Dodałem drożdży i fermentacja ustała. Proszę o pomoc.

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
strazaksam24
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 20:34

Post autor: strazaksam24 »

Przepraszam, dodałem 4 kg cukru, a nie 2 kg. Wina było około 20 litrów, mniej więcej. Pomyłka przy wpisywaniu posta.
BLG początkowe wynosiło 25 BLG , następnie gdy BLG zeszło do 2 dolałem 1 kg cukru w postaci syropu rozrobionego w moszczu, a następnie po raz kolejny 1 kg cukru rozrobione w 1 litrze wody. Wszystko szło z godnie z planem do momentu zbadania kwasowości i rozcienczenia wina.
Mam nadzieje że coś z tego będzie. Wczoraj wystawiłem butle w cieplejsze miejsce i dzisiaj zaobserwowałem 1 bulgnięcie na minute. BLG spadło z 15 do 14.
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Dodałem drożdży i fermentacja ustała. Proszę o pomoc.

Post autor: Kamal »

Czyli drożdże podjęły pracę. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dodałem drożdży i fermentacja ustała. Proszę o pomoc.

Post autor: Wald »

Cały czas robiły, tyko wolniej, a nastaw musiał się nagazować.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”