Dodawanie wegla akt. do gotowania
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dodawanie wegla akt. do gotowania
To musieli niezły syf destylować, skoro węgiel aktywny pomógł na gorąco. Właściwe działanie węgla aktywnego jest w niskiej temperaturze (najlepiej poniżej 0*C, ale przy 50-10*C też jest spoko) przy niezbyt wysokich stężeniach filtrowanego alkoholu (30-40%, nie więcej niż 50%). Na gorąco węgiel doskonale oddaje to co złapał na swojej powierzchni i usunął z alkoholu, więc nie wiem jaki syf musieli mieć w kotle, skoro węgiel poprawił właściwości na gorąco...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.