Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam i pozdrawiam na samym początku, wszystkich odwiedzających ten temat. Jakiś czas temu w dziale "przedstaw się" napisałem, że jestem na etapie budowy mojego pierwszego urządzenia do destylacji o nazwie BIMBRELLA - 1. Otóż nadeszła ta szczęśliwa chwila w której mogę powiedzieć, że prace zostały ukończone Zamieszczam poniżej kilka zdjęć i proszę wszystkich bardziej doświadczonych konstruktorów o opinie i ewentualne rady, które na pewno z uwagą przeczytam i rozważę.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Zbudowali fabryki, opracowali maszyny Produkują wódkę tak, dużo, dużo,dużo,dużo,dużo wódki.....
Ostatnio edytowano niedziela, 23 maja 2010, 19:03 przez Speedaw, łącznie edytowano 1 raz
O, ciekawe - tego chyba jeszcze nie oglądał nikt z nas. Połączenie szklanego deflegmatora z kolumną to swoiste novum. Najlepiej zrobisz, jak przetestujesz sprzęt i opiszesz wrażenia. Obawiam się (czysta teoria, dlatego piszę, że sam musisz to sprawdzić), że okresowe spuszczanie flegmy będzie Ci destabilizować pracę. Być może stwierdzisz, że szkło jest tam niepotrzebne (jakoś czuję pod skórą, że zaraz wszyscy zechcą Ci o tym powiedzieć ). Po prostu sprawdź i opisz. Do opisu sprzętu powinieneś dodać "RZ", bo właśnie tak będzie działał (?) szklany deflegmator (mniejsza o wydajność).
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Solidny kawał rury Nie bardzo rozumiem, po co po ZP jest jeszcze deflegmator (w teorii przecież za ZP są już wyłącznie pary etanolu), ale ciekawy jestem wyników no i wspomnianej przez Maćka stabilizacji.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
A ja mam jeszcze jedną istotną prośbę. Niech się Kolega przyzna - czym to Kolega spawał? Zwykłe MMA, MIGiem czy TIGiem? Bo, z całym szacunkiem, wygląda to na MMA - wtedy ciekaw byłbym zastosowanej elektrody. Sam mam do pospawania kolumnę i z braku funduszy odkładam to od długiego czasu, a MMA sam bym sobie poleciał, tylko że to nie takie proste ze względu na pożądaną nierdzewność spoiny i zachowanie właściwości rury...
Przy takiej średnicy wydajność będzie miażdżąca zapewne. Znaczy się, ciężko będzie pobić Cezarego i jego Goliata, ale z pewnością ostre grzanie będzie wskazane. No, może trzy zimne paluszki będą nieco ograniczać...
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Rura została pospawana Migomatem, drutem o średnicy 0.8 mm w osłonie argonu (rolka 1 kg drutu kosztuje około 50-80zł). Ale można też spawać w osłonie mieszanki spawalniczej (Argon + Dwutlenek węgla). A jeśli chcesz pospawać te elementy zwykłą spawarką transformatorową, to trzeba użyć elektrody o symbolu BES 19.9 R. Jednak odradzam tę metodę gdyż: 1) elementy bardzo się nagrzewają i ulegają deformacji; 2) stale chromowo-niklowe maja skłonność do korozji międzykrystalicznej po nagrzaniu ich do temperatury około 450 - 700 stopni (np. podczas spawania), efektem tego jest wydzielanie się węglików chromu na granicach ziaren co powoduje z ubożenie ziarna w chrom - a efektem tego, jest podatność na korozje. Najlepsza metoda spawania takich stali ,to TIG, czysta i mało inwazyjna, a jakość spoiny jest super.
______________________________________________________________________ Zbudowali fabryki, opracowali maszyny Produkują wódkę tak, dużo, dużo,dużo,dużo,dużo wódki.....
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości