Teraz jest środa, 23 maja 2012, 16:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Destylacja na kolumnie - moc a zapach destylatu
PostPostNapisane: wtorek, 27 gru 2011, 21:56 
Tematy: 7
Zygmunt napisał(a):
Cytuj:
Może jest to osoba ,która mogłaby być Twoim dziadkiem

I to jest właśnie fajne- bez względu na wiek czy wygląd możemy ze sobą dyskutować jak równy z równym. Można komuś uświadomić, że pierdzieli głupoty i nie zwracać uwagi "czy wypada" bo akurat jest starszy, wyższy, ładniejszy itp...

OK macie rację.Wygraliście... :ok:
Dosiego roku.

Tytuł: Re: Destylacja na kolumnie - moc a zapach destylatu
PostPostNapisane: poniedziałek, 9 sty 2012, 19:34 
Tematy: 14
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ale temat :)

Dodam coś od siebie, może pomoże. Nikt nigdy nie powiedział, że pogony muszą mieć mniej niż 96+. Cały czas to nie 100% wiec resztki w naszym wypadku nie stanowi H2O tylko inne bardziej lotne substancje wypierające te H2O ze 100% nadając smak i zapach pogonom. To tyle na mój chłopski rozum. To że pogony śmierdzą a temperatura nie skacze to chyba może świadczyć dobrze o sprzęcie, bo żeby nie być kolejnym oskarżycielem wykluczam słabą czułość i tolerancje na skoki.

Podzieliłbym się z wami moimi tak szczegółowymi danymi ale ich nie posiadam. Dbam o temperaturę z aptekarska dokładnością, posiadam dwa czujniki w głowicy i w 2/3 wysokości a pogony oddzielam dzięki doświadczeniu jako ultra potstilowiec czyli smak i zapach. Jak tylko 2/3 da mi znać o nadchodzących pogonach zmieniam butelkę, w którą łapię spirytusik na bieżącą konsumpcje aż do pojawienia się pogonów, wtedy zmiana butelki, reflux otwarty i zbieram ile mi się chce. Szkoda prądu i czasu. Robię to dla siebie i hobby, wiec nie patrze ile gram cukru mi się zmarnowało.

Pozdrawiam.

PS. Unowocześniłem nawijarkę do sprężynek. teraz to przyjemność siedzieć i ciąć :).

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1