DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: kfas666 »

Radius :respect:
Co do przepisu na Danielsa to faktycznie będzie to praktycznie tak jak na filmie z serii Megafabryki.
alembiki
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No, to jeszcze jeden przepis na "kukurydziankę" znaleziony na amerykańskich stronach,.
Oczywiście zaadaptowany do naszych potrzeb.

CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)

6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej
3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody

Wodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.
W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Góral
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 22:17
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral »

Serdeczne dzięki Kolego radius :poklon; . Ten ostatni przepis bardzo mi pasuje. Chociaż postaram się poeksperymentować też z pozostałymi (jak zdobędę dobry surowiec). Muszę też przyznać, że te sposoby na zacieranie ziarna to już inny poziom trudności niż np. nastawy owocowe, ale takie trudności do sama radość. Może nawet uda się zrobić jakiś zacny trunek.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Właśnie wróciłem z wycieczki do młyna wodnego ze świeżym zapasem śruty kukurydzianej, mąki żytniej i mąki pszennej więc w przyszłym tygodniu biorę się za zacieranie i produkcję oryginalnej łychy :D Tym razem spróbuję zrobić Jacka Danielsa.
Mój syn powiedział, że tylko ta łycha mu smakuje więc siła wyższa...
Może i beczkę dębową mi zafunduje :?: :lol:
Efekty nie omieszkam opisać :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gotiger »

Mam wieeelką chęć nastawić na próbę jeden z przepisów na whisky, ale zastanawiam się gdzie w PL można kupić węgiel drzewny klonowy ? :roll:
Wszystkie składniki bez większego problemu można zakupić, ale informacji gdzie zakupić węgiel nie znalazłem ...

Może ktoś z szanownych kolegów pomoże ? :P
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

I to jeszcze z klonu cukrowego :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Pamiętajmy że geneza rudej wódy na myszach, ma korzenie podobne jak nasz bigos,pierogi czy inne cuda typu bimber.

Nie musicie na siłę naśladować Jacka,
Smak się wysublimował, Ludziom posmakowało,
Twórzmy coś swojego.
Kto wie,,,,może domowa łycha pana X okaże się kiedyś naprawdę zacnym wspaniałym trunkiem.

Tak wszystkie słynne marki powstawały.
Powiem wam szczerze że potęga jest w leżakowaniu.
Kto wie.... może stara malutka beczułka po śliwkowym winku bądź nalewie będzie prekursorem nowego?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

@gotiger, a może wystarczy dodać do destylatu parę kropel syropu klonowego jak w jednym z przepisów :?: Trudno będzie zdobyć węgiel klonowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprodukować go samemu. Wystarczy stary gar i ognisko. No i oczywiście szczapy drewna klonowego.
Ja zakupiłem ostatnio syrop klonowy nr 2 (ten ciemniejszy) i przeprowadzę próby organoleptyczne z jego dodatkiem.
syrop.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gotiger »

rozrywek, jak najbardziej masz rację, ale 1-szym razem chciałem zrobić wg przepisu.
Mając jakiś punkt wyjściowy (smakowy), można później sobie eksperymentować ;)

radius, z zakupem syropu klonowego nie powinno być raczej większego problemu (trzeba będzie poszukać).
Co do własnej produkcji węgla drzewnego, to przeszło mi coś takiego przez myśl.
Z tego co poczytałem, popatrzyłem, nie jest to większa filozofia :P
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Gotiger- syrop jest w Almie, Delimie i Realu, podejrzewam że w innych większych sklepach też.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gotiger »

Zygmunt, a czy np. taki z Reala nie będzie oszukany/rozwodniony ?
Jakoś straciłem całkowicie do tego marketu zaufanie. Po kupnie znanych produktów w tymże sklepie, mocno zastanawiałem się co z nimi zrobić.
Co do Almy czy Delimy nigdy tam nie byłem jeszcze. Może trzeba będzie te sklepy odwiedzić :roll:

A może sam już kupowałeś kiedyś syrop klonowy i możesz coś polecić ?
(marka, producent itp)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Syropy są produkowane poza Polską i tam konfekcjonowane, więc opakowania na bank nie były ruszane. Ja kupuję do naleśników, jakichś wyraźnych różnic miedzy markami nie dostrzegłem. Kupuje tai, jak jest- bo i tak zazwyczaj nie ma wyboru.
Narobiłeś mi smaka, przejadę się do Almy:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szabix »

Niewielki dodatek syropu klonowego zbliża produkt raczej do Canadian Whisky niż do Jacka Danielsa.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Spróbujemy, zobaczymy :o Kto nie ryzykuje ten w pierdlu nie siedzi :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Panowie mi się wydaje, że wspomniany syrop klonowy nie ma być dawany do smaku, tylko do uzyskania pożądanego koloru, tak jak ma to miejsce przy Johny'm W., tylko że tu dodawany jest karmel.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Następne posty zostały przeniesione do tematu "Wujek Jessie inaczej, czyli..."
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: waz_2000 »

Na homedistiller też jest 12% słodu i 8% żyta przy przepisie na Jack Daniels:

Recipe consists of 80% corn, 12% malted barley, 8% rye, yeast, and iron-free spring water
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Witam. Czy któryś z kolegów próbował robić w/g przepisu w którym kukurydza była kiełkowana w worku jutowym?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 mar 2012, 21:45 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post niestarannie napisany.

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Właśnie wczoraj zdobyłem worek jutowy i tym samym zasypałem go kukurydzą zwilżyłem i zaczynam kiełkowanie. Jestem bardzo ciekawy co wyjdzie z tego przepisu.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

@tomanio27, w takim razie opisuj z czasem krok po kroku jak to robisz, temat jest nad wyraz interesujący :!: :!: :!:

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Ok nie ma sprawy, a i ja trochę zmienię ten przepis. Gdy kukurydza zakiełkuje zmielę ją bo moim zdaniem nie ma sensu zaciera całego ziarna i dodam enzymy.

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje mojego zacieru z kiełkującą kukurydzą. Smak o wiele bardziej wyrazisty niż z przepisu wujka jessego. Tylko z wydajnością trochę lipa, wyszło około 2L 75% typowego na whiskey, 0.3L przedgonu i 1.5l pogonu.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 kwie 2012, 23:24 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

A mógłbyś podać więcej szczegółów, co , ile, jak :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Tak naszła mnie dziś myśl jedna koledzy. Jakiej kukurydzy dajecie do tych nastawów - cukrowej czy pastewnej ? Podejrzewam, że w większości sklepów "rolniczych" gdzie można kupić ziarno kukurydzy będzie dostępna pastewna.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Ja osobiście teraz już daję tylko pastewną, jest ją najłatwiej kupić i cena przystępna,
na początku robiłem z cukrowej ale poza ceną "materiału" nie dopatrzyłem się jakichś
wielkich różnić w smaku i ilości produktu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Ja, osobiście kupując śrutę kukurydzianą, nawet nie pytałem jaka ona :mrgreen:
Po prostu kupuję, zacieram, des(cenzura :smiech: ) i rozkoszuję się własną łychą :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Wczoraj zrobiłem zacier z przepisu na Jacka Danielsa, zobaczymy co z tego wyjdzie. Następny zacier zrobię jak z przepisu, ale dodam cukru dla zwiększenia ilości urobku i porównania smaku oryginalnalnego i z cukrem.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 maja 2012, 12:57 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki, interpunkcja
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Z cukrem zawsze wejdzie Ci w aromat więcej bimbrowych "nutek" - a może jakby tak użyć
melasy zamiast cukru??? Co myślicie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Wtedy otrzymasz burbona z posmakiem rumu :o Takiego jeszcze nie piłem :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Jak już wcześniej pisałem, zrobiłem zacier z przepisu Jack Daniels. Mam pytanie do kolegów którzy testowali ten przepis, czy z rurki fermentacyjnej też wam pachniało lekko serkiem topionym ?
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Koledzy zastanawiam się na jeszcze jedną rzeczą. W przepisie na Jacka, jak i w oryginalnym procesie produkcji Tennessee Whiskey konieczne jest filtrowanie przez węgiel drzewny klonowy. W Polsce raczej trudne będzie znalezienie klonu cukrowego, który jest do tego wykorzystywany. Co myślicie nad wykorzystanie zwykłego węgla drzewnego do grilla ?

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

No i niestety przepis na Jacka poleciał do mumina, całe 25l zacieru poszło w piach :( Przy zacieraniu nie miałem próby jodowej, z 20L wykapało może 400ml wszystkiego ;( Następna próba odbędzie się w beczę 65L ( czyli ok 10kg zbóż ), zacieranie z próbą jodową oraz odpowiednim ph i z dodatkiem enzymów.

Pytanie odnośnie odpowiedniego pH przy zacieraniu. Czy można zakwasić całość kwaskiem cytrynowym czy trzeba używać czegoś innego ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Oczywiście, że możesz użyć kwasku cytrynowego. Co do wydajności z twojego zacieru, to coś poszło nie tak. Tak niskiej wydajności nie uzyskałem nawet jak nie zakwasiłem zacieru i fermentowałem bez dodania pożywki dla drożdży :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Kol. papo a po co wylałeś dunder po destylacji :?:
Trzeba bylo zostawić płyn (a jak miałeś to dodać resztki ziaren z zacieru)
dolać syropu z cukru, dosypać śruty z kukurydzy ewentualnie dolać wody
(dla większej ilości i odpowiedniego blg) i zadać "fermiole", przefermentować
i puścić na rurę :)
Oj zacny trunek wychodzi :D Sam tak zrobiłem i mogę polecić... :)

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

bazylwidzew
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 24 maja 2012, 17:48
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazury
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: bazylwidzew »

Właśnie będę robił CORN WHISKEY z pierwszego przepisu i mam pytanie. Czy po zacieraniu filtrować, czy wszystko fermentować?
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

To zależy jak chcesz później gotować... ;)
Do samej fermentacjii lepiej dodać wszystko a ewentualnie przed destylacją przefiltrować,
łatwiej się destyluje bo nie przypalisz niczego, ale tracisz troszkę na ilości urobku.
Ja osobiście zawsze fermentuję wszystko i filtruję dopiero przed destylacją.

Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

szwistaq
300
Posty: 332
Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: UK - DERBY
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szwistaq »

A ja filtruję przed fermentacją. Po prostu wysładzam we wiadrze, gdzie na dole mam filtr z oplotu połączony z kranem. Chyba obie metody są dobre, ja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera, potem można nadmiar wody odgotować. Czasochłonne, ale nie wymaga dużo pracy. Wszystko zależy od czasu i możliwości.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

A jakie efekty smakowe uzyskujesz po destylacji tak zrobionego nastawu (zacieru :?: )
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

drugi nastaw na Jacka Danielsa udał się na 5+. Z 40l zacieru wyszło 3,5l urobku po pierwszym gotowaniu, już teraz ma bardzo ciekawy smak.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

ja wiem, że po wysładzaniu nic mi nie zostaje, jak chcesz to wypłuczesz do zera,
Tak, wypłuczesz cukier, ale nie smak zboża, spróbuj kiedyś fermentować z ziarnami i porównaj
smak z tym co robisz teraz... Ja osobiście zawsze będe polecał fermentację z ziarnami smak
po destylacji jest o 100% lepszy, a i tak przed destylacją filtruje się zacier.

Pozdrawiam :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”