Jak przestanie robić przy np 5 to możesz dłuugo czekać aż zejdzie na minusMarek66 pisze: Czy mam czekać aż będzie na minusie BLg, czy jak przestanie robić?
Jak zauważysz że przez kilka dni blg ani drgnie to już jest ten moment.
Na forum nie trudno znaleźć że z 1 kg białego proszku powinno się uzyskać 0.5 l spirolku. Pytam dlatego, ze przed tygodniem przeprowadziłem swoją pierwszą destylację i nie uzyskałem takiego wyniku, nawet się do niego nie zbliżyłem. Był to z całą pewnością powód źle prowadzonej destylacji. Proszę o wyrozumiałość przy tego typu pytaniach, a na forum jest wiele powtarzających się wątków. Pozdrawiam.Lootzek pisze:O matuś, ależ leń.. Szukajka padła? .
Mnie wychodzi że jest ok. 27 blg. Przyjmując, że cukromierz oszukuje o 6 oczka to w tej chwili masz nie 0 blg a 6 blg. Do konca potrzeba jeszcze przerobić ok.10 blg.wojs40 pisze:Witajcie. Nastawiłem cukrówkę 5 dni temu. W ok. 22l wody rozpuściłem 7 kg cukru. Początkowe blg wynosiło 21, dzisiaj ma między 0 a -1. Jak obliczyć wydajność z takiego wsadu i czy można gotować mimo że zacier jest nie przezroczysty? Pozdrawiam.
Kolego, jeśli przestało pracować a BLG jest nadal wysokie to najprawdopodobniej znaczy, że stężenie alkoholu jest na tyle wysokie, że drożdże wyższych % wyrobić nie mogą (odrzucam tezę, że podgrzałeś nastaw i termicznie zabiłeś grzybki). Najprościej będzie jak dodasz zwykłej wody i jeśli ruszy to ok a jak nie to wtedy możesz zaszczepić nowymi drożdżami. Alternatywnie możesz to też już pogonić, tylko nic nie wylewaj i na tym co ci zostało zrób nowy nastaw. W ten sposób odzyskasz pozostały cukier.kret2104 pisze:Witam!
... czy to klarować już czy dodać drożdży. Pomocy :/