@
sheep.adm, czytam te twoje posty i niestety nie mogę obok nich przejść obojętnie. Twój opis tworzenia whisky to kompletne pomieszanie z poplątaniem. Albo robisz whisky albo napój whiskopodobny, tu nie ma kompromisów
Zaczniemy od początku:
sheep.adm pisze:Proponowałbym pójść na kompromis.
Nie
albo robi się whisky lub whiskey albo... tak jak pisałem wyżej.
sheep.adm pisze:zagrzewamy wodę
do temperatury zgodnej z wybranym przez nas procesem słodowania chyba zacierania??.
No, to jaki proces ty wybrałeś, bo chyba nie dekokcyjny
sheep.adm pisze:Wynik kontroli BLG może być najróżniejszy proponuję w celu oszczędności czasu i kosztów przepędzania
dodać cukier do wartości 30 BLG (0,3kg/l) w dwóch dawkach odlewając cześć nastawu i uzupełniając go cukrem.
Chyba żartujesz
Robisz whisky czy napój whiskopodobny
sheep.adm pisze:Gdy skarmimy drożdżami cały cukier
Cuś chyba na odwrót
sheep.adm pisze:destylujemy do tak zwanego spodu, czyli do momentu osiągnięcia 100°C i parowania wody.
Uzyskany w ten sposób wyrób nie poddając rozcieńczaniu wlewamy go gąsiora z surowymi płatkami dębu.
Tak wykonany trunek leżakuje w zależności od grubości płatków 7 -14 dni, po czym odlewamy alkohol i destylujemy ponownie.
I co
Nie dzielisz na frakcje
sheep.adm pisze:Jakość jest gorsza, cukier daje bimbrowy posmak
A we wcześniejszym poście napisałeś:
sheep.adm pisze:pragnąłem skonsultować swój pomysł na owy trunek, który po kilkunastu próbach jest wyśmienity.
Więc jak to jest w rzeczywistości
sheep.adm pisze:cukier dodajemy w dawkach - stopniowo w miarę destylacji a nie na raz
Znowu coś pokręciłeś, chyba w czasie fermentacji
sheep.adm pisze:Szanowne grono zapewne wie, że wydajność teoretyczna z tony ziarna kukurydzy to około 350 l, więc nietrudno obliczyć ze z 12kg powinno teoretycznie być 4,2l, co w nastawie 30l powinno dać BLG na poziomie 23.
Tego to już kompletnie nie rozumiem
Możesz wyjaśnić co miałeś na myśli
Żeby w nastawie znalazło się 4,2 l czystego alkoholu, drożdże musiałyby przerobić ok. 8,4 kg cukru. Taka jego ilość w nastawie 30-litrowym daje blg na poziomie 27.
No i dalej nie rozumiem co chciałeś tymi wyliczeniami przekazać.
sheep.adm pisze:szanuję wszystkich, którzy nastawiają 30 l i otrzymują 0,7 l gotowego wyrobu.
No to mnie musisz mocno szanować, bo z 30-litrowego zacieru, bez dodawania cukru, uzyskuję średnio 3 litry dobrej whisky nie licząc pogonów