Destylowanie bimbru
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Destylowanie bimbru
Do drugiej destylacji należy dodać wody aby % był niższy. Chodzi o to aby spowolnić destylację jak też i - choć minimalnie - odebrać trochę zaneczyszczeń, które pozostaną w wydestylowanej nieszance.
D rugiej destylacji powinna wyjść w zasadzie taka sama objętość destylatu. Popierwszej destylacji gon jest wiele czyściejszy i będzie mniej odpadków. Powinien też być większy procent.
Dobrze jest mierzyć temperaturę zaraz prszy wylocie oparów do chłodnicy. Jak uda Ci się regulacją grzania utrzymywać temp. oparów blisko 78C otrzymasz wysoki. Jeśli proces destylacji będzie wolny - tylko, tylko kapiący otyrzymać możesz nawet 90% alkohol - przynajmniej w ciągu 'środkowej' części destylacji.
Jeśli chodzi o objętość/ilość to zależy ona od procentu jaki otrzymasz. Powinieneś mieć może 3.9 L 50% wódki wiele lepszej jakości.
J
D rugiej destylacji powinna wyjść w zasadzie taka sama objętość destylatu. Popierwszej destylacji gon jest wiele czyściejszy i będzie mniej odpadków. Powinien też być większy procent.
Dobrze jest mierzyć temperaturę zaraz prszy wylocie oparów do chłodnicy. Jak uda Ci się regulacją grzania utrzymywać temp. oparów blisko 78C otrzymasz wysoki. Jeśli proces destylacji będzie wolny - tylko, tylko kapiący otyrzymać możesz nawet 90% alkohol - przynajmniej w ciągu 'środkowej' części destylacji.
Jeśli chodzi o objętość/ilość to zależy ona od procentu jaki otrzymasz. Powinieneś mieć może 3.9 L 50% wódki wiele lepszej jakości.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne