DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 160
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: waz_2000 » wtorek, 19 lut 2013, 15:48

pawel-bob pisze:
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:


Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.



Chyba nikt jeszcze go nie próbował, ja mam ochotę ale czasu brak...
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » wtorek, 19 lut 2013, 17:54

Robiłem według tego przepisu- ściema. Nastawiłem na Fermiolach, ładnie ruszyły, ale pracowały dzień. I tak musiałem dodać cukru. Jak chcesz się bawić zbożem, to słód albo enzymy.


renevan
30
Posty: 39
Rejestracja: czwartek, 12 kwie 2012, 11:05
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: renevan » wtorek, 19 lut 2013, 18:50

Ja również ostatnio robiłem whiskey z tego przepisu i muszę przyznać że nie wyszedł mi całkiem. Nie postępowałem zgodnie z przepisem ponieważ postanowiłem wykorzystać enzymy zawarte w słodzie i zatrzeć resztę skrobi.
Za pierwszym razem zacier się zepsuł -po prostu tak śmierdział że odór powaliłby słonia. Myślę że przyczyną niepowodzenia były kiełki i korzonki które to wyglądały tak sugestywnie robaczywie w zacierze że aż się chciało :womit: ,podejrzewam że one mogły szybciej zacząć gnić i wydzielać smród...
Drugi zaś przygotowałem niezwykle starannie i po zacieraniu przefiltrowałem otrzymując idealnie klarowną ciecz o zawartości cukru 10 Blg. Fermentowało to sobie jakieś 3 dni na fermiolach i stwierdziwszy że ustaje postanowiłem dodać kilo cukru.
Po wszystkim otrzymałem 0.7l spirytusu z czego odejmując teoretyczną ilość alkoholu utrzymanego z cukru (1kg) wynika jasno że z całej tej zabawy z kukurydzą otrzymałem 200ml spirytu.
"Bimber zawsze będzie bimbrem! Pędzić go można z szaleju, pokrzywy, rybich łusek i starych sznurowadeł! Dawaj szklankę bo kolejka czeka" Zoltan
Wszystko co piszę jest tylko i wyłącznie wytworem mojej bujnej wyobraźni.


Zbyszek T
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » wtorek, 19 lut 2013, 18:52

pawel-bob pisze:
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:


Poprosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o komentarz do tego przepisu.


Wszytko byłoby w miarę ok.
Tylko chyba kiełkowanie tej kukurydzy trzeba by przeprowadzić w naczyniu z płaskim dnem, żeby warstwa za gruba nie była.
Po wykiełkowaniu, trzeba w miarę możliwości oddzielić korzonki i ziarno wysuszyć w niskiej temperaturze, żeby nie zabić enzymów.
Później drobno ześrutować.
I następnie zrobić zacieranie jak ze słodu jęczmiennego - tzn. 62*C przez 60 - 120 miut, albo do negatywnej próby jodowej.


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » środa, 20 lut 2013, 18:11

Kiełkowanie kukurydzy to koszmar, ciężko to dobrze zrobić w domu. Ja nabyłem słaby towar, było w nim dużo uszkodzonych ziaren, a te całe nie kiełkują równo. Jedne miały wąsy na 7cm. a inne dopiero pękały. Do tego zapach daleki od ideału. Zrobiłem inny nastaw wg. Wujka Jessego i muszę powiedzieć że to całkiem dobra imitacja burbona, ale dopiero po czwartej fermentacji z śrutą kukurydzianą. Robił ktoś Wujka na glukozie?


Zbyszek T
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » środa, 20 lut 2013, 19:35

Moim zdaniem, jak sobie przeliczysz te 3 nastawy i że dopiero 4 Ciebie zadowalał, to znacznie taniej będzie kupić słód jęczmienny i zrobić Whiskey jak należy.
Za kg słodu pilzneńskiego ze śrutowaniem zapłacisz 5 PLN.
I cały proces wymaga tak naprawdę tylko termometru.


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » środa, 20 lut 2013, 20:59

Śrutę kukurydzianą kupiłem raz, 10kg-15zł. Materiał z pierwszych gotowań to świetna surówka do dalszej obróbki na kolumnie. Nastaw kolejny raz pracuje i zapowiada się dobrze. Co do słodu to racja, ale nie mam jeszcze odpowiednio dużego naczynia i taboretu gazowego. Jak się w to zaopatrzę, to na pewno spróbuję zrobić prawdziwą whisky.


Zbyszek T
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » środa, 20 lut 2013, 21:57

Bierzesz dowolne naczynie dostosowane do kontaktu z żywnością - wiadro plastikowe, fermentor, gar emaliowany lub z nierdzewki, lodówkę turystyczną - co tam wynajdziesz.
Wlewasz wody w ilości 3 x ilość słodu. Wodę wlewasz taką gorącą, żeby po przelaniu temperatura wynosiła 65*C.
Wsypujesz słód powoli mieszając - mi się sprawdzało mieszanie mikserem kuchennym, tak żeby grudek nie było.
Naczynie opatulasz dokładnie kocami, kołdrami, co tam masz, żeby trzymało temperaturę w okolicy 60-62*C.
Zostawiasz opatulone na 90 minut.
I sprawa zakończona.
Dalej albo:
- fermentacja - destylacja z gęstym
- fermentacja - filtracja - destylacja rzadkiego
- filtracja - fermentacja rzadkiego - destylacja rzadkiego

I materiał na Łyche idealny...


puzon
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 7 gru 2011, 14:21
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: puzon » środa, 20 lut 2013, 22:41

Chciałbym zatrzeć na raz jakieś 80l, żeby po drugim gotowaniu mieć te parę litrów dobrego "serca". Można się bawić, ale ja nie mam nawet jak podgrzać tyle wody na raz.


Zbyszek T
50
Posty: 60
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 21 lut 2013, 07:13

No to nawet lepiej.
Grzejesz wode w czajniku i dolewasz do beki. Aż uzbierasz odpowiednią ilość i temperatura spadnie do 65*C.
I dalej normalnie...
Wsypujesz słód powoli mieszając, beczke opatulasz kołdrami, kocami.... itd...


Tutaj masz tą metodę opisaną jako zacieranie infuzyjne (jednotemperaturowe):

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Proste jak jeb..nie :ok:


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: markus383 i 0 gości