka była przesunięta, aż o osiem kresek! Podaję więc prosty sposób, na wyskalowanie naszych prostych mierniczków. Wlewamy do menzurki wodę o temp. 20 st. – ważne żeby była to właśnie ta temp.Możemy ja zmierzyć naszymi termometrami.

Do płynu wkładamy delikatnie cukromierz, lub alkoholomierz. Miernik powinien delikatnie pływać, nie opierając się też o dno naczynia. Umieszczając wzrok na wysokości lustra płynu odczytuje się wartość stężenia,- cukru, alkoholu,- według wskazań menisku górnego. W naszym przypadku odczyt powinien wskazywać 0 . Jeżeli są odchyłki możemy je skorygować w bardzo prosty i skuteczny,- w 90 % sposób. Mianowicie, bierzemy nasz mierniczek i jeżeli stwierdzamy że kartka jest przesunięta,Np. o dwie kreski do góry, Należy odczekać aż wylecą wszystkie bąbelki. Wtedy można dokonać próbnej kontroli.próbujemy przesunąć ją, poprzez delikatne pukanie o kuchenny blat, na którym położona jest kuchenna ściereczka. Pukamy tak długo, zdecydowanie, ale niezbyt mocno,- aż karteczka ze skalą przesunie się w wyznaczone miejsce. Dobrze jest zrobić sobie cienkim mazaczkiem kreskę do którego miejsca ma to się przesunąć. OdCzasu do czasu wkładamy miernik do menzurki i patrzymy czy jest już perfect. UWAGA!! PAMIĘTAJMY ŻE MIERNIKI TE, SĄ ZROBIONE Z BARDZO DELIKATNEGO SZKŁA I SĄ BARDZO KRUCHE. NAPRAWDĘ LUBIĄ SIĘ TŁUC, PRZY PIERWSZEJ LEPSZEJ OKAZJI. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tytuł: Re: DOMOWE SKALOWANIE AREOMETRÓW.
PostPostNapisane: niedziela, 25 sty 2009, 14:26 
Witam, jeśli mogę się wtrącić, to areometr do alkoholu który wskazywałby 'o' na wodzie (powinna być destylowana) byłby o marnej dokładnośći. Dobre areometry są w wąskich zakresach przewidywanych do określonych pomiarów. Lepiej sprawdzić wskazania areometru na pewnym 95% spirytusie, albo porównać go ze wskazaniami innego pewnego areometra.
Pozdrawiam longink1.

PostPostNapisane: niedziela, 25 sty 2009, 20:11 
Przecież woda nie ma sama w sobie % ,a więc co ma wskazać ?
Ja miałem wiele areometrów np. dwa takie i jeden wskazywał "0" w wodzie 20 stopni a drugi 8 %.
Fajnie by było kranówę lać prosto do destylowania.
Jest to prosty sposób na wyskalowanie ? Jak chcesz to proszę zrobić test i kupić spiryt 95 i zbadać , a następnie na wodzie.
Tylko szkoda kasy na spyryt. :D

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 sty 2009, 07:50 
Witam, Kolego żle mnie zrozumiałeś, ja mówię że areometr o skali 0 - 100 wyskalowany w procentach objętościowych zawartości alkoholu w wodzie, będzie po prostu mało dokładny. Natomiast przytoczony przez Kolegę areometr który wskazywał (8%), to w rzeczywistości wskazywał aktualny ciężar właściwy tejże wody, w danym punkcie skali tego areometru.
Podai proszę długść twojego areometru, i średnicę grubszej jego części.Dobry areometr powinien być dość długi.
Pozdrawiam longink1.
P.S. jeśli już chcesz w taki sposób skalować areometr, to skaluj go w ośrodku takim do jakiego będzie służył. Nie będziesz chyba sprawdzał czy woda ma kilka procent alkoholu, ale o wiele wyższą 30 - 45% i do 96%.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 sty 2009, 10:45 przez longink1, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 sty 2009, 09:35 
Kolego login proszę SOBIE zakupić parę takich urządzeń i sprawdzić POMIARY ?

Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 sty 2009, 14:38 przez bodzio.1974, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 sty 2009, 11:13 
Wspomniałeś Kolego @bodzio1974 że miałeś kilka areometrów, a czy nie wystarczy jeden a dobry???.
Proszę wejdż na stronę www Conbest.pl tam w ostatniej pozycji alkoholomierzy o skali od 0 do 100 podana jest wartość jednej kreski podziałki ( 2 ) - co oznacza dokładność pomiaru, i porównaj z tymi o poszczegulnych zakresach ( 0,1 ). Porównaj także długość (380 mm ) z tym którego używasz, - wnioski wysnuj sam.
Z pozdrowieniami longink1.

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 sty 2009, 14:49 
Nie widzę nic złego by kolega longin zrobił sobie zakup z wymienionej przez Siebie strony oraz własnego zdania w tej materii.
Ja używam prostych urządzeń za parę groszy , które często trzeba skalować.
Jestem zadowolony ze zrobionych przez siebie pomiarów, tak jak i inni znajomi, których raczyłem poczęstować , a którzy profilaktycznie sami sprawdzali zawartość % w naszym hobby.
Polecam ten sposób innym zapaleńcom, a jak ktoś ma manię labolatoryjną, to i tak nic tu nie wskóram.

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 sty 2009, 15:17 
Po to jest forum aby wypowiadać swoje opinie, ale nie znaczy to, że inni mają podzielać ten pogląd. Jeśli jednak masz inne zdanie to nie trzeba wrzeszczeć, bo duże litery to krzyk, a pogrubione duże litery to wrzask. Sugerując początkującym forumowiczom taki sposób skalowania ( "0" na wodzie ) po prostu wprowadzasz ich w błąd, bo areometr o zakresie 0 - 100% skalowany w wodzie na "zero" przy pomiarze 95% alkoholu będzie miał błąd około 3% (trzech kresek skali). Oczywiście nie ma to żadnego wpływu na właściwości organoleptyczne trunku.Ja ze swej strony uważam temat za wyczerpany.
Pozdrawiam longink1.

PostPostNapisane: poniedziałek, 26 sty 2009, 20:52 
Cieszę sie że Twoja wiedza w tym temacie została wyczerpana . Jest to mój temat i nie zamierzam go zamykać
Poczekajmy na wyniki badań, naszego profesora mimy ? - autorytetu forum.
Ja swoje wyniki podałem na swoich tanich areometrach , proszę podać swoje doświadczenie i tu zamieścić.
Nie mam nic przeciwko abyśmy razem opracowali własną teorię skalowania na wodzie.

PostPostNapisane: piątek, 27 lut 2009, 13:27 
Tematy: 14
Muszę tu też dołożyć swoje 5gr.
Oczywiście kolega Longin ma rację, na stronie którą wskazał można kupić super dokładny alkoholomierz a nawet kilka, pytanie tylko: po co?
Zaintrygowany tematem zajrzałem do swoich alkoholomierzy, mam dwa
1. nowy, maly i zgrabny L-15cm skala 0-90
2. większy i niezgrabny L-30 cm skala 0-100 (kupiony za czasów Gierka)

Obydwa zanurzyłem w wodzie o temp. 20stC i obydwa jak jeden mąż pokazały (wcześniej nie wiedziałem :idea: ) Ludzie! woda ma 0% etanolu :hahaha: :hahaha:

pozdrawiam Bogdan

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1