Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam. Tak jak w temacie. Czy ktoś wie z skąd taka nazwa? Wiem, że różnie jest nazywany z różnych regionach Polski, ale jak powiesz bimber to wszyscy wiedzą o co chodzi. Czy jest to nazwa zapożyczona z jakiegoś języka, czy nasza rodzima? Wiem, wiem ...pan Google. Ale znalazłem tylko jak się robi, kto, że nie wolno itd. itp. Pytam więc: skąd taka nazwa? Pozdro. jajek12
______________________________________________________________________ Życie jest za krótkie aby pić tanie wina!
Tak, ale trzeba wpisać właściwe zaklęcie: etymologia bimber i znajdziemy na przykład to: Rzeczownik bimber nie jest notowany w słownikach dawnej polszczyzny (brak tego hasła w Słowniku staropolskim, Słowniku polszczyzny XVI wieku, Słowniku warszawskim czy Słowniku wileńskim). Pojawiło się to słowo najprawdopodobniej w połowie XX wieku i używane było w żargonie złodziejskim jako określenie przedmiotu niebezpiecznego dla złodzieja schwytanego na gorącym uczynku, niebezpiecznego, bo stanowiącego corpus delicti (dowód rzeczowy świadczący o przestępstwie). Określenie to dotyczyło przede wszystkim skradzionego zegarka, stąd można wnosić, że początkowo bimbrem zwano zegarek, a potem samogon będący towarem zakazanym (za A. Bańkowski, Etymologiczny słownik języka polskiego).
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Piwo (angielskie beer) w staroangielskim nazywało się beor. Jak w wielu wypadkach, tak i przy piwie (co nie musi dziwić) trwają dyskusje, co do pochodzenia tego słowa. Zazwyczaj jednak uznaje się, iż beor jest klasztornym zapożyczeniem z występującego w zwulgaryzowanej łacinie słowa biber - napój, trunek, a co za tym idzie z klasycznołacińskiego bibere - pić.
______________________________________________________________________ „Strach, jak to strach, ma wielkie oczy, strasznym wzrokiem wkoło toczy. Włos się jeży, skóra poci, a to tylko cień na ścianie psoci.”
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości