Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.
Napisane: środa, 14 wrz 2011, 20:32
Karmel bardziej wyczuwasz jako "przypalanke" niż słodycz. Do tego mała ilość cukru nie jest łatwo wyczuwalna, a znacznie uwypukla inne walory smakowe. Tłumacząc z polskiego na nasze to lekka słodycz pobudza, aktywuje kubki smakowe. Łatwiej wtedy wyczuć smaki które normalnie umknęłyby. Zrób próbę na mniejszej ilości żeby sprawdzić czy zamaskujesz, czy wzmocnisz niechciane smaki.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Promocja: 499,00 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Napisane: sobota, 17 wrz 2011, 11:57
Nie da się ukryć, że dyskusja w tym temacie sprawiła, że po powrocie z pracy ruszam do szopy szukać odpowiedniego kawałka dębiny Planuje zrobić eksperyment z kilkoma rodzajami deszczułek dębowych. Jako składnik "bazowy" posłuży destylacik ze śliweczek.
Napisane: sobota, 17 wrz 2011, 19:59
Witam ! Bardzo dobre efekty daje połaczenie dębu i żurawiny oraz dębu i karmelu (z cukru przypalanego).Stosuję osobiście te dwa przepisy i wszystkim bardzo smakuje.Używam dębu mocno prażonego amerykańskiego heavy w ilości 1-1,3g na litr.
Napisane: wtorek, 20 wrz 2011, 20:18
Można też bez problemu dodać Polski dąb i nie będzie różnicy. Na forum jest szczegółowo opisane jak to wszystko zrobić. A na dodatek zaoszczędzisz kasę.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Napisane: piątek, 30 wrz 2011, 21:34
Mój post z 29 września
Cytuj:
Ja dodałem do cukrówki dębu (nie pieczonego) sezonowanego ok 2 lata .Dąb był zwykły polski. I właśnie po 2 tyg. cukrówka nabrała ładnego słomkowego koloru, ale przy okazji takiego palącego i przy "końcówce" lekko gorzkawego smaku. Sam bimberek, bez dodatków taki w smaku nie był. Zastanawiam się ,czy nie dodać trochę karmelu do wyrównania i ukrycia posmaku tego trunku. Choć z drugiej strony smak "słodki" język u człowieka wyczuwa najszybciej, a "gorzki" jako ostatni.
Dodałem karmelu dość mocno przypalonego na patelni w ilości ok 1 łyżeczki na 0,7 l i poskutkowało. Butelka stała ze 2 dni i po próbie smakowej czuć goryczkę, ale na tyle mało, że dodaje ona charakteru trunkowi. Byle nie przesadzić z karmelem.
Napisane: wtorek, 3 sty 2012, 15:27
Po przeczytaniu całości mam mętlik w głowie... Mam 1,7l(słoik) ok 50% psoty winogrono - jabłko. Mam płatki dębowe średnio opiekane(od P. Jana Okowity) Ile tego siuwaru wrzucić? Destylat ma około miesiąc i chciałbym aby jeszcze po leżakował z pól roku. Dać 20g? i po 2 tyg wyjąc całość i pozwolić mu leżakować? A może 5g i trzymać przez cały czas? pomocy!!
Napisane: wtorek, 3 sty 2012, 23:29
Daj 3-3,5g. Do miesiąca możesz mieszać, nie zaszkodzi. Potem zostaw i zapomnij. Jak sobie przypomnisz, albo przemożna chęć Cię zmoże, zlej ostrożnie z nad osadu (będzie na pewno) i ciesz się smakiem.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Napisane: środa, 4 sty 2012, 14:54
No i zonk. Żonka się pospieszyła w wrzuciła całość (20g) do psoty.Było to jakieś 7 dni temu. Kolor jak whiskey smak jakby ok... ale jeszcze nie to... trochę złagodniał ale owoce czuć tylko w zapachu nie w smaku. Wyłowiłem te płatki. zostawiłem ze 3 sztuki pływające i odstawiam do piwnicy. Może uda się to uratować leżakowaniem. Jak sądzicie?
Wyobraźcie sobie moje zdziwienie! Kochanie robiłaś coś z bimberkiem? tak chciałam zrobić ci niespodziankę...
Napisane: piątek, 6 sty 2012, 22:57
"Dobrymi chęciami piekło brukowane". Nie martw się. Nic się nie zepsuło. Daj mu tylko czasu.
Napisane: sobota, 24 mar 2012, 17:24
Witam. Odświeżę trochę temat. W zeszłym roku robili mi kanalizację. Obok płotu rośnie stary dąb a koło niego pełno samosiejek. Goście od kanalizacji wycięli te drobne dąbki i tu moje pytanie. Czy pieńki z nich nadają się do zaprawiania psotki? Pieńki mają około 3 cm średnicy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości