Destylacja "brzoskwiniówki" po dłuższym leżakowaniu

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.

Autor tematu
maklerstan
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2015, 20:58

Post autor: maklerstan »

Witam zacnych forumowiczów,

Jestem nowy na forum chodź już z trochę sporym bagażem wytworów mojej wyobraźni.
Mam trochę brzoskwiniówki (10l) destylowanej raz na kolumnie 1,8m, początkowo wyszło ok 96%.
Rozcieńczyłem ją do 40% i tak sobie leżała z płatkami palonymi dębowymi około pół roku.
W smaku zrobiła mi się taka fajna słodka łagodna "whiskey" z miłym zapachem brzoskwiń.

A teraz moje pytanie, bo tak mi przyszło coś takiego dziwnego do głowy:

- Czy ktoś kiedyś prubował z Was destylować taki trunek po raz kolejny
i poddać go ponownemu leżakowaniu?

- Czy słyszeliście o takim wyrobie markowym?

- Co o tym sądzicie?
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Destylacja "brzoskwiniówki" po dłuższym leżakowaniu

Post autor: Zygmunt »

Znane są maceraty redestylowane po odsączeniu surowca, produkuje je np. Brill. Ale to raczej nalewy owocowe i- uwaga- warzywne. Redestylacja spirytusu, zwłaszcza po starzeniu, raczej nie przyniesie nic dobrego. Jeżeli byłby to alkohol zepsuty jakimś dodatkiem, przedębiony, przesłodzony- wtedy jak najbardziej, można to powtórnie przegotować dla odzyskania alkoholu. Jeżeli- jak sam piszesz- smakuje to dobrze, to ja bym nie ruszał.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 08:37
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Destylacja "brzoskwiniówki" po dłuższym leżakowaniu

Post autor: golec269 »

Witaj kolego. Mam kilka litrów brzoskwiniówki i chciałbym ją zadębić. Napisz ile dawałeś na1litr i jak były palone.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Destylacja "brzoskwiniówki" po dłuższym leżakowaniu

Post autor: Kamal »

Jak dobrze smakuje, to nie ma sensu destylować jeszcze raz. :-)
K.
Obrazek

Autor tematu
maklerstan
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwie 2015, 20:58
Re: Destylacja "brzoskwiniówki" po dłuższym leżakowaniu

Post autor: maklerstan »

Płatki dębowe mocno prażone 8pth - 2g/1l wyszło mniam po pól roku.
Na początku mikstura zrobiła się czarna (jak rozcieńczony Jacek),
potem z czasem zaczęła nabierać słomkowego koloru i coraz wyraźniejszego zapachu brzoskwiń.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”