Teraz jest środa, 23 maja 2012, 17:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: destylator rektyfikacyjny a destylator miedziany (alembik)
PostPostNapisane: poniedziałek, 28 lis 2011, 22:41 
Tematy: 1
Jest to mój pierwszy post na forum tak więc bardzo proszę o wyrozumiałość. Pytanie moje dotyczy różnicy w.w. destylatorów do produkcji whisky/whiskey. Przeczytałem, między innymi na tym forum, że destylacja tego szlachetnego trunku powinna odbyć się w sposób nie ciągły. Czy jest jakieś konkretne przeciwwskazanie na destylacje przyszłej whisky/whiskey w destylatorze kolumnowym? Pytam z tego względu, że destylator rektyfikacyjny jest o wiele łatwiej dostępny niż destylator miedziany (alembik) chociażby ze względu na jego cenę. Czy taka destylacja wpłynie na końcowy efekt?
Pzdr

Tytuł: Re: destylator rektyfikacyjny a destylator miedziany (alembik)
PostPostNapisane: wtorek, 29 lis 2011, 10:46 
Tematy: 12
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Cytuj:
Jest to mój pierwszy post na forum tak więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Witamy serdecznie

Cytuj:
Pytanie moje dotyczy różnicy w.w. destylatorów do produkcji whisky/whiskey. Przeczytałem, między innymi na tym forum, że destylacja tego szlachetnego trunku powinna odbyć się w sposób nie ciągły.

Myślę, że trochę pomyliły Ci się procesy.
Alembik czyli pot still jak też kolumna raktyfikacyjna w zasadzie nie pracują w systemie ciągłym.
Nalewasz zacier do gara (kega czy co tam masz), podgrzewasz, odbierasz destylat na zamontowanej na garze kolumnie, wylewasz z gara to co zostało.
Proces zamknięty jak widzisz.

Cytuj:
Czy jest jakieś konkretne przeciwwskazanie na destylacje przyszłej whisky/whiskey w destylatorze kolumnowym?

Absolutnie nie ma.
Jeśli nie będziesz uruchamiał refluksu lub też puścisz refluks minimalnie to masz pot still czyli sprzęt właściwy do whiskey.
Dobrze, żeby w kolumnie raktyfikacyjnej (zwanej przez ciebie destylatorem) był wkład, filtr miedziany w celu wyeliminowania smrodu siarkowodoru (choćby zwinięta siatka miedziana).

Cytuj:
Pytam z tego względu, że destylator rektyfikacyjny jest o wiele łatwiej dostępny niż destylator miedziany (alembik) chociażby ze względu na jego cenę. Czy taka destylacja wpłynie na końcowy efekt?

Nie, nie wpłynie. Podwójna jazda. Raz szybko suróweczkę, drugi raz wolniutko odcinając serce gonu na wspaniałą Łiski.
No. To teraz zabieraj się za kupno kolumny ....

Tytuł: Re: destylator rektyfikacyjny a destylator miedziany (alembik)
PostPostNapisane: wtorek, 29 lis 2011, 14:22 
Tematy: 1
Bardzo dziękuję za szczegółowe i wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania. Dokładnie tego chciałem się dowiedzieć. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1