Teraz jest środa, 23 maja 2012, 17:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Umieszczamy tu tylko krótkie ogłoszenia o kupnie lub sprzedaży. Aukcje z Allegro prosimy umieszczać w dziale: Ogłoszenia Komercyjne.

Forumowicze, którzy kupią już dany przedmiot, zobowiązani są do zgłoszenie posta/ogłoszenia do usunięcia swojego postu lub przeedytowania postu i umieszczenia informacji, że ogłoszenie jest nieaktualne.

Forumowicze, którzy znajdą tu coś dla siebie, piszą do użytkownika, który wystawia dany przedmiot i dalsze czynności przeprowadzają już miedzy sobą.

Mile widziane fotki przedmiotów, które chcecie kupić bądź sprzedać.

Każde ogłoszenie koniecznie w nowym/osobnym temacie! (Chodzi o porządek i przejrzystość aukcji)

Nazywając temat z ogłoszeniem, postępujcie według następujących zasad:

[SPRZEDAM] chłodnica szklana 40cm;
[ODDAM] metr rurki miedzianej;
[KUPIĘ] bule do wina 35 litrów;
itp...

Obowiązuje zakaz sprzedaży artykułów alkoholowych.

Uwaga! Ogłoszenia typu allegro, ebay, swistak i inne aukcje internetowe oraz te typowo komercyjne prosimy umieszczać w dziale Ogłoszenia Komercyjne, w przeciwnym wypadku będą one kasowane (nieprzenoszone)!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [ SPRZEDAM ] Destylator zbudowany na Kegu 30L
PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 19:50 
Tematy: 1
Witam.
Do sprzedania mam Destylator własnoręcznej roboty. Sprzęt zbudowany jest na Kegu 30L.
W zestawie znajduje się:

-Chłodnica Simax szklana 40cm
-Termometr elektorniczny z dokładnością do 0,1 stopnia (mam na niego fakturę) pod wylotem z kolumny
-Kolumna około 110cm (jutro podam dokładny wymiar) z 5 zimnymi palcami + zaworek na szczycie.
Myślę, że będę miał możliwość (materiały) dospawać na życzenie jeszcze 1.

-Termometr tarczowy na Kegu
-Keg 30L do grzania gazowego na taborecie
-podłączone wężyki na zimnych palcach i chłodnicy
-Taboret gazowy z palnikiem przemysłowym (płomień na całej powierzchni kega) z zaworem regulacji przepływu gazu

Destylator będzie dla bezpieczeństwa transakcji wystawiony na portalu www.allegro.pl. Sprzęt jest całkowicie szczelny i sprawny - był eksploatowany 4 razy. Sprzedaję z powodów trudności finansowych. Za sprzęt oczekuję 600zł (materiał + robocizna). Możliwa negocjacja ceny, rozważę każdą ofertę w granicach rozsądku.

Kolumna niestety nie będzie zawierać wypełnienia. Aparatura była testowana bez Tego elementu i zdała egzamin. Stężenie 78% przy 1 destylacji choć wymagane było filtrowanie smaku i zapachu za pomocą węgla.
Zdjęcia zamieszczę jutro po pracy. Zachęcam do kupna.

Tytuł: Re: [ SPRZEDAM ] Destylator zbudowany na Kegu 30L
PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 20:07 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Cytuj:
Stężenie 78% przy 1 destylacji

To co to, kolumna czy pot-still?!

Samego taboretu nie chcesz się pozbyć? :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: wtorek, 22 lis 2011, 22:44 
Tematy: 21
Mój pot-still z mini refluxem za pierwszym razem daje 80%.

PostPostNapisane: środa, 23 lis 2011, 15:07 
Witam. Chwilowo nie mam jeszcze zdjęć - kolega, któremu pożyczyłem sprzęt nie jest dziś dostępny.

Taboret może być sprzedany oddzielnie dostałem już propozycję od ów kolegi. W przypadku, kiedy taboret zostanie sprzedany cenę aparatu obniżę o 100-150zł.
Nie dopisałem jeszcze, że gratisowo dodaję wiaderko fermentacyjne z miejscem na rurkę fermentacyjną - 33L.

Zbudowana jest kolumna z refluksem wewnętrznym, jednak 1 Puszczenie sprzętu odbyło się bez wypełnienia. Nie było wtedy jeszcze kupione, a zapalczywie chcieliśmy przetestować wszystko jak najszybciej. Destylat puszczany był na średnim ogniu i dławiony na zaworze wylotowym, żeby jak najwięcej opuściło temperatury. Nie napiszę jaka była wtedy bo termometru też nie mieliśmy (slot był zatkany). Kolejne przepędzenia dały 90-94% - wahania zapewne przez brak doświadczenia (jeszcze) w stabilizowaniu temperatury.

Pozdrawiam.

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 14:31 
http://allegro.pl/bimber-destylator-i1964710150.html

PostPostNapisane: czwartek, 1 gru 2011, 16:12 
Tematy: 4
Lepiej od razu zdemontuj ten zawór na szczycie kolumny żeby ktoś przez przypadek nie wysadził chaty w powietrze .

PostPostNapisane: piątek, 2 gru 2011, 14:55 
O nic się proszę nie bać. Kupujący zostanie poinformowany jak z niego korzystać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1