DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
-
Autor tematu - Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
No, to jeszcze jeden przepis na "kukurydziankę" znaleziony na amerykańskich stronach,.
Oczywiście zaadaptowany do naszych potrzeb.
CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)
6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej
3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody
Wodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.
W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.
Oczywiście zaadaptowany do naszych potrzeb.
CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)
6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej
3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody
Wodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.
W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Serdeczne dzięki Kolego radius . Ten ostatni przepis bardzo mi pasuje. Chociaż postaram się poeksperymentować też z pozostałymi (jak zdobędę dobry surowiec). Muszę też przyznać, że te sposoby na zacieranie ziarna to już inny poziom trudności niż np. nastawy owocowe, ale takie trudności do sama radość. Może nawet uda się zrobić jakiś zacny trunek.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Właśnie wróciłem z wycieczki do młyna wodnego ze świeżym zapasem śruty kukurydzianej, mąki żytniej i mąki pszennej więc w przyszłym tygodniu biorę się za zacieranie i produkcję oryginalnej łychy Tym razem spróbuję zrobić Jacka Danielsa.
Mój syn powiedział, że tylko ta łycha mu smakuje więc siła wyższa...
Może i beczkę dębową mi zafunduje
Efekty nie omieszkam opisać
Mój syn powiedział, że tylko ta łycha mu smakuje więc siła wyższa...
Może i beczkę dębową mi zafunduje
Efekty nie omieszkam opisać
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Mam wieeelką chęć nastawić na próbę jeden z przepisów na whisky, ale zastanawiam się gdzie w PL można kupić węgiel drzewny klonowy ?
Wszystkie składniki bez większego problemu można zakupić, ale informacji gdzie zakupić węgiel nie znalazłem ...
Może ktoś z szanownych kolegów pomoże ?
Wszystkie składniki bez większego problemu można zakupić, ale informacji gdzie zakupić węgiel nie znalazłem ...
Może ktoś z szanownych kolegów pomoże ?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Pamiętajmy że geneza rudej wódy na myszach, ma korzenie podobne jak nasz bigos,pierogi czy inne cuda typu bimber.
Nie musicie na siłę naśladować Jacka,
Smak się wysublimował, Ludziom posmakowało,
Twórzmy coś swojego.
Kto wie,,,,może domowa łycha pana X okaże się kiedyś naprawdę zacnym wspaniałym trunkiem.
Tak wszystkie słynne marki powstawały.
Powiem wam szczerze że potęga jest w leżakowaniu.
Kto wie.... może stara malutka beczułka po śliwkowym winku bądź nalewie będzie prekursorem nowego?
Nie musicie na siłę naśladować Jacka,
Smak się wysublimował, Ludziom posmakowało,
Twórzmy coś swojego.
Kto wie,,,,może domowa łycha pana X okaże się kiedyś naprawdę zacnym wspaniałym trunkiem.
Tak wszystkie słynne marki powstawały.
Powiem wam szczerze że potęga jest w leżakowaniu.
Kto wie.... może stara malutka beczułka po śliwkowym winku bądź nalewie będzie prekursorem nowego?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
@gotiger, a może wystarczy dodać do destylatu parę kropel syropu klonowego jak w jednym z przepisów Trudno będzie zdobyć węgiel klonowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprodukować go samemu. Wystarczy stary gar i ognisko. No i oczywiście szczapy drewna klonowego.
Ja zakupiłem ostatnio syrop klonowy nr 2 (ten ciemniejszy) i przeprowadzę próby organoleptyczne z jego dodatkiem.
Ja zakupiłem ostatnio syrop klonowy nr 2 (ten ciemniejszy) i przeprowadzę próby organoleptyczne z jego dodatkiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
rozrywek, jak najbardziej masz rację, ale 1-szym razem chciałem zrobić wg przepisu.
Mając jakiś punkt wyjściowy (smakowy), można później sobie eksperymentować
radius, z zakupem syropu klonowego nie powinno być raczej większego problemu (trzeba będzie poszukać).
Co do własnej produkcji węgla drzewnego, to przeszło mi coś takiego przez myśl.
Z tego co poczytałem, popatrzyłem, nie jest to większa filozofia
Mając jakiś punkt wyjściowy (smakowy), można później sobie eksperymentować
radius, z zakupem syropu klonowego nie powinno być raczej większego problemu (trzeba będzie poszukać).
Co do własnej produkcji węgla drzewnego, to przeszło mi coś takiego przez myśl.
Z tego co poczytałem, popatrzyłem, nie jest to większa filozofia
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Gotiger- syrop jest w Almie, Delimie i Realu, podejrzewam że w innych większych sklepach też.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 196
- Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Zygmunt, a czy np. taki z Reala nie będzie oszukany/rozwodniony ?
Jakoś straciłem całkowicie do tego marketu zaufanie. Po kupnie znanych produktów w tymże sklepie, mocno zastanawiałem się co z nimi zrobić.
Co do Almy czy Delimy nigdy tam nie byłem jeszcze. Może trzeba będzie te sklepy odwiedzić
A może sam już kupowałeś kiedyś syrop klonowy i możesz coś polecić ?
(marka, producent itp)
Jakoś straciłem całkowicie do tego marketu zaufanie. Po kupnie znanych produktów w tymże sklepie, mocno zastanawiałem się co z nimi zrobić.
Co do Almy czy Delimy nigdy tam nie byłem jeszcze. Może trzeba będzie te sklepy odwiedzić
A może sam już kupowałeś kiedyś syrop klonowy i możesz coś polecić ?
(marka, producent itp)
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Syropy są produkowane poza Polską i tam konfekcjonowane, więc opakowania na bank nie były ruszane. Ja kupuję do naleśników, jakichś wyraźnych różnic miedzy markami nie dostrzegłem. Kupuje tai, jak jest- bo i tak zazwyczaj nie ma wyboru.
Narobiłeś mi smaka, przejadę się do Almy:P
Narobiłeś mi smaka, przejadę się do Almy:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 170
- Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa - okolice
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Na homedistiller też jest 12% słodu i 8% żyta przy przepisie na Jack Daniels:
Recipe consists of 80% corn, 12% malted barley, 8% rye, yeast, and iron-free spring water
Recipe consists of 80% corn, 12% malted barley, 8% rye, yeast, and iron-free spring water
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
-
- Posty: 56
- Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: płock
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Witam. Czy któryś z kolegów próbował robić w/g przepisu w którym kukurydza była kiełkowana w worku jutowym?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 mar 2012, 21:45 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post niestarannie napisany.
Powód: Post niestarannie napisany.
-
- Posty: 56
- Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: bimberek
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: płock
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje mojego zacieru z kiełkującą kukurydzą. Smak o wiele bardziej wyrazisty niż z przepisu wujka jessego. Tylko z wydajnością trochę lipa, wyszło około 2L 75% typowego na whiskey, 0.3L przedgonu i 1.5l pogonu.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 kwie 2012, 23:24 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Wczoraj zrobiłem zacier z przepisu na Jacka Danielsa, zobaczymy co z tego wyjdzie. Następny zacier zrobię jak z przepisu, ale dodam cukru dla zwiększenia ilości urobku i porównania smaku oryginalnalnego i z cukrem.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 maja 2012, 12:57 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki, interpunkcja
Powód: literówki, interpunkcja
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Koledzy zastanawiam się na jeszcze jedną rzeczą. W przepisie na Jacka, jak i w oryginalnym procesie produkcji Tennessee Whiskey konieczne jest filtrowanie przez węgiel drzewny klonowy. W Polsce raczej trudne będzie znalezienie klonu cukrowego, który jest do tego wykorzystywany. Co myślicie nad wykorzystanie zwykłego węgla drzewnego do grilla ?
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
No i niestety przepis na Jacka poleciał do mumina, całe 25l zacieru poszło w piach Przy zacieraniu nie miałem próby jodowej, z 20L wykapało może 400ml wszystkiego ;( Następna próba odbędzie się w beczę 65L ( czyli ok 10kg zbóż ), zacieranie z próbą jodową oraz odpowiednim ph i z dodatkiem enzymów.
Pytanie odnośnie odpowiedniego pH przy zacieraniu. Czy można zakwasić całość kwaskiem cytrynowym czy trzeba używać czegoś innego ?
Pytanie odnośnie odpowiedniego pH przy zacieraniu. Czy można zakwasić całość kwaskiem cytrynowym czy trzeba używać czegoś innego ?
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 519 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
Kol. papo a po co wylałeś dunder po destylacji
Trzeba bylo zostawić płyn (a jak miałeś to dodać resztki ziaren z zacieru)
dolać syropu z cukru, dosypać śruty z kukurydzy ewentualnie dolać wody
(dla większej ilości i odpowiedniego blg) i zadać "fermiole", przefermentować
i puścić na rurę
Oj zacny trunek wychodzi Sam tak zrobiłem i mogę polecić...
Pozdrawiam
Trzeba bylo zostawić płyn (a jak miałeś to dodać resztki ziaren z zacieru)
dolać syropu z cukru, dosypać śruty z kukurydzy ewentualnie dolać wody
(dla większej ilości i odpowiedniego blg) i zadać "fermiole", przefermentować
i puścić na rurę
Oj zacny trunek wychodzi Sam tak zrobiłem i mogę polecić...
Pozdrawiam
-
- Posty: 3
- Rejestracja: czwartek, 24 maja 2012, 17:48
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Mazury
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 519 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
To zależy jak chcesz później gotować...
Do samej fermentacjii lepiej dodać wszystko a ewentualnie przed destylacją przefiltrować,
łatwiej się destyluje bo nie przypalisz niczego, ale tracisz troszkę na ilości urobku.
Ja osobiście zawsze fermentuję wszystko i filtruję dopiero przed destylacją.
Pozdrawiam
Do samej fermentacjii lepiej dodać wszystko a ewentualnie przed destylacją przefiltrować,
łatwiej się destyluje bo nie przypalisz niczego, ale tracisz troszkę na ilości urobku.
Ja osobiście zawsze fermentuję wszystko i filtruję dopiero przed destylacją.
Pozdrawiam
-
- Posty: 332
- Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
- Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
- Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: UK - DERBY
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
A ja filtruję przed fermentacją. Po prostu wysładzam we wiadrze, gdzie na dole mam filtr z oplotu połączony z kranem. Chyba obie metody są dobre, ja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera, potem można nadmiar wody odgotować. Czasochłonne, ale nie wymaga dużo pracy. Wszystko zależy od czasu i możliwości.
-
- Posty: 1411
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 519 razy
- Otrzymał podziękowanie: 123 razy
- Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY
smak z tym co robisz teraz... Ja osobiście zawsze będe polecał fermentację z ziarnami smak
po destylacji jest o 100% lepszy, a i tak przed destylacją filtruje się zacier.
Pozdrawiam
Tak, wypłuczesz cukier, ale nie smak zboża, spróbuj kiedyś fermentować z ziarnami i porównajja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera,
smak z tym co robisz teraz... Ja osobiście zawsze będe polecał fermentację z ziarnami smak
po destylacji jest o 100% lepszy, a i tak przed destylacją filtruje się zacier.
Pozdrawiam