Za Wikipedią: "Deflegmator (chłodnica zwrotna, skraplacz częściowy) - urządzenie działające podobnie do kolumny destylacyjnej, zwiększające efektywność procesu destylacji (służącego rozdzielaniu mieszanin ciekłych).
Deflegmator jest rodzajem wstępnej chłodnicy, w której następuje częściowe skroplenie par opuszczających aparat destylacyjny. Powstała w ten sposób flegma (kondensat o większym, w stosunku do par, stężeniu składnika mniej lotnego) jest zawracana do naczynia z wrzącą cieczą (w przypadku destylacji prostej) lub na najwyższą półkę kolumny rektyfikacyjnej. Nieskroplona para, wzbogacona w deflegmatorze w składnik bardziej lotny (inaczej mówiąc, niżej wrzący), jest odprowadzana do skraplacza jako destylat." Dokładnie wyjaśniony mechanizm działania deflegmatora.
Masz fuksa Dawidos, że kupiłeś deflegmator prosty. Ja kupiłem z odstojnikiem na dole w formie bańki i jak podłączam pary z dołu to nie są w stanie się przepchnąć do góry przez zwiężenie. Zanim się przepchną to już skraplają - katastrofa: polaczenie-deflegmatora-pot-still-t2645.html) Pozostaje mi tylko podłączyć z boku.
Pozdrawiam
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
Hmm tak sobie myślę, że mi chyba też nie spłynie flegma do gara. Mam sprzęt z szybkowaru ruskiego i nie poszerzałem nawet dziury. Jest taka może ze 3,4 mm tak na oko czyli najpierw musiałbym chyba taki króciec tam wsadzić, czyli na razie póki nie mam króćca i nie wiem na bank jak to zrobić dam z powrotem deflegmator, żeby udawał odstojnik. Dzięki wszystkim za info.
Wtrącę się z pytaniem: a gdybym tak podłączył ten deflegmator, który pokazał B14! (parę postów wyżej) "nogami do góry" i podłączył kocioł z wejściem tym ukośnym? Dobrze by spływało? Chodzi mi o to, by włożyć termometr trochę wyżej, nie przy samym garze, żeby widzieć temperaturę par wychodzących do chłodnicy, tak mi się wydaje na chłopski rozum, żeby tam miały tą temp. bliską skraplaniu etanolu.
Czy będzie spływać ok, czy jednak podłączać od gara z tej strony "pionowej"?
______________________________________________________________________ Pozdrawiam, Kerry omnia mea mecum porto
Napisz Kerry jak Ci wyszło bo to wcale nie jest głupi pomysł. Sam tak w ramach eksperymentu zrobię. Pary powinny ściekać do gara a termometr będzie ciut wyżej tak jak się należy. Przynajmniej nie będzie go zalewało.
______________________________________________________________________ Kto w winku nie smakował, Wstręt do kobiet czuje, Ten, jeśli nie zwariował, To pewnie zwariuje.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości