Destylacja według Radka
Cześć.
Na imię mam Radek i jest to mój pierwszy post.Na wstępie chciałbym bardzo podziękować za to forum, bo dzięki wam udało mi się skompletować taki sprzęt i uzyskiwać całkiem dobrą psotę.O początku mojej przygody z destylowaniem nie będę wspominał W (zał 1) możecie obejrzeć mój amatorski eskspress do parzenia. Co o tym myślicie? W mojej głowie powstała już pewna koncepcja modernizacji tego stilla tzn. zastąpienia szklanego deflegmatora rurką kwasoodporną dł. 100cm i średnicy minimum 40mm (zał 2). Szkło u mnie przegrało definitywnie, bo przy drugim przepuszczaniu pokruszyły mi się końcówki i musiałem się sporo nakombinować, żeby ponownie połączyć deflegmator z odstojnikiem (na chwile obecną połączenie to tzw. nie rusz nie tykaj bardzo delikatne). Niestety sytuacja w której znajduje się aktualnie nie pozwala mi na zakup i przerobienie aparatury. Muszę wstrzymać się do wiosny jak wrócę do Polski.
Na imię mam Radek i jest to mój pierwszy post.Na wstępie chciałbym bardzo podziękować za to forum, bo dzięki wam udało mi się skompletować taki sprzęt i uzyskiwać całkiem dobrą psotę.O początku mojej przygody z destylowaniem nie będę wspominał W (zał 1) możecie obejrzeć mój amatorski eskspress do parzenia. Co o tym myślicie? W mojej głowie powstała już pewna koncepcja modernizacji tego stilla tzn. zastąpienia szklanego deflegmatora rurką kwasoodporną dł. 100cm i średnicy minimum 40mm (zał 2). Szkło u mnie przegrało definitywnie, bo przy drugim przepuszczaniu pokruszyły mi się końcówki i musiałem się sporo nakombinować, żeby ponownie połączyć deflegmator z odstojnikiem (na chwile obecną połączenie to tzw. nie rusz nie tykaj bardzo delikatne). Niestety sytuacja w której znajduje się aktualnie nie pozwala mi na zakup i przerobienie aparatury. Muszę wstrzymać się do wiosny jak wrócę do Polski.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 17 sty 2015, 18:04 przez raaddeek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Parzenie w obiegu zamkniętym
Po pierwsze, zrezygnuj z zaworu na ujściu, bo jak zapomnisz go otworzyć, to masz bombkę.. Po drugie, a na czort ten odstojnik? Tak długi deflegmator spełni jego rolę.
Dalej, przy takiej konfiguracji jaką rozrysowałeś, zwracasz syf z odstojnika bezpośrednio na wypełnienie deflegmatora, co za tym idzie wzbogacasz idące przez niego pary właśnie w ten syf. Jeśli już, to powrót zrób do zbiornika.
Dalej, przy takiej konfiguracji jaką rozrysowałeś, zwracasz syf z odstojnika bezpośrednio na wypełnienie deflegmatora, co za tym idzie wzbogacasz idące przez niego pary właśnie w ten syf. Jeśli już, to powrót zrób do zbiornika.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Parzenie w obiegu zamkniętym
Zerknij tutaj, jak coś to pisz coś postaram się podpowiedzieć mam taki sam garnek i miedzianą rurkę fi 28 .
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-st ... 11992.html
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-st ... 11992.html
Re: Destylacja według Radka
Ogólnie przekreśliłem szkło ale po zagłębieniu się w aparatury szklane forumowiczów to jednak powoli skłaniam się ku nim zresztą jak już ktoś kiedyś pisał, że im więcej czytam to bardziej głupieje co radzicie modernizować mój osprzęt czy lepiej zrobić coś nowego od podstaw?
-
- Posty: 23
- Rejestracja: sobota, 15 lut 2014, 18:59
- Podziękował: 3 razy
Re: Destylacja według Radka
Według mnie to poczekaj. Na razie fajnie że czytasz. Ja też ostatnio czytałem i tak jak mówisz, zgłupiałem. Ale wiedz, że to jest już niedaleka droga do odnalezienia tego, czego chcesz. Na razie radze się wstrzymać z większymi modernizacjami i poczytać. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony sobota, 17 sty 2015, 22:03 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
Tam szukam promocji i kupuje 2x taniej niż gdzie indziej https://goo.gl/A91OBp
Re: Destylacja według Radka
No właśnie mój przypadek jest ciężki, bo z jednej strony funduszy mi nie brakuje brakuje mi miejsca w mieszkaniu na pełny profesjonalny sprzęt np. typu aabratek z 30l kegiem. Nie mam dostępu do pomieszczenia gdzie mógłbym zainstalować taką aparaturę i póki co muszę kombinować tak jak do tej pory z jakimiś pot-stillem. Jak to się mówi apetyt rośnie w miarę jedzenia i jak pomyśle o moim pierwszym sprzęcie to aż mnie ściska zdj. na dole( hehe nie wyśmiejcie mnie jak na warunki za graniczne to i tak dobrze, że udało mi się dostać giętką rurkę miedzianą i skonstruować takie cuś ). Dzięki wam i temu forum i urlopom w polsce jestem na tym etapie jak na zdjęciu u góry. Na chwile obecną chcę iść dalej i spróbować z kolumną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Destylacja według Radka
Na upartego nie musisz deflegmatora mocować do pokrywy, tylko na jakimś stelażu (płyta wiórowa, sklejka) zamocować nad garnkiem i połączyć z rurką wychodzącą z pokrywki. Nawet nie musi mieć tego metra, już ze 40-50 cm rury wypełnionej zmywakami+troszkę miedzi da zauważalny efekt
Przejrzyj galerię destylatorów -> destylatory proste i na pewno znajdziesz inspirację dla modyfikacji swojego sprzętu.
Ale dobrze kombinujesz, możesz przygotować rozwojowego pot-stilla, do którego potem dołączysz kolejne elementy. Jeśli masz ograniczone dojście do usług spawacza, pójdź w konstrukcję miedzianą. Sama rura droższa ale wszystkie połączenia zrobisz sam, a co więcej, przy odrobinie pracy sam łatwo zrobisz wszystkie elementy jak głowica czy skraplacz
Przejrzyj galerię destylatorów -> destylatory proste i na pewno znajdziesz inspirację dla modyfikacji swojego sprzętu.
Ale dobrze kombinujesz, możesz przygotować rozwojowego pot-stilla, do którego potem dołączysz kolejne elementy. Jeśli masz ograniczone dojście do usług spawacza, pójdź w konstrukcję miedzianą. Sama rura droższa ale wszystkie połączenia zrobisz sam, a co więcej, przy odrobinie pracy sam łatwo zrobisz wszystkie elementy jak głowica czy skraplacz
Re: Destylacja według Radka
Wiem, że najlepszym wyjściem byłby sprzęt z KO tylko po głębokich przemyśleniach wywnioskowałem, że na chwile obecną nie opłaca mi się składać takiego mini sprzętu, bo wiem, że za 2 lata jak zjadę na stałe do kraju to u siebie w domu będę chciał zmontować profesjonalną kolumnę. Także faktycznie tak jak piszesz dobrze było by zainwestować w dobrego miedzianego pot-stilla, którego polutuje sobie sam, bo do rurek miedzianych mam jako taki dostęp.
Aczkolwiek po zapoznaniu się ze szklanymi projektami forumowiczów zainspirowałem się powiem wam, że nabrałem przekonania do tego typu aparatury. W niewielkich pieniądzach można zaprojektować całkiem dobry sprzęt do refluksu. Wiem, że z takim osprzętem trzeba obchodzić się delikatniej niż z jajkiem. Z drugiej strony ja na chwilę obecną parze 30l cukrówki na 6tyg. Także nie używam tego zbyt często.
Aczkolwiek po zapoznaniu się ze szklanymi projektami forumowiczów zainspirowałem się powiem wam, że nabrałem przekonania do tego typu aparatury. W niewielkich pieniądzach można zaprojektować całkiem dobry sprzęt do refluksu. Wiem, że z takim osprzętem trzeba obchodzić się delikatniej niż z jajkiem. Z drugiej strony ja na chwilę obecną parze 30l cukrówki na 6tyg. Także nie używam tego zbyt często.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Parzenie w obiegu zamkniętym
Przeczytałeś ten temat ?boxer1981228 pisze:Zerknij tutaj, jak coś to pisz coś postaram się podpowiedzieć mam taki sam garnek i miedzianą rurkę fi 28 .
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-st ... 11992.html
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Destylacja według Radka
Miedź ma swoje niezaprzeczalne plusy, szkiełko wielki urok, co wybierzesz, to już twoja sprawa i to jest potęga naszego hobby - wiele dróg prowadzących do tego samego celu
Tym bardziej że w perspektywie masz poskładanie pro sprzętu a jakiego rozwiązania nie wybierzesz teraz, uzyskasz przez ten czas coś, czego nie kupisz za żadne pieniądze i nie zastąpi żaden, choćby najbardziej wypasiony sprzęt: wiedzę i praktykę. Informacje co, jak i z czym masz na forum, pozostaje więc chyba tylko życzyć miłej lektury, powodzenia i przede wszystkim dużo satysfakcji z kompletowania i użytkowania sprzętu oraz z uzyskanych na nim rezultatów
Tym bardziej że w perspektywie masz poskładanie pro sprzętu a jakiego rozwiązania nie wybierzesz teraz, uzyskasz przez ten czas coś, czego nie kupisz za żadne pieniądze i nie zastąpi żaden, choćby najbardziej wypasiony sprzęt: wiedzę i praktykę. Informacje co, jak i z czym masz na forum, pozostaje więc chyba tylko życzyć miłej lektury, powodzenia i przede wszystkim dużo satysfakcji z kompletowania i użytkowania sprzętu oraz z uzyskanych na nim rezultatów
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Destylacja według Radka
Piszesz że masz jako taki dostęp do rurek miedzianych poniżej podaję linki do sklepów z UK co wyśla Ci za grosze . Ja od nich kupowałem i wysyłali mi do IE
http://www.jtmplumbing.co.uk/ - fittingi i inne pierdoły, była w ofercie fi 54 ale już nie ma nie wiem dlaczego, darmowa dostawa przy zakupie powyżej 40 funtów
http://www.rjwplumbingsupplies.com/coll ... opper-pipe - a tu już masz czego dusza zapragnie i do tego każdy wymiar rury możesz kupować nawet po 100 mm równiez firma z UK wiec koszty wysyłki będą znikome a przywiozą do domku.
Jak chcesz coś dyskretnego wpisz w wyszukiwarkę forum Mini Still a tu masz fajnie opisany proces produkcji z dokładnymi danymi i opisami http://www.instructables.com/id/Buildin ... /?ALLSTEPS
A jak chcesz gotowca Mini stilla to pisz do kolegi forumowego Ramzol wiem że chce lub będzie chciał sprzedać swojego Mini Stilla, kurierem z Pl nie będzie problemu.
http://www.jtmplumbing.co.uk/ - fittingi i inne pierdoły, była w ofercie fi 54 ale już nie ma nie wiem dlaczego, darmowa dostawa przy zakupie powyżej 40 funtów
http://www.rjwplumbingsupplies.com/coll ... opper-pipe - a tu już masz czego dusza zapragnie i do tego każdy wymiar rury możesz kupować nawet po 100 mm równiez firma z UK wiec koszty wysyłki będą znikome a przywiozą do domku.
Jak chcesz coś dyskretnego wpisz w wyszukiwarkę forum Mini Still a tu masz fajnie opisany proces produkcji z dokładnymi danymi i opisami http://www.instructables.com/id/Buildin ... /?ALLSTEPS
A jak chcesz gotowca Mini stilla to pisz do kolegi forumowego Ramzol wiem że chce lub będzie chciał sprzedać swojego Mini Stilla, kurierem z Pl nie będzie problemu.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: Destylacja według Radka
Decyzje zapadły. Dziękuje za wszystkie rady, które okazały się bardzo pomocne. Aktualna aparatura idzie do niewielkiej przeróbki. Szklany deflegmator zastąpię rurką miedzianą min. 40mm, dł. min 50cm i połączę to z resztą mojego sprzętu z ko czyli odstojnikiem i chłodnicą. Będzie to sprzęt do pierwszego odpędu. Do drugiej destylacji wejdę w całkowicie szklany destylator coś na wzór sprzętu jaki posiada kucyk (mieć przyjemność oglądania całego procesu to lepsze jak hit w kinie).
Pozwoli zaczyna denerwować mnie szybkowar 12l, bo muszę moją cukrówkę 25l pędzić na dwa razy. Wydaje mi się, że zainwestuje jeszcze w kega 30l. Tylko na temat kegów muszę jeszcze poczytać co i jak. Może zadam głupie pytanie, ale takie kegi jak wy posiadacie mają płaskie dna? Tzn. czy mógłbym go postawić na kuchence elektrycznej? Czy w grę wchodzi tylko montaż grzałki?
Pozwoli zaczyna denerwować mnie szybkowar 12l, bo muszę moją cukrówkę 25l pędzić na dwa razy. Wydaje mi się, że zainwestuje jeszcze w kega 30l. Tylko na temat kegów muszę jeszcze poczytać co i jak. Może zadam głupie pytanie, ale takie kegi jak wy posiadacie mają płaskie dna? Tzn. czy mógłbym go postawić na kuchence elektrycznej? Czy w grę wchodzi tylko montaż grzałki?