Witam. Kolejne pytanie z cyklu jak to zrobić? Dotyczy Porto, więc nie wiem czy to dobry dział. Z tego co wiem Porto to wino wzmacniane winiakiem. aby nie gniło w beczkach na statku. Czy ktoś próbował otrzymać porto domowym sposobem ? Mam 2 balony domowego wina 40 l i 20 l z czystych winogron (bez dodatku wody) nastawionych na deserowe. Mniejszy chcę przedestylować, aby wzmocnić nim wino z drugiego dodając wiórków dębowych. Co poza winiakiem powinno się dodać ?
Latem robiłem wino a'la porto, tzn. - 4 x bycza krew - cukier ( nie pamiętam ilości ale chyba 600 g ) - 7 zielonych orzechów włoskich - 0,5 l spirytusu.
Orzechy tniemy na ćwiartki zalewamy winem, spirytusem i cukrem Wyszło pyszne, ale mimo wszystko to nie prawdziwe Porto
Więc moje pytanie, czy ktoś kiedyś próbował zrobić prawdziwe?
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano wtorek, 29 lis 2011, 14:17 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Parę lat temu miałem okazje próbować Porto w okolicach mieście Oporto i jest to podobnie jak w Polsce z wódką, każda firma inny smak, a próbowałem różne.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości