Wszystko na temat chemicznego oraz mechanicznego oczyszczania końcowego produktu destylacji, włączając węgiel aktywny, nadmanganian potasu, filtracje, klarowanie, pozbywanie się niechcianych substancji, zapachów drożdży itp...

Autor tematu
marszma4
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2017, 20:03
Załączniki
Delikatny zapach denaturatu

Postautor: marszma4 » czwartek, 12 paź 2017, 20:14

Kolumna Aabratek. Odbiór 25,potem 20 ml na minute, czasami delikatnie czuć denaturat.
Keg 50 litrowy.Odbiór przedgonów 0,5 litra.Destyluję do temp 95,5 stopnia.
W smaku super ale troszkę niesmak.
Zacier 50 litrowy z cukru i drożdży Biowim (14 kg cukru+ 2 op drożdży 135g+woda)
Wsad stoi 5 do 6 tygodni naturalnie klarując się.Odbiór serca ok 5 litrów.
Co robię źle. Nie chcę używać węgla.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 paź 2017, 22:25 przez marszma4, łącznie zmieniany 1 raz.


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Doody
800
Posty: 807
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: Doody » czwartek, 12 paź 2017, 20:28

Opisz jak robisz nastaw. Korygujesz odbiór w miarę ubywania etanolu z kotła?
Pozdrawiam
Darek


gadaka
200
Posty: 202
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: gadaka » czwartek, 12 paź 2017, 20:59

@marszma4
Z jaką mocą grzejesz?

Ps. Przy takiej prędkości odbioru i kolumnie to rektyfikacja.

Pozdrawiam, Łukasz


Autor tematu
marszma4
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2017, 20:03
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: marszma4 » czwartek, 12 paź 2017, 21:18

Zacier 50 l klarowany 5-6 tygodni.
Odbiór 25 ml potem 20 ml do temp 95,5.
Serce 5 i i koniec


gadaka
200
Posty: 202
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: gadaka » czwartek, 12 paź 2017, 22:36

Pamiętaj: z cukru robisz nastaw.

Przez te 5-6 tygodni nastaw stoi bez żadnego zlewania znad osadu?


mardok
50
Posty: 59
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: mardok » wtorek, 17 paź 2017, 14:42

Jaka wysoka kolumna? Rektyfikujesz raz czy dwa razy? Najlepiej to metoda 2,5 opisana przez lesgo58 kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedzy-w-pigulce-t9284.html
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3618
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: lesgo58 » wtorek, 17 paź 2017, 16:15

marszma4 pisze:Kolumna Aabratek. Odbiór 25,potem 20 ml na minute, czasami delikatnie czuć denaturat.
Keg 50 litrowy.Odbiór przedgonów 0,5 litra.Destyluję do temp 95,5 stopnia.
W smaku super ale troszkę niesmak.

Nie chcę używać węgla.
Pozdrawiam

Jeśli zależy Ci na czystym alkoholu to:
Pytanie pierwsze - gdzie masz termometr prowadzący rektyfikację?
Pytanie drugie - z jaką mocą grzejesz?
Zakładam, że masz termometr na tzw 10 półce i grzejesz z mocą 2400W. Opierając się na takich danych podam Ci w skrócie przykładową rektyfikację.
- stabilizuj minimum 40 minut. W międzyczasie rób zrzuty jeziorka po ok. 100ml co 20 minut. Pierwsza setka do wylania a następne 2 setki do specjalnego naczynia, przerobisz to w przyszłości na spirytus techniczny.
- przepłucz głowicę odbierając rektyfikat z prędkością 12ml/min co w 30 minut powinno Ci dać ok 400ml. To jest zanieczyszczony spirytus resztkami przedgonów ze skraplacza. Możesz dolać przed gotowaniem do następnego nastawu.
- zmień naczynie i wężyk odbioru i zacznij odbiór z prędkością 25ml do osobnych butelek
- koryguj odbiór w zależności co pokazuje termometr który Ciebie kieruje (chyba masz termometr w dole kolumny?, a jesli nie - to gdzie?)
Prowadząc tym sposobem rektyfikację powinieneś uzyskać spirytusu licząc razem z przedgonami minimum 0,5 litra z 1 kg cukru. A jak Ci się uda i uzyskasz 0,55 l /1 kg cukru to będzie bardzo dobrze. Jeśli tak nie jest to źle prowadzisz rektyfikację i za prędko kończysz.
http://alkohole-domowe.com/forum/post166289.html#p166289


mardok
50
Posty: 59
Rejestracja: środa, 24 cze 2015, 22:53
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: mardok » wtorek, 17 paź 2017, 21:09

Leszku piszesz oczywiście o rektyfikacji surówki tak? Tak wiem, że i nastaw w ten sposób prowadzisz, ale pytam, co by nas kolega dobrze zrozumiał.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka
Organizm całkowicie pozbywa się alkoholu po 21 dniach, czyli nigdy...

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3618
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Delikatny zapach denaturatu

Postautor: lesgo58 » wtorek, 17 paź 2017, 21:49

Opisywałem jak przeprowadzić regularną rektyfikację coby otrzymać lepszy trunek od tego co go opisywał. Nawet tylko po jednokrotnym gotowaniu.
Trochę improwizowałem, bo kolega jest bardzo oszczędny w informacjach.
http://alkohole-domowe.com/forum/post166289.html#p166289


Wróć do „Oczyszczanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości