Widzę, że rysunek umieszczony w pierwszym poscie stał się powodem wątpliwości i koledzy zastanawiają się, w którym miejscu najlepiej umieścić sondę. Po pierwsze proszę jeszcze raz rzucić okiem na rysunek. Sonda, mimo iż znalazła się pod ZP - deflegmatorem jest umieszczona w osłonie z rurki (wyraźnie jest to zaznaczone). Dzięki temu spływająca flegma nie powoduje zafałszowania temperatury. Oczywiście nie ma błędu umieszczenia sondy nad ZP. Ja osobiście preferuje jednak to pierwsze rozwiązanie. W nowej kolumnie umieściłem rurkę do pomiaru w 1/3 wysokości kolumny (od góry) pod deflegmatorem. Daje mi więcej czasu na reakcję po skoku temperatury i odbiór "po". W moich instrumentach (look gallery) stosuję zarówno jedno jak i drugie rozwiązanie i w obu przypadkach jest OK.
Pozdrawiam serdecznie Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości