Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Tytuł: Dodatki smakowe (kompoty, owoce) do 1410 - jest sens dawać?
Napisane: piątek, 7 sie 2009, 00:56
Witam! Mam na imię Kazik. Od dwóch tygodni każdą wolną chwile poświęcam czytaniu tego forum i już nie wytrzymuję, muszę zadać pytanie: a mianowicie co mi dają owoce w nastawie jeżeli je potraktuje drożdżami, nasypię tyle samo cukru co do 1410, a później to przepuszczę dwa razy i odfiltruję przez węgiel?
Ostatnio edytowano środa, 2 gru 2009, 13:56 przez Kucyk, łącznie edytowano 2 razy
Witam. W takim nastawie jak opisałeś owoce dałyby posmak owocowy w końcowym produkcie ale byłbyś stratny na cukrze ponieważ drożdżaki nie przerobiłyby wszystkiego. Wyjściem jest dodanie owoców tak żebyś miał wskazanie na cukromierzu ok 10-12blg i zastosowałbyś drożdże winne lub gorzelnicze wysoko alkocholizujace do 18 procent plus pożywka dla lepszego samopoczucia drożdży Wtedy cały cukier powinno przerobić Końcowy produkt po podwójnej destylacji powinien być pycha, po przepuszczeniu przez węgiel zrobi sie czystszy zapachowo i smakowo ale też stracisz posmak owocowy.
Kazimierz, owoce nadają alkoholowi cudowny aromat i po to się je daje, a właściwie po to się z nich towares robi. Z cukru tylko spirytus można uzyskać, choć niektórzy potrafią z cukru również żółtanol zrobić*.
*) opinia niektórych eeekspertów.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Generalnie chodzi o to że zamiast białego cukru ze sklepu można umiejętnie użyć tego zawartego np z ziemniakach po odpowiednim ich przygotowaniu.
Mnie chodzi o coś innego: klasyczny zacier 1410 ale jakby dodać kilka łyżeczek herbaty rozpuszczalnej, albo kawy, cukierka miętowego, z tego co przewiduje wyjdzie z tego jakieś winko smakowe, czy aromat będzie obecny destylacie? CO o takich eksperymentach myślicie ???
UPS faktycznie pomyliłem działy, mam nadziej że pani moderator to naprawi i wybaczy grzechy.
Czytając właściwy dział dowiedziałem sie że można dodawać takie aromatyczne dodatki, dzięki czemu destylat ma posmak tego co tam było co wpływa pozytywnie na jego jakość zwłaszcza smakową. Lecz czy takie dodatki nie sprawiają, że bardziej może po nim dokuczać KAC? (nie mówię o kacu po zalaniu się w trupa, lecz takim lekkim powiedzmy po 100-300ml wódki).
Jednak co sądzicie o piciu takiego amatorskiego winka np kakaowego dla smaku?(albo leczenia kaca bo to ma troszkę% i łatwo łyknąć)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 sty 2010, 21:22 przez Kucyk, łącznie edytowano 1 raz
Pani moderator poprawił i wybaczył. Po raz ostatni.
Tytuł: Re: Dodatki "smakowe" do 1410 - czy jest sens je dawać?
Napisane: wtorek, 5 sty 2010, 15:35
Temat jest stary i jakoś upadł dziwnie, kolega kazbil nie otrzymał poprawnej odpowiedzi na Swoje pytanie bo odpowiadający tego pytania nie przeczytali uważnie:
Cytuj:
co mi dają owoce w nastawie jeżeli je potraktuje drożdżami, nasypię tyle samo cukru co do 1410, a później to przepuszczę dwa razy i odfiltruję przez węgiel?
Poprawna odpowiedź, dla poprawnego zakończenia tematu:
Możesz stracić małą część cukru - bo w nastawie będzie ekstra cukier z owoców, którego drożdże raczej nie przerobią.
Dodane owoce nie dadzą Ci absolutnie nic bo destylat odfiltrujesz przez węgiel, czyli ewentualny dodatek smakowo/aromatowy, który znajdzie się w końcowym destylacie usuniesz węglem.
Węgiel stosuje się tylko do produkcji czystych wódek i czystego spirytusu.
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Witam wszystkich psotnikow Mam do was pytanie dzis robie nastaw czyli tzw.1410 mam do was pytanie czy warto by bylo dadac starte na tarce gruszki i jezeli tak to ile kg. na 25litrow nastawu. Glownie chodzi o to czy to da mi jakis posmak czy te poczynania moje maja sens czy nie
Tytuł: Re: Dodatki "smakowe" do 1410 - czy jest sens je dawać?
Napisane: piątek, 15 sty 2010, 21:23
Jeżeli chciałeś gruszkówkę, to na gruszce trzeba było oprzeć cały nastaw. Dodawanie gruszek będzie nieopłacalne- musiałbyś ich naprawdę dużo dać, żeby wyczuć posmak.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam Właśnie przymierzam się do robienia słynnej cukrówki z 5kg cukru na 20 l wody i 50 dag drozdzy, ale przeszukawszy piwnice znalazłem 2 litry kompotów z moreli. Zastanawiam sie czy można je dorzucić do tego zacieru bo szkoda by sie zmarnowały, i czy w zacierze sie te kompoty dobrze sprawdzą??
Witam czy dało by zrobić nastaw 141o i dodać skorki od banana do nastawu dało by jakiś smak czy popsuł by się ? , bo z rodzynkami już robiłem super ;D a ze skórkami od pomarańczy nie wspomnę kozak pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości