Umieszczamy tu tylko krótkie ogłoszenia o kupnie lub sprzedaży. Aukcje z Allegro prosimy umieszczać w dziale: Ogłoszenia Komercyjne.
Forumowicze, którzy kupią już dany przedmiot, zobowiązani są do zgłoszenie posta/ogłoszenia do usunięcia swojego postu lub przeedytowania postu i umieszczenia informacji, że ogłoszenie jest nieaktualne.
Forumowicze, którzy znajdą tu coś dla siebie, piszą do użytkownika, który wystawia dany przedmiot i dalsze czynności przeprowadzają już miedzy sobą.
Mile widziane fotki przedmiotów, które chcecie kupić bądź sprzedać.
Każde ogłoszenie koniecznie w nowym/osobnym temacie! (Chodzi o porządek i przejrzystość aukcji) Nazywając temat z ogłoszeniem, postępujcie według następujących zasad:
[SPRZEDAM] chłodnica szklana 40cm; [ODDAM] metr rurki miedzianej; [KUPIĘ] bule do wina 35 litrów; itp...
Obowiązuje zakaz sprzedaży artykułów alkoholowych.
Uwaga! Ogłoszenia typu allegro, ebay, swistak i inne aukcje internetowe oraz te typowo komercyjne prosimy umieszczać w dziale Ogłoszenia Komercyjne, w przeciwnym wypadku będą one kasowane (nieprzenoszone)!
Tytuł: [ SPRZEDAM ] Destylator zbudowany na Kegu 30L
Napisane: wtorek, 22 lis 2011, 19:50
Witam. Do sprzedania mam Destylator własnoręcznej roboty. Sprzęt zbudowany jest na Kegu 30L. W zestawie znajduje się:
-Chłodnica Simax szklana 40cm -Termometr elektorniczny z dokładnością do 0,1 stopnia (mam na niego fakturę) pod wylotem z kolumny -Kolumna około 110cm (jutro podam dokładny wymiar) z 5 zimnymi palcami + zaworek na szczycie. Myślę, że będę miał możliwość (materiały) dospawać na życzenie jeszcze 1. -Termometr tarczowy na Kegu -Keg 30L do grzania gazowego na taborecie -podłączone wężyki na zimnych palcach i chłodnicy -Taboret gazowy z palnikiem przemysłowym (płomień na całej powierzchni kega) z zaworem regulacji przepływu gazu
Destylator będzie dla bezpieczeństwa transakcji wystawiony na portalu www.allegro.pl. Sprzęt jest całkowicie szczelny i sprawny - był eksploatowany 4 razy. Sprzedaję z powodów trudności finansowych. Za sprzęt oczekuję 600zł (materiał + robocizna). Możliwa negocjacja ceny, rozważę każdą ofertę w granicach rozsądku.
Kolumna niestety nie będzie zawierać wypełnienia. Aparatura była testowana bez Tego elementu i zdała egzamin. Stężenie 78% przy 1 destylacji choć wymagane było filtrowanie smaku i zapachu za pomocą węgla. Zdjęcia zamieszczę jutro po pracy. Zachęcam do kupna.
Tytuł: Re: [ SPRZEDAM ] Destylator zbudowany na Kegu 30L
Napisane: wtorek, 22 lis 2011, 20:07
Cytuj:
Stężenie 78% przy 1 destylacji
To co to, kolumna czy pot-still?!
Samego taboretu nie chcesz się pozbyć?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Napisane: wtorek, 22 lis 2011, 22:44
Mój pot-still z mini refluxem za pierwszym razem daje 80%.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Napisane: środa, 23 lis 2011, 15:07
Witam. Chwilowo nie mam jeszcze zdjęć - kolega, któremu pożyczyłem sprzęt nie jest dziś dostępny.
Taboret może być sprzedany oddzielnie dostałem już propozycję od ów kolegi. W przypadku, kiedy taboret zostanie sprzedany cenę aparatu obniżę o 100-150zł. Nie dopisałem jeszcze, że gratisowo dodaję wiaderko fermentacyjne z miejscem na rurkę fermentacyjną - 33L.
Zbudowana jest kolumna z refluksem wewnętrznym, jednak 1 Puszczenie sprzętu odbyło się bez wypełnienia. Nie było wtedy jeszcze kupione, a zapalczywie chcieliśmy przetestować wszystko jak najszybciej. Destylat puszczany był na średnim ogniu i dławiony na zaworze wylotowym, żeby jak najwięcej opuściło temperatury. Nie napiszę jaka była wtedy bo termometru też nie mieliśmy (slot był zatkany). Kolejne przepędzenia dały 90-94% - wahania zapewne przez brak doświadczenia (jeszcze) w stabilizowaniu temperatury.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości