Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam mam przepis na zbożówkę od kolegi z pracy postanowiłem wypróbować tylko na ryneczku zamiast zboża dostałem mieszankę zbożowo - jęczmienno - kukurydzianą ( podobno do karmienia gołębi z czego nazwa oto przepis : 20 kg ( śruty dla gołębi ) zalać zimną wodą tak aby całość była zamoczona a woda była jeszcze tak 5cm nad powieszcznią ustanej śruty, odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na około 4-5 dni (można przemieszać), na powierzchni wody powstanie piana.do Następnie odsączamy wodę i do śruty dodajemy 20kg cukru rozpuszczonego w 60 litrach ciepłej wody nastaw stoi około 19 dni. Śrutę można wykorzystać nawt do 5 razy ( dodajemy tylko cukier ). Mi za pierwszym psoceniem wyszło 13L 60% trunku piękny smak i aromat za 2 i 3 wyszło 17L 75% już o mniejszym zapachu, obecnie fermetuje następna porcja
Witam, Kolego nie dodawałeś żadnych drożdży? Bardzo jestem ciekawy smaku i postępu destylacji Pozdrawiam, Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Właśnie w tym rzecz że nie dodaje sie żadnych drożdzy, ( mozna dodać małą łyżeczkę do zapoczątkowania fermentacji ) ale jak jest w ciepłym miejscu to samo ruszy po około 1.5 godziny. Drożdze znajduja się na nasionach i jest ich wystarczajaco do przerobienia cukru
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości