Dekstroza - czy warto ?
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 397
- Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
- Podziękował: 86 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Doody - książeczka "Whisky: Technology, Production and Marketing" w rozdziale o Grain Whisky na str. 96 podaje poniższą tabelkę. O jakich więc "piwnych" temperaturach, przerwach itd. mówisz?
Po 5 minutach w tej temp. papkę przepompowuje się do następnego zbiornika, a jak się schłodzi do 67 st.C - dodaje się słód i do "zacieratora".
(dodawanie obrazków mnie przerasta! )
Po 5 minutach w tej temp. papkę przepompowuje się do następnego zbiornika, a jak się schłodzi do 67 st.C - dodaje się słód i do "zacieratora".
(dodawanie obrazków mnie przerasta! )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 4 gru 2012, 10:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Cóż można napisać? Chwalić się nie wypada. Przecież każdy wie że po 40-stce człowiek ma
trochę z osła trochę z lwa. - Ulubiony Alkohol: PIWKO, nalewki domowe na owocach i ziołach
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Jeśli to jest w płynie, więc jest jakieś stężenie glukozy w roztworze. Zmierz cukromierzem i sprawdź jakie Blg jest. Jeśli nie mieści się w skali, jest wyższe niż 30 klika jednostek, rozcieńcz wodą. Gdy osiągniesz wynik 23 - 24 *Blg masz roztwór do podania drożdży. A drożdże takie same jak do cukru.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 4 gru 2012, 10:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Cóż można napisać? Chwalić się nie wypada. Przecież każdy wie że po 40-stce człowiek ma
trochę z osła trochę z lwa. - Ulubiony Alkohol: PIWKO, nalewki domowe na owocach i ziołach
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 4 gru 2012, 10:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Cóż można napisać? Chwalić się nie wypada. Przecież każdy wie że po 40-stce człowiek ma
trochę z osła trochę z lwa. - Ulubiony Alkohol: PIWKO, nalewki domowe na owocach i ziołach
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
No nie powinno tak być. Blg nastawu z glukozy schodzi spokojnie < -5 Blg. Moje właśnie skończyło pracować po 8 dniach, wszystkie drożdże padły i nastaw zaczął samoczynnie klarować się.
Drożdże powinny wystartować w temperaturze 23-25 *C, w czasie najintensywniejszej pracy temperatura nastawu wynosi zwykle 26-32 *C, przy temperaturze otoczenia 22 *C. Albo dałeś za mało drożdży, albo miały nieodpowiednią temperaturę do życia?
Drożdże powinny wystartować w temperaturze 23-25 *C, w czasie najintensywniejszej pracy temperatura nastawu wynosi zwykle 26-32 *C, przy temperaturze otoczenia 22 *C. Albo dałeś za mało drożdży, albo miały nieodpowiednią temperaturę do życia?
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Dekstroza - czy warto ?
Albo grzybki się ugotowały we własnym sosie... 100L + cztery paczki drożdży nie brzmi jak by miało by być ich za mało... za to zjazd z o 14blg w ciągu trzech dni brzmi jak dość intensywna praca a więc i sporo ciepełka.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 4 gru 2012, 10:22
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Cóż można napisać? Chwalić się nie wypada. Przecież każdy wie że po 40-stce człowiek ma
trochę z osła trochę z lwa. - Ulubiony Alkohol: PIWKO, nalewki domowe na owocach i ziołach
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 1 raz
Re: Dekstroza - czy warto ?
Beczka stoi przy piecu ( EKO Groszek ) dwa małe okienka ciągle uchylone, temperatura otoczenia około 22-25*C, fakt nastaw w czasie burzliwej pracy był cieplejszy i miała około 40*C. Teraz nastaw lekko słodki tak jakby drożdżaki nie przerobiły całej słodyczy. Pytanie co znaczy brakowało powietrza w nastawie?
-
- Posty: 2917
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy