Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy

Post autor: Wald »

Wino "ryżowe" nie zachwyciło smakiem więc poszło do kega. Zaprawiłem 3 razy po 0,5l różnym dębem. Opisane jak widać, żeby nie pomylić.
dab 1.JPG
Dochodziło pięknie, aż kusiło.
dąb 2.JPG
Dotrzymałem jednak do wyraźnej zmiany.
dąb 3.JPG
Tak by na 100% było czuć smak i zapach szczapek.Degustacja odbyła się tzw. ślepą próbą. Pięć osób dostało po cztery oznakowane kieliszki. Wynik nie zaskoczył mnie mocno.
3 osoby za dębem naturalnym.
2 osoby za moczonym palonym.
Nikt nie opowiedział się za moczonym.
Wszyscy stwierdzili że dąb poprawia walory smakowe, ale po przewietrzeniu. Po prostu zaprawiana dębem psota powinna jak wino pooddychać zanim rozlejemy do kieliszków. Inaczej jest piekąca jakby miała 70%
Ponieważ moja pani wybrała dąb palony po moczeniu, takiego będę używał. Ten właśnie daje najlepszy, przyjemny bukiet. Czuć dąb z delikatnym tłem spalenizny. Nie zdominuje jednak owocowej nuty jak naturalny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
alembiki

toyotajg
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 8 lis 2009, 21:03
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: toyotajg »

Temat piekny i kolorowy !! Mam pytanie ... czy do piekarnika musi isć dębina sucha /stara/ czy np taka co jeszcze miesiac dwa temu była zielona ?
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: JanOkowita »

toyotajg pisze:... Mam pytanie ... czy do piekarnika musi isć dębina sucha /stara/ czy np taka co jeszcze miesiac dwa temu była zielona ?
Dębina powinna być sezonowana na wolnym powietrzu co najmniej rok. Wówczas pozbędziemy się efektu "palącego smaku".
Dobrej jakości francuskie płatki dębowe są sezonowane 18 miesięcy i pochodzą z dębów szypułkowych co najmniej 100-letnich. Zasada jest taka sama jak przy produkcji wysokiej jakości beczek dębowych.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Partyzant »

Mam sposób trochę inny.

Kołek z dębu kiedy jest świeży, bardzo fajnie się rozkłada pod siekiera, tnę na tak małe szczapki aby weszły do butelki. Kiedy jest już pocięty w drobnice, to najlepiej przechować na strychu do wyschnięcia ( nie zbyt grubo bo zapleśnieje ) W moim przypadku trzymałem ponad miesiąc w temp. -/+ 27-30ºC. A później do piekarnika, tylko wtedy kiedy potrzebuje. Przeważnie na stanie mam kolo 50g. A reszta leży w kartonowym pudełku bez pieczenia.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Calyx »

Ostatnio miałem zagwozdkę z dębiną :(
Poprosiłem znajomego o "wyprodukowanie" wiórów
z sezonowanego parę lat klocka dębowego.
Heblarka w parę minut wypluła worek rewelacyjnych wiórków.
Bez przypalania wrzuciłem garść do gąsiora z psotą i...
ZDZIWKO! klarowny trunek nabrał męta jak woda po ogórach :(
Wielokrotne filtrowanie przywróciło klarowność ale czasu trzeba
było poświęcić sporo. Reszta wiórów pójdzie do wędzarki
a ja będę ostrożniejszy w działaniach.
Żeby nie było tylko na wióry z heblarki.
Podobny przypadek miałem z zakupionymi płatkami dębowymi.
Wtedy stawiałem na niedoskonałość psoty, teraz myślę,
że to kwestia wióra - chipsa.
Szczapki nigdy nie zrobiły mi takiego numeru
więc proponuję (i preferuję) takie rozwiązanie.

Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: macius »

Właśnie mi się to zdarzyło :/
5l śliwowicy i 2l destylatu poorzechówkowego :( całe szczęście, że planuję je na dłuższe leżakowanie, więc może opadnie osad...
Zastanawiam się, czy może płukanie płatków przed dodaniem by pomogło?
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Doznałem tego również. Ale tylko w gąsiorku z dębem naturalnym.
Zastanawiam się, czy może płukanie płatków przed dodaniem by pomogło?
Spokojnie, to nie trwały efekt. Po miesiącu samo pięknie klaruje. Choć wkurza nie planowana dodatkowa praca.
Mam również ten moczony, palony. Całość klarowna jak prosto z chłodnicy. Przy nim pozostanę. Kolor i zapach dużo lepszy. Ponoć smakuje równie dobrze jak wygląda.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: szczurek.g »

Słyszeliście może o termicznej modyfikacji drewna "Thermowood" ? Mam trochę klepek parkietowych dębu i akacji, (bez jakichkolwiek olejowych dodatków).

Pokrótce to wygrzewane w temp 190 - 220 *C przez kilka godzin surowe klepki parkietowe.

Czy to się nada jako smakowo-zapachowy wypełniacz ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Pewnie póki surowe i nie montowane, to się nadadzą. Czas i temperatura wypalania odpowiednie, więc teoretycznie wszystko OK.
Próbuj, bo inaczej nie sprawdzisz przydatności.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: matahari »

Ja dodałem do cukrówki dębu (nie pieczonego) sezonowanego ok 2 lata .Dąb był zwykły polski. I właśnie po 2 tyg. cukrówka nabrała ładnego słomkowego koloru, ale przy okazji takiego palącego i przy "końcówce" lekko gorzkawego smaku. Sam bimberek, bez dodatków taki w smaku nie był. Zastanawiam się ,czy nie dodać trochę karmelu do wyrównania i ukrycia posmaku tego trunku.
Choć z drugiej strony smak "słodki" język u człowieka wyczuwa najszybciej, a "gorzki" jako ostatni.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Karmel bardziej wyczuwasz jako "przypalanke" niż słodycz. Do tego mała ilość cukru nie jest łatwo wyczuwalna, a znacznie uwypukla inne walory smakowe. Tłumacząc z polskiego na nasze to lekka słodycz pobudza, aktywuje kubki smakowe. Łatwiej wtedy wyczuć smaki które normalnie umknęłyby. Zrób próbę na mniejszej ilości żeby sprawdzić czy zamaskujesz, czy wzmocnisz niechciane smaki.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

zefirek21
1
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 10 wrz 2011, 21:44
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: zefirek21 »

Nie da się ukryć, że dyskusja w tym temacie sprawiła, że po powrocie z pracy ruszam do szopy szukać odpowiedniego kawałka dębiny :D Planuje zrobić eksperyment z kilkoma rodzajami deszczułek dębowych. Jako składnik "bazowy" posłuży destylacik ze śliweczek.

mariusz0478
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 31 maja 2010, 20:52
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mariusz0478 »

Witam !
Bardzo dobre efekty daje połaczenie dębu i żurawiny oraz dębu i karmelu (z cukru przypalanego).Stosuję osobiście te dwa przepisy i wszystkim bardzo smakuje.Używam dębu mocno prażonego amerykańskiego heavy w ilości 1-1,3g na litr.
:)
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Partyzant »

Można też bez problemu dodać Polski dąb i nie będzie różnicy. Na forum jest szczegółowo opisane jak to wszystko zrobić. A na dodatek zaoszczędzisz kasę.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
Awatar użytkownika

matahari
50
Posty: 92
Rejestracja: poniedziałek, 10 sty 2011, 21:28
Krótko o sobie: MATA HARI w jęz. indonezyjskim słońce, dosł. oko dnia,
podstępna postać z historii (trochę jak alkohol)
Ulubiony Alkohol: piwo, wino,wódka tyż - he,he
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: matahari »

Mój post z 29 września
Ja dodałem do cukrówki dębu (nie pieczonego) sezonowanego ok 2 lata .Dąb był zwykły polski. I właśnie po 2 tyg. cukrówka nabrała ładnego słomkowego koloru, ale przy okazji takiego palącego i przy "końcówce" lekko gorzkawego smaku. Sam bimberek, bez dodatków taki w smaku nie był. Zastanawiam się ,czy nie dodać trochę karmelu do wyrównania i ukrycia posmaku tego trunku.
Choć z drugiej strony smak "słodki" język u człowieka wyczuwa najszybciej, a "gorzki" jako ostatni.
Dodałem karmelu dość mocno przypalonego na patelni w ilości ok 1 łyżeczki na 0,7 l i poskutkowało. Butelka stała ze 2 dni i po próbie smakowej czuć goryczkę, ale na tyle mało, że dodaje ona charakteru trunkowi. Byle nie przesadzić z karmelem.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
https://witchbeer.pl

Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Stachy »

Po przeczytaniu całości mam mętlik w głowie...
Mam 1,7l(słoik) ok 50% psoty winogrono - jabłko.
Mam płatki dębowe średnio opiekane(od P. Jana Okowity)
Ile tego siuwaru wrzucić?
Destylat ma około miesiąc i chciałbym aby jeszcze po leżakował z pól roku.
Dać 20g? i po 2 tyg wyjąc całość i pozwolić mu leżakować?
A może 5g i trzymać przez cały czas?
pomocy!!
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Daj 3-3,5g. Do miesiąca możesz mieszać, nie zaszkodzi. Potem zostaw i zapomnij. Jak sobie przypomnisz, albo przemożna chęć Cię zmoże, zlej ostrożnie z nad osadu (będzie na pewno) i ciesz się smakiem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Stachy
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 30 cze 2011, 09:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Każdy;)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Centralna Polska
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Stachy »

No i zonk. Żonka się pospieszyła w wrzuciła całość (20g) do psoty.Było to jakieś 7 dni temu.
Kolor jak whiskey smak jakby ok... ale jeszcze nie to... trochę złagodniał ale owoce czuć tylko w zapachu nie w smaku.
Wyłowiłem te płatki. zostawiłem ze 3 sztuki pływające i odstawiam do piwnicy. Może uda się to uratować leżakowaniem. Jak sądzicie?

Wyobraźcie sobie moje zdziwienie!
Kochanie robiłaś coś z bimberkiem? tak chciałam zrobić ci niespodziankę...
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

"Dobrymi chęciami piekło brukowane". Nie martw się. Nic się nie zepsuło. Daj mu tylko czasu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

KobiQ
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 3 lut 2012, 20:16
Krótko o sobie: Domowe jest najlepsze.
Ulubiony Alkohol: Wszystko co dziwne, nietypowe, oryginalne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: KobiQ »

Witam. Odświeżę trochę temat. W zeszłym roku robili mi kanalizację. Obok płotu rośnie stary dąb a koło niego pełno samosiejek. Goście od kanalizacji wycięli te drobne dąbki i tu moje pytanie. Czy pieńki z nich nadają się do zaprawiania psotki? Pieńki mają około 3 cm średnicy.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Tak młode, właściwie sadzonki i gałęzie raczej odpadają. Do tego pewnie cięte z sokami. Będzie smak naparu ziołowego zamiast beczki dębowej. Do tego pamiętajcie że dębina powinna być sezonowana, suszona minimum rok.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: papo »

Witam, mam mały problem ostatnio robiłem psotę z rodzynek i kwaśnego wujka, po rozcieńczeniu do ok. 40% dodałem średnio palony dąb U.S.A. ok 1g/l po ok 2 tyg zarówno psota z rodzynek jak i z kukurydzy smakuje prawie tak samo :/ czy po dłuższym leżakowaniu to się jakoś poprawi? Czy może z moim dębem jest coś nie tak ?

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

Ja wczoraj dodałem do swojej okowity dąb niepieczony, pozyskałem go z dębu który został ściety ponad 60 lat temu. Już po kilku godzinach okowita zaczeła zmieniać kolor, dla porównania do drugiej okowity włożyłem surowy kawałek dębu który leżakował zaledwie rok...... narazie okowita jak wyglądała tak wygląda. Dzisiaj zaprawię następną porcję dębem pieczony wg. przepisu z forum.

"Przepis" na pozyskanie starego dębu.
Mieszkam na tak zwanych Ziemiach Odzyskanych, a tu jak ogólnie wiadomo istnieje specyficzny podział czasowy: na poniemieckie i nieponiemieckie. I według słów znajomego gospodarza kilka słupków przy lesie jest "poniemieckich" bo jak to pan W. powiedział: "My z ojcem tego nie nabijali, poniemieckie to", a że nie zawierałem z nim tranzakcji handlowej kłamać powodów nie miał. A takie zapomniane stare słupki dębowe do których przybijano drut kolczasty jeszcze można spotkać przy polach.

A potem standart; czyszczenie ze spróchniałej bieli aż do czystego twardziela.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Emiel Regis »

@pogezan jesteś pewien że to był dąb?
Pytam bo ze starymi dębowymi słupkami się nie spotkałem, ale z takimi z akacji bardzo często
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

100% dąb. "Rysunek" tego drzewa jest tak charekterystyczny że bardzo trudno go pomylić. Lasy tu bukowo-dębowe. więc dąb jest tu można powiedzieć produktem regionalnym :) Kupując u nas słupki na ogrodzenie łatwiej jest kupić w leśnictwie dąb niż np. modrzew. A akacja nadaje się jako dodatek do wódki? Jestem ciekaw jak np. olcha by zabarwiła okowite, na czerwono?

Właśnie zakończyłem "palenie" świeżego dębu...... bardzo ładną uzyskał barwę. W najbliższym czasie obwinę deskę dębową folią aluminiową i do żaru po ognisku, zobaczę czy wyjdzie to samo, jeżeli tak to zrobię sobie rustykalne półki do piwniczki, bo barwe ma super.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Emiel Regis »

Ok, nie słyszałem o wykorzystaniu akacji czy olchy w naszym sporcie. Myślę że jako materiał tańszy od dębu szypułkowego byłyby używane od dawna gdyby się nadawały.
Spróbuj i podziel się wrażeniami :)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: wiking »

Do starzenia używane są różne gatunki drewna, zależy wszystko od trunku i upodobań. Można używać nawet łupin z orzechów włoskich jak i laskowych, trzeba popróbować wszystkiego i samemu wybrać, co komu pasuje.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Emiel Regis »

Oczywiście że chodzi o to żeby próbować, możliwości są nieograniczone, jednak akacja czy olcha do mnie jakoś nie przemawia.
Kariera dębu, oprócz tego że niezaprzeczalnie uszlachetnia on trunki, spowodowana jest też tym że jest to świetny materiał na beczki.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: wiking »

No nie tylko beczki :smiech: taki żarcik. Jako że nie próbowałem akacji ani olchy więc nie będę więcej strzępił ozora w tym temacie, ale może ktoś?
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mtx »

pogezan pisze:A akacja nadaje się jako dodatek do wódki? Jestem ciekaw jak np. olcha by zabarwiła okowite, na czerwono?
Zobacz tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/inne-n ... 81-20.html
Opisano tam różne gatunki drewna.
pogezan pisze:]100% dąb. "Rysunek" tego drzewa
Mam małą prośbę - proszę nie mylmy pojęć - do starzenia/leżakowania (palenia, wędzenia, produkcji mebli itd)
używamy drewna, drzewo zaś rośnie i kiedy zostaje ścięte staje się drewnem...

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

@mtx1985
Dzięki za link :) tam jeszcze nie dotarłem :)

Oczywiście masz racje (drzewo/drewno), ale jeżeli już chcesz być takim perfekcjonistą, to zapewniam cię że nie tylko "ścięcie" drzewa jest warunkiem że stanie się drewnem :) I tam na marginesie; w nomenlkaturze zawodowej używa się określenia : "wycinaka" .......... "ścinano" to kiedyś głowy :) a drzewa się "wycina".

Naprzykład posusz jest drzewem czy już drewnem? ........ i mógłbym jeszcze kilka takich przykładów....... ale to nie tematyka tego forum :)
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mtx »

Masz rację - drzewa się wycina, zapędziłem się przez gwarę (u nas też się drzewa spuszcza)
jednym z moich hobby jest stolarstwo (mimo, że jestem kucharzem), pracowałem kilka lat
jako stolarz i stąd to "drewno" - wybacz :)

Odnośnie "posuszu" - to jednak obojętnie, czy czynny, czy martwy - lecz nadal pozostaje
drzewem - nie drewnem no chyba, że dokonasz wycinki :)
pogezan pisze:ale jeżeli już chcesz być takim perfekcjonistą, to zapewniam cię że nie tylko "ścięcie" drzewa jest warunkiem że stanie się drewnem
"Drewno – surowiec drzewny otrzymywany ze ściętych drzew i formowany przez obróbkę w różnego rodzaju sortymenty." *1

*1 http://pl.wikipedia.org/wiki/Drewno_(technika)

Choć oczywiście pewnie wiesz, że drewnem też można nazwać składowe części pnia - ale to już idąc w biologię drzewa...
"Drewno, ksylem (z gr. ksylos – drewno) – złożona tkanka roślinna roślin naczyniowych, zajmująca przestrzeń między rdzeniem, a kambium." *2

*2 http://pl.wikipedia.org/wiki/Drewno_(biologia)

Pozdrawiam :piwo:

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

Ładnie barwi się ta moja wódka z dębem czy to starym , czy palonym.

@mtx1985 Pan W. powiedział by pewnie coś takiego: " Ścinać, wycinać ? Toż najważniejsze by gajowy nie złapał " :)
I tak wogóle to jest mi to naprawde obojętne czy ktoś "ścina" czy "wycina".... i tak będę wiedział o co chodzi :)
To na zdrowie mtx1985 :piwo:
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
online
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 518 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: mtx »

Ja też dziś zaprawiłem dębem mocno i średnio pieczonym, sam opiekałem i jak narazie
nie mogę narzekać, zawsze wychodziło dobrze :)
@mtx1985 Pan W. powiedział by pewnie coś takiego: " Ścinać, wycinać ? Toż najważniejsze by gajowy nie złapał "
I tak wogóle to jest mi to naprawde obojętne czy ktoś "ścina" czy "wycina".... i tak będę wiedział o co chodzi
Masz świętą rację kolego :)

Zdrowie :piwo:

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

Po kilku dniach zaprawienia 3 butelek wódki dębem (dwie butelki starym, surowym i jedna świeżym pieczonym):
- barwa podobna, przyjemny dla oka bursztynowy kolor,
- zapach: stary dąb ok, pieczony: musiałem go za bardzo przypiec, zapachem przypomina mi nalewkę gdzie dodałem suszone śliwki i herbatę, a którą totalnie spieprzyłem, i oddałem ja Panu W..
Ta trzecia butelka pachnie jakbym użył dębu z klepek kutra rybackiego z XIII wieku..... jutro będę piekł krócej.

Zastanawiam się nad takim przygotowaniem skrawków dębu: moczyć kawałki dębu wpierw w białym winie (nie wiem jak długo: miesiąc, kilka miesięcy?) i potem dopiero go dodać do okowity. Czy któryś z kolegów eksperymentował już w ten sposób?
Ostatnio zmieniony środa, 13 cze 2012, 10:33 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

Moje szczapki, grubości 2-5mm, wyszły bardzo dobre. Co i jak masz opisane http://alkohole-domowe.com/forum/post30394.html#p30394 . Doskonale sprawdzają się do win i miodów.
Do wina wkładam na krótko, ale za to podwójną dawkę. Tak wykorzystane odkładam na półkę, bo planuję je użyć ponownie. Całego smaku i aromatu jeszcze nie oddały, a wzbogaciły się o nowe, winne. Teraz planuję zatopić je do winiaków, choć i do whisky będą odpowiednie
viki pisze:Whiskey irlandzkie oraz szkockie leżakują w beczkach uprzednio użytych do produkcji bourbona, sherry oraz porto,
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

To ja teraz też zatopie dęba w winie Waldzie. A co tam, niech pływa, niech nasiąka aromatami, niech się pławi..... co mu będę żałował :)
..... i już poszło do buteleczki, tylko wino czerwone, a nie białe.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam

radoslawus
2
Posty: 4
Rejestracja: piątek, 31 sie 2012, 13:47
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: radoslawus »

Witam kolegów.
Na początku dodawałem różne rodzaje dębiny do różnych destylatów (również owocowych z win) i efekty były pozytywne. Jednak nic tak nie poprawia smaku trunku jak leżakowanie w prawdziwej dębowej beczce.
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: Wald »

No toś prawdę odkrył ;/ . Zastanawiam się czy jest chociaż jeden, który powie inaczej. Przecież wiemy, że wszystkie wiórki, płatki, kostki i cała reszta to erzac (ersatz). Ale co możemy poradzić? Cieszymy się tym co mamy, bo nie wszystkich stać na ten luksus, a do tego na beczki potrzeba miejsca i odpowiednich warunków. Zazdroszczę wszystkim mogącym korzystać z beczek, ale muszę zadowolić się tym co mam.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

pogezan
100
Posty: 103
Rejestracja: wtorek, 1 maja 2012, 20:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Dąb jako dodatek do starzenia - smak i aromat.

Post autor: pogezan »

pogezan pisze: tylko wino czerwone, a nie białe.
i to był błąd :( powinno być białe. Czerwone nadało destylatowi dziwny różowy kolorek. A nuta winna i owszem :)
http://www.youtube.com/watch?v=tDTQQWSmo8s&feature=related

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”