Teraz jest środa, 23 maja 2012, 16:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Deflegmator vs odstojnik.
PostPostNapisane: wtorek, 22 wrz 2009, 16:53 
@Bogdan, dominik77 nie napisał nigdzie że łączy kolumne z odstojnikami, tylko że robi powrót z odstojników do KEGa (czyli IMO buduje coś w rodzaju aparatu Adamsa http://www.moonshine-still.com/Photo/AdamsStill.jpg), bo faktycznie robienie odstojników przy kolumnie to rozwiązanie równie sensowne co mocowanie strzemion i siodła w samochodzie. Wydaje mi się że Dominikowi77 chodziło bardziej ogólnie o to że, odstojniki, deflegmator i w końcu kolumna to kolejne kroki do uzyskania czystszego destylatu. Jeżeli by one nic nie dawały to by ich nikt nie wprowadzał w życie tylko nadal jak w XIII wieku mielibyśmy boiler i chłodnice. A tak to możemy uzyskać (na kolumnie) azeotrop alkoholu i wody już przy pierwszej destylacji. Tak żeby się jeszcze powyzłośliwiać na mimie to napisze, że możliwe że Adams (odstojniki z powrotem do boilera) a potem Pistorius (aparat z deflegmatorem półkowym), a pewnie nawet Cellier i Blumenthal (obaj wynaleźli kulumnę rektyfikacyjną) mieli dookoła siebie sporo takich MIM co mówili że "po co to, przecież to nic nie daje", na szczęście ich nie słuchali tylko robili swoje i dzięki temu mam dzisiaj czyściuteńki spirytusik.

Tytuł: Re: Deflegmator vs odstojnik.
PostPostNapisane: poniedziałek, 28 wrz 2009, 11:53 
Tematy: 4
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam kolego Kszaczan właśnie myślę tak jak to opisałeś :D ale jak ktoś nie doczyta i nagle się chce wypowiedzieć to takie są z tego skutki :lol: Ale poczekajcie jeszcze trochę to pokaże mój projekt pozd.dominik77.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1