Witam szanowną destylacką brać!
Właśnie mam przed sobą książkę pt. "Domowy wyrób alkoholu" Pana Andrzeja Fiedoruka.
W tejże książce znaleść można rozdział "Destylaty smakowe" ale...nie znajdziemy tam wcale przepisów na nastawy owocowe lecz coś w rodzaju nalewek do powtórnej destylacji.
Np.
Przepis na destylat cynamonowy na jabłkach:
Składniki:
1,2 kg suszu jabłkowego
12 l samogonu ( domniemam że chodzi o surówkę z odpędu)
20 da cynamonu
Przygotowanie: Susz owocowy zalać alkoholem i dodać zmielony cynamon. Szczelnie zamknięte naczynie odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Następnie destylować na wolnym ogniu.
Malinowy
Składniki:
40 dag malin
1 kg cukru
12 l samogonu
Przygotowanie: Świeże maliny zalać alkoholem i po 3 dniach destylować. Można dosłodzić syropem z cukru i litra wody.
Moje pytanie brzmi: Czy ktoś z was kiedykolwiek destylował smakówkę z takich przepisów? Czy tygodniowa albo jak w drugim przepisie 3 dniowa maceracja jest w stanie tak ługować ekstrakty aromatyczne aby mogły one nadać smakowo-zapachowy charakter destylowanej po raz 2 surówce?
Pozdrawiam
Zahir92
Destylaty smakowe - maceracja na surówce
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylaty smakowe - maceracja na surówce
To są typowe niemieckie geisty. Ja nie robiłem w/g przepisów, które podałeś, ale po prostu macerowałem owoce podobnie jak na nalewki. Truskawki, wiśnie, derenie... Długość maceracji jest na razie w fazie eksperymentów. Ale 3 dni jest jak najbardziej prawdziwą informacją.
Sposób destylacji jest na razie w fazie eksperymentów. Jedno mogę powiedzieć - wychodzą niezłe trunki. Inne niż destylaty, ale warte zachodu. Są bardzo aromatyczne tak zapachowo jak i smakowo.
Sposób destylacji jest na razie w fazie eksperymentów. Jedno mogę powiedzieć - wychodzą niezłe trunki. Inne niż destylaty, ale warte zachodu. Są bardzo aromatyczne tak zapachowo jak i smakowo.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylaty smakowe - maceracja na surówce
Na kolumnie...półkowej. 3 półki.zarazek4 pisze:lesgo58 Destylujesz na kolumnie, czy pot stilu?...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego